1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kommentti: Kaikki kunnia Patrik Laineelle, mutta hän ei ollut kisojen paras

Mikael Granlund tai Vadim Shipatsjov olisivat ansainneet parhaan pelaajan valinnan ennen Suomen superlupausta. Se ei ole Laineen vaan valintakomitean tähtikultin vika, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

Mikael Granlund (vas.) ja Aleksander Barkov (oik.) olivat kokonaisvaltaisesti parempia kuin Patrik Laine (kesk.) Kuva: Tomi Hänninen

Patrik Laine valittiin historian nuorimpana pelaajana jääkiekon MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi. Suomalaislupaus teki nipin napin 18-vuotiaana varausikäisten piste-ennätyksen, jota ei rikota todennäköisesti koskaan. Laine oli maalipörssin jaettu voittaja ja myös jaettu kärki Suomen joukkueen pistepörssissä. Koko kisojen pistepörssissä tuli neljäs sija.

Laine astui upealla tavalla MM-tasolle myös aikuisissa. Kova laukaus kylvi kauhua monen maan maalivahdeissa. Laine voi hyvinkin olla juhannuksen NHL-varaustilaisuudessa ykkösnimi ja edessä on valoisa tulevaisuus 50 maalia NHL-kaudessa laukovana supertähtenä.

Patrik Laine ei ollut MM-kisojen paras pelaaja, ei edes Suomen joukkueen, eikä edes oman ketjunsa.

Mutta.

Patrik Laine ei ollut MM-kisojen paras pelaaja, ei edes Suomen joukkueen, eikä edes oman ketjunsa. Pisteiden ei pitäisi olla edes absoluuttinen mittari parasta pelaajaa valittaessa, mutta kun ne Laineen valinnan myötä näyttävät olevan, niin tässä muutama tilasto.

Vadim Shipatsjov teki kuusi pistettä enemmän johdattaessaan Venäjän MM-pronssille. Mikael Granlund teki yhtä monta pistettä kuin Laine, ja ison osan niistä tärkeissä paikoissa. Laineen tehopisteet tulivat yhtä syöttöpistettä lukuun ottamatta heikompia maita vastaan. Isoissa kohtaamisissa Granlund nousi esiin, Laine välillä katosi kuvasta. Ja se on 18-vuotiaalle maalintekijälle aivan normaalia.

Ja mitä Laineen omaan ketjuun tulee, Aleksander Barkov oli uskomaton kapellimestari keskikaistalla. 20-vuotiaan kylmäpään arvo näkyi parhaiten Tanska-puolivälierässä, kun hän oli sivussa.

Kyse ei olekaan kritiikistä Lainetta vaan valintakomitean tähtikulttia kohtaan. Historiallisen nuori MVP oli tietysti hieno tarina, mutta edellä mainituista Shipatsjov tai Granlund olisivat ansainneet valinnan mieluummin kuin Laine.

Toki koko suomalaista kiekkokautta taaksepäin kelatessa MVP-leiman Laineelle voi antaakin. Nuorten maailmanmestaruus, SM-kulta, SM-liigan MVP ja upea debyytti MM-kisoissa, siinä olisi ollut ihan tarpeeksi uskomaton tarina ilman MVP-valintaakin.