Suora

  • Urheilukierros
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Dopingtutkija lataa -"Epon käyttö pitäisi sallia urheilijoille"

Akateeminen tutkija Paul Dimeo haluaisi, että epon käyttö ja verensiirto pitäisi sallia urheilijoille.

urheilu
Epo-hormonia sisältäviä piikkiä pakkauksessa.
Epo-hormonia sisältäviä piikkiä pakkauksessa.Riikka Heikkilä / Yle

Brittiläinen tutkija neuvoo säännönmukaisesti Yhdysvaltojen pyöräilyliittoa sen dopingasioissa. Stirlingin yliopistossa luennoiva Dimeo korostaa, että vanhat dopingsäännöstöt ovat osin vanhentuneita ja niitä pitäisi päivittää nykyaikaan.

Paul Dimeo (siirryt toiseen palveluun) puolustaa turvallisen ja tutkitun epon käyttöä, joista hyötyisivät erityisesti pyöräilijät ja tenniksen pelaajat.

Kansainvälisen olympiakomitean juuret ovat tutkijan mukaan peräisin 1960-luvulta ja siksi vanhentuneet.

- Mikä oli silloin joskus kauan sitten järkevää, ei ole sitä enää välttämättä - ei käytännössä eikä idealistisesti. Elämme nykyään teknologiayhteiskunnassa, jossa voimme halutessamme, sääntöjä lieventämällä turvallisesti käyttää aineita, jotka auttavat urheilijoita palautumaan äärimmäisistä rasituksista, perustelee Dimeo.

- Totta kai ihmiset ovat ensi alkuun tyrmistyneitä ehdotukselle, mutta silti minusta olisi aika ottaa askel eteenpäin ja keskustella laajasti aiheesta ennemmin kuin pitää jääräpäisesti kiinni kiveenhakatusta, 60 vuotta vanhasta asiasta.

Tutkija perustelee, että epoa käytettiin laajasti jo 1990-luvulla. Kokonainen pyöräilijöiden sukupolvi olisi yhä kertomassa, mitä vaikutuksia epolla oikein oli käytännössä.

- Jos me ymmärtäisimme oikeat annoskoot ja käytön ajoitukset, niin ehkä (epon) käyttö olisi suhteellisen turvallista. Ottaisiko urheilija pienen määrän lääkettä, joka olisi tarkoin testattu ja lääketieteellisesti hyväksytty?

Paul Dimeo ei ole suinkaan ensimmäinen tutkija, joka liputtaa sen puolesta, että osa suorituskykyä parantavista, kielletyistä aineista voisi tehdä laillisia. Esimerkiksi Oxfordin yliopiston professori Julian Savalescu puhui samasta asiasta pari vuotta sitten.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat