1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kommentti: Kanada oli todella tehnyt läksynsä - Leijonat jäi yhden pelin vajaaksi

Leijonat MM-finaalissa kaatanut Kanada otti opikseen aiemmasta kohtaamisesta, kirjoittaa Matias Strozyk.

Kanadan Morgan Rielly ja Suomen Leo Komarov loppuottelussa. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonien puhtaan pelin putki jäi lopulta yhden ottelun vajaaksi. Yhdeksän peräkkäistä voittoa eivät saaneet kruunua MM-loppuottelussa, jonka Kanada voitti yhdellä pelitilannemaalilla.

Kanada oli todella tehnyt läksynsä. Olisi väärin pitää Leijonien hienoa alkulohkovoittoa lopulta tavallaan kohtalokkaana, mutta se keskinäinen kamppailu antoi Kanadalle aseet revanssiin.

Finaalin kulku muistutti monilta osin viime vuoden vastaavaa. Silloin Kanada kohtasi loppuottelussa Venäjän. Aivan kuten nyt Leijonia vastaan, kanadalaiset menivät avauserässä johtoon ja vyöryttivät peliä hyökkäyspäätyyn vielä ankarammin toisessa erässä. Venäjän maalilla Sergei Bobrovski torjui yli 30 kertaa, mutta antautui kuudesti.

Sunnuntaina Bobrovskin paikalla oli Mikko Koskinen. Siinä missä venäläisvahti ohitettiin toisessa erässä ratkaisevat kolme kertaa, näytti Koskinen kumiukon elkeitä sinkoillessaan tolpalta toiselle ja saadessaan aina jonkin varusteen kiekon tielle. Sillä Suomi pysyi taistelussa viimeiseen vaihtoon asti.

Pelillisesti Leijonat oli köysissä. Puolustuspäässä työnteko ja blokatut laukaukset saivat jatkoa ja Koskinen todisti olevansa kisojen paras maalivahti, mutta hyökkäyspelaamiseen ei löytynyt riittäviä aseita. Alkulohkossa Leijonat iski vastaiskuista, nyt nopeat nousut olivat vääjäämättömästi alivoimaisia.

Tasaviisikoin Suomen saamat paikat voitiin laskea yhden käden sormin - ei sillä, että niitä olisi viimeksikään tullut mitenkään liukuhihnalta - ja toivo jäi liikaa ylivoimatilanteiden varaan. Kanada puolestaan esitti fiksua kiekollista jääkiekkoa, ja Connor McDavidin maali oli esimerkki enemmänkin suomalaisille tyypillisestä hyökkäyksestä.

Ero oli juuri niin pieni kuin lopputulos kertoo. Sitä se olisi luultavasti ollut maanantain alkulohkopelissäkin ilman kanadalaisvahti Cam Talbotin lipsahduksia. Suomi pelasi hyvin, mutta Kanada vielä paremmin ja virheestään viisastuneena.