1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Vincenzo Nibali

Girossa dramatiikkaa: johtava Kruijswijk teki voltin lumihankeen

Pyöräilyn Italian ympäriajossa lähestytään ratkaisuhetkiä. 19. etapilla nähtiin dramatiikkaa, kun ympäriajon kärjessä ajanut Steven Kruijswijk kaatui.

Steven Kruijswijk ja Esteban Chaves Italian ympäriajossa. Kuva: EPA/CLAUDIO PERI

Hollantilainen Steven Kruijswijk oli kolmen minuutin johtoasemassa Italian ympäriajon kokonaiskilpailussa 18 etapin jälkeen, mutta kaatuminen 19. etapilla saattoi viedä häneltä koko Giron voiton.

162 kilometrin mittaisella matkalla Pinerolosta Risouliin kuului noin 50 kilometrin mittainen nousu 2744 metriin, pitkä Col d’Angelin lasku sekä noin 15 kilometrin mittainen jyrkkä loppunousu. Kruijswijk kaatui heti laskun alussa, kun hän ajautui asfaltin reunaan, menetti tasapainonsa ja teki voltin tietä reunustavaan jäätikön lumeen. Katso video Kruijswijkin kaatumisesta tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Takaa tulleet Vincenzo Nibali ja Esteban Chaves eivät jääneet tilannetta päivittelemään, kun hollantilainen jäi odottamaan tallinsa autoa ja korjausapua pyörälleen. Kruijswijk ei myöskään saanut apuja Lotto NL-Jumbo -tallin muilta polkijoilta, sillä he olivat pudonneet kauaksi jo ensimmäisessä nousussa. Kruijswijk saapui maaliin lähes viisi minuuttia kärjen perässä ja putosi kokonaistuloksissa kolmanneksi.

Etapilla nähtiin myös toinen dramaattinen kaatuminen, kun Girossa viidennellä sijalla ollut Katusha-tallin Ilnur Zakarin suistui tieltä ja putosi rinnettä alas. Venäläispolkija makasi onnettomuuden jälkeen pitkään liikkumattomana ja joutui keskeyttämään kilpailun murtuneen solisluun ja lapaluun takia.

Astana-tallin Nibali osoitti epäilijöille olevansa kunnossa ja karisti viimeisessä nousussa muut kannoiltaan. Italialaisen voittomarginaali oli 51 sekuntia, kun toiseksi nousi Sky-tallin Mikel Nieve. Espanjalainen kukisti Orica-GreenEdge-tallin Esteban Chavesin kahdella sekunnilla, mutta Chaves nousi kokonaistilanteen johtoon 44 sekunnilla. Nibali on Girossa toisena.

Italian ympäriajossa on jäljellä enää kaksi etappia: lauantain 134 kilometrin vuoristoetappi ja sunnuntain 163 kilometrin tasamaaetappi. Sunnuntain etappi on niin sanottu paraatiajo, joten ratkaisut tehdään lauantaina.