1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Nibalin huima nousu tuomassa voiton – "Tämä oli hullu Giro"

Astana-tallin Vincenzo Nibalin voitto pyöräilyn Italian ympäriajossa on enää sinettiä vaille valmis. Viimeistä edellinen etappi päättyi virolaisjuhliin.

Vincenzo Nibali Kuva: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Vincenzo Nibalin voitto Giro d’Italiassa näytti kaukaiselta haaveelta vielä kaksi päivää sitten. 18. etapin jälkeen hän oli kokonaistilanteessa 4 minuuttia ja 43 sekuntia johtaneen Steven Kruijswijkin perässä, mutta 19. etapin voitto ja Kruijswijkin kaatuminen samaisella etapilla, nostivat hänet lähelle kärkeä.

Nibali pääsi 134 kilometrin mittaiselle 20. etapille toisena, 44 sekunnin takaa-ajoasemassa. Kisaa johtaneella Orica-GreenEdge-tallin Esteban Chavesilla ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuuksia vastata italialaisen hyökkäykseen, kun tämä iski viimeisessä jyrkässä nousussa 15 kilometriä ennen maalia.

- Luulin, että ehkä kaikki oli jo menetetty, mutta samalla ettei tämä vielä ole ohi. Viimeinen viikko voi muuttaa kaiken ja ajattelin, että jotain voi tapahtua, kotimaan mediassa paljon arvosteltu Nibali totesi maalissa.

- Olen hyvin itsepäinen enkä koskaan anna periksi. Viime vuonna Tourilla (Ranskan ympäriajossa) minulla oli huonoja päiviä, mutta jatkoin yrittämistä ja tulin takaisin. Tämä oli hullu Giro. Vaikea ja uuvuttava minulle. Aloitin kisan suosikkina ja tunsin paineita siitä. Minulla oli todella paljon paineita harteillani, mutta tarjosin hyvän show’n ja olen siitä onnellinen.

Mutta oli Nibalillakin tänään voittajansa, sillä etappivoittoon polki virolainen Katusha-tallin Rein Taaramäe. Hän lähti irtiottoon viimeisessä nousussa ja otti peräti 52 sekunnin marginaalin voiton ennen BMC Racing -tallin Darwin Atapumaa. Nibali saapui maaliin kuudentena ja otti johtajan pinkkipaidan haltuunsa 52 sekunnin erolla Chavesiin.

Giroa on jäljellä vielä 163 kilometrin mittainen tasamaaetappi, jolla ei enää voitosta taistella, vaan kyse on enemmänkin paraatista. Nibalin täytyy siis päästä vain maaliin ottaakseen Italian ympäriajo voiton toisen kerran urallaan. Edellisen kerran hän voitti Giron vuonna 2013.