Suora

  • SM-liigan 3. finaali: Kärpät - HPK
  • Urheiluruutu
  • Koostejakso - kauden parhaat palat
  • Jalkapallon Italian cupin välierän Atalanta - Fiorentina 2. osaottelu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Argentiina, ennakko
  • Suomi vai Venäjä? Sergei Eremenkon vaikea valinta
  • Rallin MM, Argentiina, ek 1 - live

Ensimmäinen suomalainen kiekkoammattilainen menehtyi Yhdysvalloissa - Jorma "Jerry" Salmi on poissa

Jorma Salmen matka vei 1950-luvulla Englantiin ja ammattilaiskaukaloihin. Salmi voitti Ilveksen riveissä kolme SM-kultaa ja Ruotsin-mestaruuden Västra Frölundassa.

urheilu
Jorma, Raili ja Mika Salmi Jorman 80-vuotispäiviltä Helsingistä.
Katso Sportmagasinetin juttu Jerry Salmesta klikkaamalla kuvaa. Jakso esitettiin marraskuussa 2013.

Ensimmäinen suomalainen jääkiekkoammattilainen Jorma ”Jerry” Salmi on menehtynyt. Kotkalaissyntyisen Jorman sydän lakkasi lyömästä tiistaina 24. toukokuuta kotona Yhdysvaltojen Seattlessa. Hän oli toukokuun alussa täyttänyt 83 vuotta.

Jääkiekkoilun Kotkassa aloittanut Jorma Salmi matkusti nuorena miehenä kesätöihin Ruotsiin. Tukholmasta hän lähti vuonna 1953 ystävänsä kanssa seikkailulle: Tandempyörällä ja liftaamalla Englantiin Durhamiin, jossa asui teltassa jäähallin kupeessa ja pääsi lopulta pelaamaan jääkiekkoa paikalliseen joukkueeseen. Ensimmäisen retken jälkeen hän palasi Englantiin ja pelasi pari kautta ammattilaisena Nottinghamissa, Brightonissa ja Southamptonissa.

Tamperelainen kondiittorimestari Juhani Linkosuo houkutteli Jorman Tampereelle, jossa hän voitti Ilveksen hyökkääjänä kolme Suomen mestaruutta. Jorma pelasi myös kauden HIFK:ssa ja HJK:ssa ja siinä välissä neljä kautta Ruotsissa AIK:ssa ja Västra Frölundassa, jossa tuli myös Ruotsin-mestaruus, vaikka ottelut mestaruuskaudella jäivät loukkaantumisen vuoksi vähäisiksi. Valmentajana Jorma Salmi toimi lyhyen aikaa Töölön Vesassa ja Jokereissa 1960-luvun lopulla.

Suomen maajoukkueessa Jormalle kertyi 48 ottelua. Hän edusti Suomea kolmissa MM-kilpailuissa ja vuonna 1960 Squaw Valleyn olympiakisoissa. Kuusi vuotta sitten hän oli vapaaehtoisena Suomen joukkueen apuna Vancouverin talvikisoissa. Jorma oli saanut työpaikan Finnairilta jo pelatessaan Ilveksessä. Urakehitys johti muuttoon Yhdysvaltoihin Finnairin myyntitehtäviin useissa eri kaupungeissa Floridasta Teksasiin. Yhdysvalloissa hän pelasi vielä veteraanikiekkoa NHL-kuuluisuuksien kanssa ja vähitellen hänen etunimekseen vakiintui Jorma sijasta Jerry.

Eläkepäivään Jorma Salmi vietti vaimonsa Railin kanssa Seattlessa, mutta kävi säännöllisesti kesäisin Suomessa ja oli tuttu hahmo muun muassa Sarfvikin golfkentällä. Ystävällistä ja elämänmyönteistä, empaattista Jerryä jäivät kaipaamaan vaimo Raili, poika Mika, lastenlapset ja monet ystävät.

Jorma Salmen täyttäessä 80 vuotta hänestä julkaistiin Suomessa Arto Terosen ja Jouko Vuolteen kirjoittama elämäkerta.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat