1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Lahden kisaorganisaatio huolettomana - kuinka käy Jauhojärven ja Fourcaden?

One Way Sport Oy:n yrityssaneeraus tarkoittaa käytännössä sponsoroinnin vähentymistä. Liipaisimella on niin maajoukkuesopimuksien kuin myös yksittäisten huippu-urheilijoiden tukeminen.

Martin Fourcade Kuva: Tomi Hänninen

One Way Sport Oy:n talousvaikeudet ja hakeutuminen yrityssaneeraukseen vaikuttaa suomalaiseen ja ulkomaiseen huippu-urheiluun. Suomessa yhtiö on sponsoroinut erityisesti hiihtolajeja. Tuesta ovat nauttineet esimerkiksi niin Sami Jauhojärvi kuin Aino-Kaisa Saarinen, sekä yhtiön perustama junioritiimi.

Kansainvälisiin tuettaviin on kuulunut esimerkiksi Ranskan ampumahiihtomaajoukkue yhdessä moninkertaisen arvokisamitalisti Martin Fourcaden kanssa. Listalta löytyy myös jenkki Jessica Diggins, Dario Cologna, Ragnhild Haga ja Dorothea Wierer.

- Tämä on juuri se isompi huolenaihe, että yhtiö on ollut hyvin mukana hiihtotiimien, huippu-urheilijoiden ja junioreiden tukena. Se tieto mitä minä olen heiltä saanut tänään, niin he aikovat pitää huolta, että heidän tukemillaan urheilijoilla on kaikki kunnossa, kärkiurheilijoista aiotaan pitää huolta. Totta kai rönsyjä pitää katkoa, jotta yritystoiminta kannattaa, kertoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

One Way onkin pyrkinyt kulkemaan vastavirtaan vaikeuksista kärsivällä urheiluliiketoiminnan alalla. Yhtiö on panostanut hurjasti markkinointiin, jossa sponsorointi on merkittävin keino. Tuettavien joukkoon kuuluu useita maajoukkueita aina Kiinassa saakka, jonne yhtiö laajentui. Viennistä syntyy peräti yli 70 prosenttia liikevaihdosta.

Viime tilikauden aikana 12:sta seitsemään miljoonan hiipunut liikevaihto kertoo kuitenkin siitä, että urheilu- ja välinevalmistajan myynti on sakannut pahasti. Samaan aikaan arvokisojen pääyhteistyökumppaniksi mielivän tulee pulittaa kassastaan satoja tuhansia euroja - näkyvyyden vuoksi.

- MM-kilpailujen vaatetuskumppanuus on erittäin haluttu. One Way teki sopimuksen sveitsiläisen markkinointiyhtiön kanssa jo vuonna 2013. Se on tehty ennen kuin me edes pääsimme mukaan. Siitä on kyselyjä ollut, että en näe kisaorganisaation kannalta ongelmaa, kertoo puolestaan Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Lahden MM-kisoilla ei huolta

Hiihdon maailmancupeissa Suomessa sekä Falunin MM-laduilla näkyneen yhtiön piti myös tukea Lahden ensi talven MM-kisoja. One Way Sport Oy:n vetäytyminen pääyhteistyökumppaneiden joukosta ei hetkauta Lahden MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskistä.

- Sinänsä harmillinen tapaus, Suomessa osittain uraa uurtavaakin työtä tehnyt yhtiö on vaikeuksissa Pääyhteistyökumppanuus menetettiin, mutta menemättä liikaa näihin luottamuksellisiin sopimusyksityiskohtiin, niin tästä ei aiheudu meille suoraa taloudellista haittaa.

- Tässä kohtaa kilpailujärjestäjällä ja yhtiöllä ei ole ollut sopimusta keskenään, vaan One Wayllä ja kansainvälisellä oikeudenhaltijalla on ollut, eli European Broadcastin Unionilla ja heidän edustajallaan. Sopimus on sitten irtisanottu heidän puolestaan, tässä on sellainen sopimusmalli, Leskinen avaa.

Yhtiön piti olla kisojen virallinen varustetoimittaja, vaatettaa peräti 2 800 hengen kisaorganisaatio sekä tuottaa kisojen fanituotteet. Nyt kansainvälinen toimija hakee uutta pääyhteistyökumppania Lahden kisoille.

- Tämä saattaa kuulostaa vähän oudolta, etten ole hirveän huolissani. Tästä selvitään hyvin eteenpäin, pari viikkoa on jo tehty suunnitelmaa. Euromääräinen talouspuoli ei kohdistunut meihin, koska nämä oikeusmaksut menevät kaikki tälle kansainväliselle luvanhaltijalle, meillä ei tässä suoraa ansaintalogiikkaa ollut. Se on siellä kansainvälisellä puolella missä se mahdollinen menetys tulee olemaan, Leskinen kommentoi.

Myös Hiihtoliiton Kulmala on luottavaisella mielellä.

- Lahden kisojen ja Hiihtoliiton osalta meillä ei ole huolen häivää. Ehkä sitten urheilijoiden ja seuratoiminnan kannalta, jossa yhtiö on ollut merkittävä tukija, niin eihän tämä mukava tilanne ole. Yksittäisten urheilijoiden tukeminen on kuitenkin merkittävästi edullisempaa verrattuna näihin kansainvälisiin sopimuksiin, Kulmala päättää.

One Way Sport Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja on Andreas Bennert, joka istuu hallituksessa yhdessä puheenjohtaja toimivan, osaomistaja Lasse Korpin kanssa.