Alkusarja romukoppaan MM-finaalia ennakoitaessa? - "Maailma muuttuu"

Jukka Koivu ei vielä julista Leijonia jääkiekon maailmanmestareiksi.

Kari Jalonen on tehnyt hienoa työtä Leijonien peräsimessä. Kuva: Tomi Hänninen

Kari Jalosen valmennusryhmä saa veteraanivalmentaja Jukka Koivulta kehut lauantain MM-välierän jälkeen. Leijonat kaatoi Venäjän kovassa paikassa ja eteni loppuotteluun.

- Voitto noin kovasta miehistöstä oli kova juttu ja yllätys. Varsinkin Suomen pelaamisen tiiviys oli vakuuttavaa.

Turkulaisen kiekkovaikuttajan mukaan Venäjä-ottelussa korostui valmennusetu, joka Suomella on ollut läpi koko turnauksen.

- Erityisesti Venäjää vastaan näkyi valmennuksellinen ero, muun muassa siinä miten Leijonien valmennus oli valmistautunut, organisoinut määrätyt pelitilanteet ja saanut joukkueen toteuttamaan ideaansa, Koivu sanoo.

- Viestittäminen joukkueelle on onnistunut. Kaikki tietävät mitä tehdään, ja viisikon tai nelikon jokainen jäsen on perillä toimintatavoista erilaisissa pelitilanteissa. Se kyllä näkyy suhteessa naapuriin.

Kaksi muuta MM-turnauksen mitalipeleihin edennyttä joukkuetta - Kanada ja Yhdysvallat - pelasivat Suomen alkulohkossa. Molemmat jäivät Leijonien jalkoihin, mutta Koivu toppuuttelee liian innokasta ennakointia näiden tulosten perusteella.

- Totta kai finaali on aivan toisenlainen ottelu. Maailma muuttuu, kun puhutaan maailmanmestaruudesta. Se vaikuttaa niin taktiseen puoleen, yksilöihin kuin tunnetasoonkin.

- Varsinkin tunnetaso ja hermokontrolli ovat keskeisiä. Olennaiseksi kysymykseksi tulee taas, kestääkö kasetti toteuttaa sovittuja juttuja. Ei voi alkaa miettiä - niin kuin Venäjä välierässä ehkä teki - miten pelin voi voittaa yksilönä.