1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Raha pääosassa - olympiasankari vaihtaa kansalaisuutta

Ei kannata yllättyä, jos Sotshin olympiapronssilaskija esiintyy vuoden 2018 talviolympialaisissa uuden lipun alla.

Jan Hudec (vas.) ja Bode Miller mitalikorokkeella Sotshissa Kuva: EPA

Jan Hudec, 34, saavutti Sotshin olympialaisissa pronssia supersuurpujottelussa ja toi Kanadalle sen ensimmäisen alppimitalin olympialaisissa 20 vuoteen.

Kokeneen alppinistin uran yhdeksäs polvioperaatio johti lopulta siihen, että Hudec laski viime kaudella vain yhdessä maailmancupin osakilpailussa ja tippui samalla Kanadan maajoukkueringistä.

Hudecin olisi pitänyt pulittaa omasta lompakostaan yli 30000 euroa Kanadan joukkueen taustajoukoille saadakseen maailman huipulle takaisin kipuamiseen tarvittavan teknisen ja muun tuen.

Tshekkoslovakiasta kymmenen kuukauden ikäisenä vanhempiensa mukana Kanadaan muuttanut Hudacek sai tarjouksen synnyinmaan alppitallista ja päätti vaihtaa kansalaisuutta saadakseen uuden sopimuksen myötä elintärkeää valmennusapua, fysioterapiaa ja muita tukipalveluita - ilman että niistä tarvitsi maksaa mitään.

Kanada suostui mukisematta Hudecin kansalaisuuden vaihtoon ja Tshekin lipun alla kilpailemiseen tarvitaan enää sinetti Kansainväliseltä hiihtoliitolta.

- Ihmiset jotka tuntevat minut, tietävät että olen sydämeltäni kanadalainen. Mutta kun ikää tulee lisää, on alettava ajatella enemmän tulevaisuutta, Hudec kiteytti.