Utriainen yksinäinen tähti - Pelastaako kuudenkympin kerho Suomen naisten keihäänheiton?

Vantaan yleisurheilukentällä nähtiin katsomossa myös naisten keihään arvokisamitalisteja. Lajilegendat puuhaavat nyt 60 metrin ylittäneiden kerhoa.

Heli Rantanen, Helena Uusitalo, Mikaela Ingberg, Tuula Laaksalo ja Tiina Lillak kuuluvat kuudenkympin kerhoon. Kuva: Yle

Vantaalla kotimaista keihäskauden avausta seurasi myös arvovaltainen rivistö, sillä katsomossa istuivat muun muassa olympiavoittaja Heli Rantanen, maailmanmestari Tiina Lillak, MM- ja EM-mitalisti Mikaela Ingberg sekä olympianelonen Tuula Laaksalo.

60 metrin kerhoa kotimaisen naiskeihäänheiton tason nostamiseksi puuhaavat naiset seurasivatkin kisaa mielenkiinnolla.

- Nämä näyttivät keväisiltä ensimmäisiltä kisoilta, odotukset olivat korkealla katsomossakin. 60 metriä tavoiteltiin. Kyllä se sieltä on tulossa ja nuoria tyttöjä kuitenkin. Toivotaan, että kesän lämpö tuo lisämetrejä, Heli Rantanen arvioi kisaa.

Vaikka olisit kuinka kiltti muuten, niin itselle pitää saada asennetta, tavoitteet kohdalleen ja olla vihainen, jos homma ei pelitä.

Heli Rantanen

Naisten keihäänheiton taso laski aikoinaan tuttujen konkareiden lopetettua, sillä uusi sukupolvi ei ole vielä kasvanut huipulle. Vantaalla Sanni Utriaisen kauden kolmas kisa vei heiton jo lähelle 60 metrin rajaa.

- Tykkäsin Sannin asenteesta, kun jaettiin palkintoja. Hän oli todella harmistunut siitä, ettei saanut 60 rikkiä. Se on minun mielestäni hyvä asenne urheilijalle, ettei ole ihan tyytyväinen tuloksiin, Rantanen jatkaa.

Utriaisen voitto oli selkeä, sillä lähimmät uhkaajat jäivät parin metrin päähän.

- Pelottaa, minun mielestäni se vähän pelottaa. Pitää ehdottomasti olla haastetta enemmän. Meillä oli vanha kööri tuolla katsomossa. Juteltiin siitä, mitä oli omana aikanamme. Se oli oikeastaan se haaste, mikä tuli kilpakumppaneilta. Jos hävisin Michaelalle kaksi metriä tai voitin hänet metrillä, niin toinen sai siitä haastetta. Sannille on vaarallista olla yksin liian pitkään tuolla kärjessä. Haastetta pitää tulla, vaikka olisi Suomen paras, Rantanen pohtii.

Mitä sitten tuleva kuudenkympin kerho toivoisi Suomessa tapahtuvan naisten tason nostamiseksi?

- Asennetta, räväkkyyttä tahtoa, siihen pitää heittäytyä. Micken kanssa juteltiinkin, että vaikka olisit kuinka kiltti muuten, niin itselle pitää saada asennetta, tavoitteet kohdalleen ja olla vihainen, jos homma ei pelitä. Tahtotila pitää saada äkkiä kohdalleen.