Suora

  • Naisten yhteislähtö, Pokljuka
  • Urheilustudio 26.1.
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Zakopane
  • Urheiluruutu
  • "Astmaanhan voi kuolla" - Eevi Bengs joutuu jatkuvasti työstämään suurinta pelkoaan
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Monte Carlo, kisakooste

Suomalainen Faye olympialaisiin Gambian edustajana – erimielisyyksiä Suomen maajoukkueen kanssa

Faye Njie on edustanut Suomea aiemmin muun muassa Euroopan Cupissa.

judo
Faye Njie ottelee Belgian  Yannick Wautersia vastaan.
Faye Njie (vasemmalla). AOP

Suomalainen judoka Faye Njie, 22, on saanut paikan Rion olympialaisiin. Hän ei kuitenkaan lähde olympialaisiin edustamaan Suomea, vaan Gambiaa, jonka passi hänellä myös on. Njie sai paikan 73-kiloisten sarjaan Afrikan kiintiön kautta. Taustalla Gambian edustamiseen ovat erimielisyydet Njien seuran Helsingin JudoSportin valmentajien ja Suomen maajoukkueen valmentajien kanssa.

– Suomen maajoukkueen valmentajat olisivat halunneet minun harjoittelevan heidän ohjeidensa mukaan. Minä ja seuran valmentajat päätimme kuitenkin mennä omien kuvioidemme mukaan, Njie kertoo.

Helsinki JudoSport on käynyt esimerkiksi paljon harjoitusleireillä Virossa, eikä ole jäänyt Suomeen toisin kuin maajoukkue.

– Viro on hyvin menestynyt judossa, vaikka nyt heilläkin on menossa laskusuuntaan. Mutta heilläkin on Rioon yksi paikka, Njie avaa.

– Se on tosi hyvä paikka treenata.

Toiseksi syyksi Njie kertoo, että tie Afrikan karsintojen kautta Rioon on myös hieman helpompi kuin Euroopasta.

– Saman verran on paikkoja olympialaisiin, mutta taso on hiukan huonompi. Euroopan karsinta on kovin maailmanlaajuisesti, Njie toteaa.

Kaiken kaikkiaan Njien sarjassa on mukana 32 judokaa, joista kahdeksan parasta on sijoitettu. Jalkapalloa nuorempana harrastaneella Njiellä ei ole suurempia odotuksia elokuussa käynnistyviin olympialaisiin.

– Lähdetään silti jokaista matsia voittamaan. Keskitytään sataprosenttisesti. On olemassa mahdollisuus edetä 16 parhaan joukkoon, Njie painottaa.

– Karsintojen aikana tuli monta hyvää voittoa muista, jotka ovat Rioon asti päässeet.

Njie oli tänä vuonna ehdolla Gambian vuoden urheilijaksi kategoriassa ulkomailla asuvat gambialaiset urheilijat. Hän oli viime syyskuussa Afrikan kisoissa hopealla. SM-pronssia Njie nappasi aikuisissa 73-kiloisissa vuonna 2014. Njie on edustanut Suomea myös alle 21-vuotiaiden Euroopan Cupissa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat