1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Vincenzo Nibali

Nibalista 99. Giron mestari dramaattisten vaiheiden jälkeen

Astana-tallin Vincenzo Nibali varmisti uransa toisen pyöräilyn Italian ympäriajon voiton sunnuntaina. Tämän vuoden Giro d’Italian ratkaisu oli dramaattinen.

Vincenzo Nibali Kuva: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Jo 99. kerran ajettu Italian ympäriajo sai italialaisen voittajan, vaikka vielä muutama päivä sitten tilanne näytti aivan toiselta: Giroa johti Alankomaiden Steven Kruijswijk ja paras italialainen, Vinzenco Nibali oli melkein viiden minuutin päässä kärjestä. Giron alku ei ollut sujunut Nibalilta muutenkaan vahvasti, hän oli kotimaansa median hampaissa ja alkuviikosta Astana-talli jopa harkitsi vetävänsä ajajansa pois kilpailusta huonojen tulosten takia.

Tilanne kääntyi kuitenkin täysin loppuviikosta, sillä 19. etapilla Lotto-tallin Kruijswijk kaatui ja menetti johtopaikkansa. Nibali nousi vahvalla ajollaan etappivoittoon sekä lähelle kärkipaikkaa. Viimeistä edellisellä etapilla italialainen osoitti olevansa yhä vahvassa ajokunnossa pitämällä pahimmat kilpailijansa takanaan. Hän nousi kokonaiskilpailun kärkeen 20. etapilla ja kun viimeisellä etapilla ei kokonaiskilpailun voitosta enää taistella, tuli Nibalista Giron 69. italialaisvoittaja.

Mutta viimeisellä etapillakin nähtiin dramaattisia käänteitä, sillä vesisade vaikeutti ajajien 163 kilometrin taivalta Torinon keskustaan. Sen lisäksi että kisajärjestäjät päättivät pysäyttää kellot viimeisille kilometreille sateen takia, etapin voittanut Trek-tallin Giacomo Nizzolo hylättiin ja voittajaksi nostettiin Giant-tallin Nikias Arndt. Tuomareiden mielestä ensimmäistä etappivoittoaan tavoitellut Nizzolo oli poikennut loppukirissään ajolinjastaan ja haitannut näin takanaan ajavien voiton tavoittelua.

Nibalin ero toiseksi sijoittuneeseen Orica-tallin Esteban Chavesiin oli 52 sekuntia ja kolmanneksi tulleeseen Movistarin Alejandro Valverdeen 1.17. Kruijswijk jäi kokonaiskilpailun neljänneksi.

- Tämä hetki on puhdasta iloa. Kertoa miltä tuntuu, kun huomaa, että kaikki tämä hulluus on mahdollista, Nibali totesi.

- Tämä on ollut raskas ja kivulias Giro. Aloin ajaa vapaammin vasta, kun luulin, että kaikki on menetetty.