1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Vaisu Ruotsi ja katkera venäläisvalmentaja – tässä ovat MM-jääkiekon pettymykset

Kaikki eivät yltäneet tasolleen jääkiekon MM-turnauksessa.

Venäjän valmentaja Oleg Znarok Kuva: Tomi Hänninen

Sveitsi

Kolme vuotta sitten loppuottelussa pelannut Sveitsi sijoittui Moskovassa kolmanneksi viimeiseksi. Joukkue keräsi kuudesta ottelustaan vaatimattomat kahdeksan pistettä ja jäi sekä Tanskan että Norjan taakse. Sveitsillä oli kotimatkalla peiliinkatsomisen paikka, sillä joukkue oli yksi kisojen rangaistuimmista ja päästi peräti kymmenen ylivoimamaalia lahjoittaessaan pisteitä muille.

Ranska

Toinen ensi vuoden MM-kisaisännistä pelasi varsinaiset välikisat. Ranska oli todellakin mukana vain osallistumassa, eikä jättänyt juuri minkäänlaista jälkeä vierailustaan. Ranska voitti varsinaisella peliajalla Unkarin ja voittomaalikilpailussa Saksan, mutta muilta osin siitä ei ollut oikein kenenkään haastajaksi. Neljässä viimeisessä ottelussaan joukkue teki yhteensä yhden maalin ja jäi kauas siitä sympaattisesta Ranskasta, joka aiempina vuosina on kyennyt edes jonkinlaisiin yllätyksiin.

Tshekin hyytyminen

Tshekki teki alkusarjassa vakuuttavaa jälkeä marssiessaan voitosta voittoon. Heti avausottelussaan se tarjoili kisojen ensimmäisen yllätyksen nollatessaan Venäjän. Tshekki nappasi lopulta Moskovan-lohkon piikkipaikan ja kohtasi puolivälierässä Yhdysvallat. Siihen bensa sitten loppuikin. Tshekki kykeni tekemään vain yhden maalin ja kärsi 1-2-tappion voittomaalikilpailussa. Käteen ei jäänyt mitään.

Oleg Znarok

Venäjän päävalmentajalla meni sormi suuhun, kun Leijonat nousi välierässä tappioasemasta rinnalle ja ohi. Moskovalaisyleisö tuli katsomaan voittavaa joukkuetta, mutta Suomi sysäsi venäläisten kultajunan sivuraiteille. Znarok ei lopulta keksinyt mitään muuta kuin laittaa Aleksandr Ovetshkinin kentälle vaihto vaihdolta. Ikävintä oli, että tappion hetkelläkään Znarok ei kyennyt antamaan Leijonille vilpittömiä kehuja.

Ruotsi

Pär Mårts toimi näissä MM-kisoissa viimeistä kertaa Ruotsin päävalmentajana ja sai urakalleen nöyryyttävän lopun. Ruotsi oli täysin aseeton puolivälierässä Kanadaa vastaan kärsiessään ruman 0-6-tappion. Tre Kronor ei ottanut alkusarjavaiheessaakaan yhtäkään kovaa voittoa - päinvastoin, se joutui tiukille esimerkiksi Norjan ja Latvian kanssa.