1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Takaisku Lahden MM-kisoille - menettämässä yhden pääsponsoreista

Suomen hiihtomaajoukkueen urheilijoita ja useita ulkomaalaisia huippu-urheilijoita sponsoroiva One Way Sport Oy kärsii vakavista talousongelmista. Yrityssaneeraukseen hakenut yhtiö vetäytyy myös ensi vuoden Lahden MM-kisojen kansainvälisen yhteistyökumppanin paikalta.

Sami Jauhojärvi Kuva: Tomi Hänninen

Suomalaisia huippu-hiihtäjiä ja useita maajoukkueita sponsoroiva One Way Sport Oy on jättänyt yrityssaneeraushakemuksen Espoon käräjäoikeuteen. Syynä saneeraukseen on yhtiön taloudellisen tilanteen heikentyminen, joka on johtanut maksuvaikeuksiin.

- Kyllä tämä on vakaan harkinnan tulos. Viime aikoina liikevaihdon putoaminen ja tuloskehitys on ollut niin voimakas, niin tämä oli ainoa vaihtoehto. Yritys on tällä hetkellä taloudellisissa vaikeuksissa, maksupuolessa on ongelmia. Tämä on johtunut muutamasta huonosta talvesta, mikä on vaikuttanut myyntiin. Erityisesti on vaikuttanut Venäjän tilanne, sillä vienti Venäjälle on pudonnut dramaattisesti. Siinä yhtenä syynä on Venäjän ruplan heikkeneminen. Yksittäisistä maista Venäjä on ollut kaikkein merkittävin tässä tilanteessa, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Lasse Korppi.

- En ala yksittäisiä velkojia nimeltä mainitsemaan, mutta siellä on urheiluvälinevalmistajia ja myös kotimaisia velkojia, pankkivelkojia, Korppi listaa.

Yhtiö teki vielä toissa vuonna erinomaisen tuloksen, sillä tilinpäätös näytti yli 400 000 euroa plussaa. Talouden käänti kuitenkin osaltaan vuoden 2015 hurjat markkinointipanostukset. Yhtiö sponsoroi Falunin MM-kisoja yli miljoonalla eurolla ja tilinpäätös näytti yli 600 000 euron tappioita.

- Jälkiviisas on helppo olla. Ei se sinänsä virhe ole ollut, mutta ehkä niin voimakas panostus (Faluniin) oli liian iso paukku. Siinä vaiheessa kun tätä markkinointipäätöstä tehtiin, niin meillä ei ollut tietoa tulevasta kehityksestä. Esimeriksi Falunin MM-kisojen suhteen markkinointipäätökset tehtiin pari vuotta etukäteen.

Korpin mukaan tänä vuonna liikevaihto tippuu noin seitsemään miljoonaan ja tappiota tulee satoja tuhansia euroja. Yhtiön piti olla myös yksi ensi vuoden Lahden MM-kisojen kansainvälisistä yhteistyökumppaneista. Nyt tämäkin sopimus on vaarassa, vaikka Lahden kisoista piti tulla yhtiön viime vuonna päivätyn tiedotteen mukaan sen historian suurin ja näkyvin panostus.

- Sekin on mietittävänä, että lähdetäänkö Lahteen, ja jos lähdetään niin minkälaisella panostuksella. Todennäköistä on, että Lahdessa ei olla niin voimakkaasti kuin alun perin on kaavailtu. Todennäköistä on, että jos siellä ollaan, niin ollaan huomattavasti vaatimattomammin panostuksin mitä on alun perin suunniteltu. Varmasti ei voida puhua pääsponsorista, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Lasse Korppi kertoo.

Suomalaiset urheilijat etusijalla

Korpin mukaan yhtiö ei hakenut lisärahoitusta taloutensa kääntämiseksi. Osakeantia ei järjestetty, sillä omistajakunta haluttiin pitää nykyisenä. Myös myyntiä pohdittiin.

- Yritystoimintaan kuuluu, että erilaisia vaihtoehtoja mietitään, mutta ei tässä mitään aktiivista myyntiyritystä ole ollut. Siihen tietysti vaikuttaa sekin, että tämä laskeva liikevaihdon kehitys ja tulos on ollut tiedossa. Se ei ole paras hetki ryhtyä myymään. Yritys pitää ensin saada kuntoon, sitten voidaan miettiä sellaisia asioita.

Yrityssaneeraukseen päästäkseen on yhtiön esitettävä uskottava suunnitelma taloudellisen tilanteen kääntämiseksi.  Korpin mukaan tämä tapahtuu yhtiössä kulukurilla ja keskittymällä kannattaviin tuotteisiin. Käytännössä markkinointipanostuksia vähennetään, eli sponsorointi pienenee.

- Kulupuoli joutuu tiukkaan sihtiin, mitään ylimääräistä ei saa olla. Markkinointipuolta joudutaan supistamaan hyvin voimakkaasti. Esimerkiksi meillä on ollut 5-6 hiihtomaajoukkuetta, joille annettu välineitä ja sponsoroitu. Tämä määrä tulee vähenemään merkittävästi. Pyritään kuitenkin pitämään huoli, että kotimaisten huippujen kanssa jatketaan, Korppi kertoo.

Yhtiön sponsoroitaviin kuulukin lukuisia huippu-urheilijoita niin Suomesta kuin ulkomailta. Esimerkiksi hiihtäjät Sami Jauhojärvi ja Aino-Kaisa Saarinen, yhdysvaltalaiset Jessica Diggins, Tim Burke ja Susan Dunklee, sekä Ruotsin Charlotte Kalla kuuluvat sponsoroitaviin. Yhtiö tukee myös muun muassa Ranskan ampumahiihtojoukkuetta ja vaatettaa AG2R-pyöräilytallin. 

Nyt tulilinjalla on myös yhtiön sponsoroima suomalainen juniorihiihtotiimi, johon kuuluu nuoria ympäri maata.

- Junioritiimiin en osaa ottaa kantaa, miten heidän tukemisen käy. Jos suinkin mahdollista, niin kyllähän se on ollut sydäntä lähellä ja pyritään jatkamaan.

Korjaus klo 19.46: Korjattu alaotsikon ensimmäistä virkettä. One Way ei sponsoroi Suomen hiihtomaajoukkuetta, vaan useita maajoukkueurheilijoita.

Täsmennys klo 21.19: pääyhteistyökumppani on vaihdettu kansainväliseksi yhteistyökumppaniksi.