1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Patrik Laineen uskomaton matka Mestis-hylkiöstä MM-tähdeksi - "Pystyimme tukemaan vaikealla hetkellä"

Patrik Laineen nousu tähtijääkiekkoilijaksi on lähes vertaansa vailla.

Kuva: Tomi Hänninen

Vielä runsas vuosi sitten hän ei päässyt pelaamaan tosissaan edes Mestiksen playoffs-pelejä Lempäälän Kisan joukkueessa, mutta nyt hän on 18-vuotiaana alle 20-vuotiaiden maailmanmestari, miesten MM-hopeamitalisti sekä Suomen mestari.

Laine on myös lähellä NHL:n ykkösvarauspaikkaa, sillä hän tehtaili peräti seitsemän maalia ja viisi syöttöä Venäjän MM-kisoissa.

Upea suoritus nuorukaiselta, joka jopa mietti uransa lopettamista viime vuonna, kun Mestiksen peli Heinolan Peliittoja vastaan meni niin huonosti, että hän joutui vilttiketjuun kesken pelin.

Lainetta Lempäälässä valmentanut Juha Juujärvi kuvailee tilannetta rajuksi tunteiden purkaukseksi.

- En kuitenkaan usko, että hänen intohimoaan ja paloaan olisi sammutettu yhdellä vaikealla illalla. Ne olivat oppirahoja, ja jokainen pelaaja nauttii pelaamisesta ja on niin sanotusti helposti valmennettava silloin, kun peli kulkee. Jos pystyy olemaan henkisesti vahva ja oppimaan, kun peli ei kulje, se mittaa luonnetta. Se myös kasvattaa, kun vaikeudet pystyy selättämään.

Juujärvi sanookin, että Laine sai arvokasta oppia NHL:ää ajatellen, sillä rapakon takana mitään ei saa ilmaiseksi, vaikka olisi ykkösvaraus.

- Kilpailu on niin kovaa, Juujärvi toteaa.

Hän tietää, että käytännössä jokainen NHL-joukkue ottaisi Laineen ensimmäisenä. Toronto ei kuitenkaan välttämättä ota häntä, koska se tarvitsee sentteriä. Siksi se saattaa valita Auston Matthewsin.

- Silloin Laineen suuntana on Winnipeg, ja mielestäni Laineen paikka pitää olla sellaisessa organisaatiossa, missä valmennus pystyy antamaan nuorelle supertähdelle oikeita kasvueväitä ja sentterin, joka pystyy häntä ruokkimaan. Toki Laine pystyy syöttämään ja luomaan itsekin, mutta hänellä pitää olla Torontossa tai Winnipegissä sentteri, jonka kanssa homma synkkaa.

Iso henkinen kasvu on tapahtunut

Juujärvi sanoo, että Laineen lahjakkuus puhkesi viimeistään tänä keväänä täyteen kukoistukseen nuorten MM-kisojen jälkeen.

Juujärvi kehuukin Laineen päämäärätietoisuutta ja kovaa halua päästä huipulle.

- Olen tuntenut hänet vajaan kahden kauden, ja sinä aikana on tapahtunut iso henkinen kasvu. Valmennuksen antama tuki Tapparassa ja maajoukkueissa on ollut tänä vuonna tosi vahvaa. Samalla hän on saanut myös joukkuekavereiltaan arvokasta tukea seura- ja maajoukkueessa. Hän pelaa Jokisen Jussin ja Barkovin (Aleksander) kanssa ja saa heiltä joka päivä arvokasta oppia. Hän imee sitä oppia ja pystyy jalostamaan omaa pelaamistaan. Myös perheen rooli on ollut erittäin tärkeää, Juujärvi kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että koskaan ei voi väheksyä Laineen omaa sisintä, paloa ja työmäärää, mitä hän on tehnyt.

Tilanne oli todella haastava

Kun Laine liittyi Juujärven joukkueeseen syksyllä 2014 Tapparan farmipelaajana, hänellä oli takana loukkaantuminen. Siksi hän pystyi aloittamaan harjoittelen vasta silloin, kun muu joukkue siirtyi jo jäälle.

- Kun hän tuli 16-vuotiaana miesten sarjaan ensimmäisen kerran, syksyn tilanne oli todella haastava. Hän kuitenkin teki sitkeästi töitä, ja pysyimme Tapparan kanssa siinä suunnitelmassa, mitä oli tehty. Valmennuksellinen yhteistoiminta onnistui: iso juttu oli se, että Tapparan liigavalmennus ja Laineen henkinen valmentaja Niilo Konttinen hoitivat hyvin hommansa.

Myös Marko Ojanen oli isossa roolissa juniori- ja farmipelaajien harjoittelun suunnittelussa ja pelaamisen seuraamisessa.

- Pystyimme tukemaan Lainetta vaikealla hetkellä, ja jokainen teki saman tavoitteen eteen töitä ja auttoi pelaajaa eteenpäin, Juujärvi kehuu.

Laine kehittyi huimasti, sillä vaikean kauden jälkeen hän voitti viime vuoden keväällä alle 18-vuotiaiden MM-kisojen maalikuninkuuden USA:n Auston Matthewsin kanssa.

- Siitä hän sai päätöksen vaikealle kaudelleen, jolloin hänelle ei tullut onnistumisia, vaikka paikkoja ja yritystä oli, sillä hän oli Lempäälässäkin joukkueen ahkerin ampuja läpi kauden. Hän pelasi isossa roolissa ylivoimassa, mutta silloin ei vielä natsannut.

Onnistuminen nuorten kisoissa oli kuitenkin tärkeää, ja Laine sai siitä lisää virtaa.

- Hänellä oli viime kesä erittäin hyvä, kun hän treenasi hyvin joukkueen mukana, mutta hän treenasi myös omatoimisesti. Kun Laine saa lisää fysiikkaa, lahjakkuus nostaa hänen pelaamisensa tasoa entisestään.

”Varmasti asioita on tehty oikein”

Jo viime syksynä Laine pystyi vakiinnuttamaan paikkansa Tapparan liigajoukkueessa. Hän sai pelata hyvien kavereidensa kanssa, minkä myötä itseluottamus kasvoi kauden edetessä. Hän saavutti maalikuninkuuden 20-vuotiaiden MM-kisoissa Helsingissä sekä SM-liigan pudotuspeleissä keväällä. Hän nousi myös miesten MM-kisoissa parhaimpien maalitykkien kerhoon.

- Varmasti asioita on tehty oikein, mutta koko suomalaiselle jääkiekkojärjestelmälle pitää antaa kiitosta, kun Laineella oli vaikeuksia, Juujärvi sanoo.

Hän tarkoittaa nuorten Ivan Hlinkan muistoturnausta, joka pelattiin elokuussa 2014. Kun Laine ei päässyt ratkaisuhetkillä kentälle, hän muun muassa näytti päävalmentajalle Mika Marttilalle keskisormea. Laine passitettiinkin kisoista kotiin.

- Hän kuitenkin otti hänet vuosi myöhemmin MM-kisoihin. Ehkä kymmenen vuotta sitten se ei olisi ollut mahdollista, jos valmentajan arvovaltaa olisi loukattu tuolla tavalla, Juujärvi sanoo.

Hän kehuu myös Jukka Jalosta ja Kari Jalosta, jotka ovat antaneet Laineelle vastuuta.

- Nuorten pelaajien luovuudelle ja ennakkoluulottomalle rohkeudelle on uskallettu antaa tilaa. Nyt maajoukkueesta on tullut viestiä, että nuoret pojat ovat enemmän maailman kansalaisia kuin johtoryhmän jäsenet. Heitä ei huimaa mikään.