1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Risto Dufva, Kari Jalosen vaiettu luottomies – "Soittelimme joka päivä kisojen aikana"

Risto Dufvan mielestä Suomen jääkiekon vahvuus on pienuus. Valmentajat ja pelaajat tuntevat toisinsa usein jo juniorijoukkueista. – Leijona-moodi syntyy nopeasti, itsekin vuosia maajoukkuevalmennuksesssa ollut Dufva arvioi.

Kuva: Petri Vironen / Yle

Risto Dufva seurasi tällä kertaa MM-kisat kotisohvaltaan. aivan yksin. Työt uunituoreen jukurijoukkueen kanssa alkoi kisaviikolla.

Dufva oli yhteydessä päävalmentaja Kari Jaloseen joka päivä kisojen aikana. Keskustelujen sisältöjä mies ei halua tarkemmin paljastaa.

– Tunnemme 20 vuoden takaa ja ystävyytemme on sillä tasolla, ettei tarvitse kadehtia toisen menestystä. Toivon aidosti hyvää hänelle, enkä ole kalamieskade Karille. Olemme aika paljon jo talvella, ennen kisoja ja kisojen aikana.

– Joskus ihan ulkopuolinen näkökulma voi auttaa pienissä asioissa. Tietysti siellä on omat katsomovalmentajat paikan päällä.

Verkottuminen nopeaa

Dufva on toiminut seuratyön ohella lähes 20 vuotta maajoukkueiden pää- tai apuvalmentaja. Mies päätti maajoukkueesta vuoden 2010 olympiapronssiin.

– Suuri tekijä on se, että leijonilla on oma moodi, mihin on helppo tulla. Sitä helpottaa se, että ihmiset ovat tuttuja seuroista tai esimerkiksi maajoukkueista.

– Koivun Mikon seurakaveri on Granlund, edellisten kisojen tuttu on Komarov. Mikko on pelannut samoissa nuorisomaajoukkueissa Jussi Jokisen kanssa, joka on Oulusta Granlundin tavoin. Jokiselle on taas vahva yhteys Barkoviin.

Tämän vuoden MM-joukkue oli yhdistelmä kovia NHL-konkareita ja nuoria huippulupauksia. Sebastian Aho pelasi osittain Mikko Koivun ketjussa. Patrik Laine puolestaan nautti Jussi Jokisen syötöistä.

– Joku Aho tai Laine tulee uutena pelaajana kuvioon, ja hän pystyy verkottumaan jo yksissä kisoissa. Tästä syntyy sellainen pelillinen että henkinen kokonaisuus, että sillä voi menestyä.

Hyvä joukkue, erinomainen turnaus

Suomalainen jääkiekkoilu ahmi kevään aikana kaksi nuorten MM-kultaa ja miesten kisoissa hopeaa.

– Erittäin hieno suoritus kaikkineen. Yllätys, yllätys - hyvä joukkue syntyy hyvistä yksilöistä. Suomi pelasi erinomaisen turnauksen, eikä pelannut huonosti finaalissakaan.

– Kanada oli korkeasti motivoitunut joukkue, joka ei antanut mitään aloitteita meille. Siksi peli näytti ajoittain tylsältä. Silti se oli maalin peli, joka olisi voinut päättyä toisinkin, Dufva pohtii.

Risto Dufva palasi 10 vuoden tauon jälkeen Mikkeliin ja valmentaa liigaan noussutta Jukureita. Joukkue aloitti harjoittelun syksyllä alkavaan liigakauteen toukokuun puolivälissä.