Neuvostoliitto ei testamentannut heille menestystään – Tiesitkö tämän Ukrainan jalkapallomaajoukkueesta?

Yle Urheilu käy jokaisen jalkapallon EM-kisoihin 2016 osallistuvan maajoukkueen historian suurennuslasilla läpi. Tällä kertaa tarkemmassa syynissä on Ukraina, jossa on ollut pitkään vahvaa jalkapallo-osaamista neuvostoajoista lähtien. Itsenäistymisen jälkeen Ukraina on kuitenkin nähty vain kerran aiemmin EM-kisoissa ja kerran MM-kisoissa.

urheilu
Ukrainan jalkapallomaajoukkue
Ukrainan jalkapallomaajoukkue 2014.EPA/Bartlomiej Zborowski

Vuonna 1991 itsenäistyneen Ukrainan jalkapalloilijat edustivat aiemmin Neuvostoliittoa. Monesti arvokisojen podiumilla nähdyn Neuvostoliiton joukkue koostui suurelta osaltaan ukrainalaispelaajista; muun muassa vuoden 1988 hopeamitalijoukkueen 20 pelaajasta peräti 12 oli ukrainalaisia. Monet 1990-luvun parhaista ukrainalaispelaajista, kuten Andrei Kanchelskis, Viktor Onopko, Sergei Yuran ja Oleg Salenko, valitsivat kuitenkin pelaamisen Ukrainan sijasta Venäjän joukkueessa, joka nimettiin Neuvostoliiton maajoukkueen suoraksi seuraajaksi.

Itsenäisenä valtiona Ukrainalla kestikin vuoteen 2006 asti päästä ensimmäiseen isoon turnaukseensa. MM-debyytti oli komea, kun Ukraina pääsi puolivälieriin asti ja tuli kokonaistilastoissa kahdeksanneksi. Neljännesvälierissä Ukraina päihitti Sveitsin rankkareissa, mutta hävisi puolivälierissä tulevalle mestarille Italialle 0–3.

Vuonna 2012 Ukraina sai isäntämaan ominaisuudessa suoran osallistumisoikeuden EM-kisoihin. Kisojen alku oli unelma, kun se voitti Ruotsin 2–1. Kahdesta maalista vastasi uransa kisoihin päättänyt Andriy Shevchenko. Se olikin parasta mitä kisoilla oli Ukrainalle tarjota, sillä seuraavat ottelut Ranskaa ja Englantia vastaan päättyivätkin tappioon.

Tänä vuonna Ukraina selviytyi EM-karsinnoista lopputurnaukseen ensimmäistä kertaa historiansa aikana.

Lue lisää Ukrainan joukkueesta!

Yle Urheilun jalkapallon EM-kisojen Kisaoppaasta löydät kaikki kisauutiset, turnausohjelman, lähetystiedot, suorat nettilähetykset ja kuumimmat videot.

Lähteet: Uefa, Wikipedia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat