1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. velkoja

Huippuhiihtäjiä sponsoroineella yhtiöllä miljoonavelat – maajoukkuesopimuksia irtisanottu

One Way Sport Oy:n talousvaikeuksien vakavuus paljastui Espoon käräjäoikeuteen saapuneesta yrityssaneeraushakemuksesta.

Kuva: EPA

Useita huippu-urheilijoita ja maajoukkueita sponsoroinut One Way Sport Oy haki tällä viikolla yrityssaneeraukseen. Viime vuoteen saakka liikevaihtoaan kasvattaneella yhtiöllä on miljoonavelat, joista se ei kykene kokonaisuudessa suoriutumaan.

Suurin velkoja on Nordea Pankki Oyj, jonka kanssa on päästy maksusopimukseen. Velkojien listalta löytyvät myös kiinalaisyhtiöt Top One Ltd, Xiamen Sunrise Sports Co., Apollo International Holding Ltd sekä Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo.

Hakemuksesta ilmeneekin, että maksukyvytön yhtiö on joutunut neuvottelemaan jatkuvasti velkojien kanssa.

Saneerausta on puoltanut yhtiön velkojista neljä suurinta kiinalaista tavarantoimittajaa, joiden yhteissaatavat ovat yli 1,1 miljoonaa euroa.  Kaikki velat ovat hakemuksen mukaan noin 6,5 miljoonaa. Hallituksen puheenjohtaja Lasse Korppi arvioi eilen Yle Urheilulle, että tämän tilikauden päätteeksi liikevaihto on seitsemän miljoonaa.

Voimakasta laajentumisstrategiaa noudattanut yhtiö haluaa päästä maksu-, vakuudenasettamis-, perintä- ja ulosmittauskieltoon velkojia kuulematta. Yhtiön oma pääoma on 789 570 euroa negatiivinen.

Maksuhäiriömerkintöjä ei toistaiseksi ole, mutta hakemuksen mukaan osa velkojista on siirtänyt saatavien perinnän perintätoimistoille. Perintätoimistot ovat lähestyneet yhtiötä trattauhkauksin ja uhanneet oikeudellisella perinnällä. Ulosottokelpoisia velkoja ilman tuomiota on Keskinäiselle Työeläkevakuutusyhtiö Elolle ja Verohallinnolle.

- Velat ovat pääasiassa pankille. Irtisanomisia ei ole tehty yrityksessä. Tilaukset on tuotannossa ja ne toimitetaan suunnitellusti, viestitti yhtiön toimitusjohtaja Andreas Bennert Yle Urheilulle.

Puolet työntekijöistä vähennetty

Yhtiö on vähentänyt hakemuksen mukaan puolet 26:sta työntekijästä ja jäljellä on 13 työntekijää.  Työntekijöistä kahdeksan on ulkoistettu ja vuokrattu sisaryhtiö One Way Marketing Oy:ltä. Hakemuksesta ilmenee, että yhtiö on neuvotellut uudet sopimukset siten, että työntekijät ovat pääsääntöisesti nuoria tuntipalkkalaisia ilman säännöllistä viikoittaista työaikaa.

Jäljelle jääneiden työntekijöiden toimenkuvia on laajennettu siten, että työntekijät tekevät osin myös vähennettyjen työntekijöiden tehtäviä.

Myös sponsorisopimuksia on irtisanottu. Yhtiö sponsoroi suomalaisia hiihtäjiä, Ranskan hiihto- ja ampumahiihtomaajoukkuetta, sekä muun muassa Slovenian, Valko-Venäjän ja Viron maajoukkueita. Hakemuksen mukaan Venäjän, Valko-Venäjän ja Slovenian maajoukkueiden sopimukset on irtisanottu.

Jäljelle on jätetty strategisesti tärkeitä ja näkyvimpiä urheilijoita eniten myyvistä maista.

Yhtiön omistaa Andreas Bennert ja Lasse Korppi.  Bennert toimii  myös yhtiön toimitusjohtajana, Korppi hallituksen puheenjohtajana. Suurimman velkojan Nordean vaatimuksesta hallitukseen valittiin keväällä hallitusammattilainen Sakari Kotka, joka on toiminut aiemmin muun muassa Suomen Nestlén toimitusjohtajana.

Suurin osa yhtiön liikevaihdosta tulee viennistä. Yhtiön taloudellinen tulos painui viime vuonna yli 600 000 euroa tappiolle kasvaneesta liikevaihdosta huolimatta.