Suora

  • Uinnin MM
  • Jääkiekkokierros
  • Jonatan Johansson jalostaa jalkapalloaivojaan uudessa roolissa Skotlannissa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Aurinko nousee idästä – Puolalla potentiaalia kisojen yllättäjäksi

Puolalla on hyökkäyksessään yksi maailman parhaista kärkimiehistä. Mutta EM-kisojen mahdolliselta mustalta hevoselta löytyy muutakin kuin Robert Lewandowski.

Englannin Valioliiga
Robert Lewandowski tuulettaa maalia.
Puolan Robert Lewandowski tasoitti Skotlannissa yliajalla.

C-lohko: Saksa, Puola, Ukraina ja Pohjois-Irlanti.

Harva muistaa Puolan kahta MM-pronssimitalia vuosilta 1974 ja 1982, mutta pitkän suvantovaiheen jälkeen puolalaiset ovat tulleet 2000-luvulla taas tutuiksi arvokisoja seuraaville jalkapallon ystäville. Vaikka kahdet edelliset MM-kisat jäivätkin väliin, on Ranska jo Puolalle jo viides arvoturnaus 2000-luvulla.

Parikymmentävuotisen valmennusuran kotimaan kentillä tehneen Adam Nawałkan on hyvä rakentaa Puolan hyökkäyspeliä maailmanluokan hyökkääjän Robert Lewandowskin varaan. Maailman parhaiden joukkoon lukeutuva hyökkääjä mätti karsinnoissa 13 maalia 10 ottelussa. Ajaxin nuori Arkadiusz Milik tukee kärjessä supertähteä.

Puolustuslinjaa johtavat Dortmundin Łukasz Piszczek ja Torinon Kamil Glik. Swansean Łukasz Fabiański ja AS Roman Wojciech Szczęsny jakoivat torjuntavastuun karsinnoissa. Myös Jakub Blaszczykowskin tähdittämä keskikenttä on vahva.

Puolalla on mahdollisuudet EM-kisoissa pitkälle. Suurin kanto sen kaskessa on alkulohkossa vastaan asettuva maailmanmestari Saksa. Puola kuitenkin yllätti naapurimaansa karsintalohkossa, kun Puola järkytti Saksaa 2-0-voitolla kotonaan. Saksan ja Puolan väliset ottelut ovat aina kiihkeitä, ja lopputulos vaikeasti ennustettavissa.

Yle Urheilun asiantuntija Petri Pasasen arvio

- Puola voi hyvinkin olla kisojen musta hevonen. Kaikki tietävät Robert Lewandowskin, mutta Puola on muutakin kuin yksi huippuhyökkääjä. Ennen Puola miellettiin hyvinkin fyysiseksi joukkueeksi - ja siinäpä se melkein olikin. Nykyään se fyysisyys on tallella, mutta siellä on myös yksilötaitoa ja luovuutta.

Puolan joukkue EM-kisoihin

*Maalivahdit
*
Lukasz Fabianski (Swansea City), Wojciech Szczesny (AS Roma), Artur Boruc (Bournemouth)

*Puolustajat
*
Thiago Cionek (Palermo), Kamil Glik (Torino), Artur Jedrzejczyk (Legia Warsaw), Michal Pazdan (Legia Warsaw), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund), Bartosz Salamon (Cagliari), Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdansk)

*Keskikenttäpelaajat
*
Jakub Blaszczykowski (Fiorentina), Kamil Grosicki (Rennes), Tomasz Jodlowiec (Legia Warsaw), Bartosz Kapustka (Cracovia), Grzegorz Krychowiak (Sevilla), Karol Linetty (Lech Poznan), Krzysztof Maczynski (Wisla Krakow), Slawomir Peszko (Lechia Gdansk), Filip Starzynski (Zaglebie Lubin), Piotr Zielinski (Empoli)

*Hyökkääjät
*
Robert Lewandowski (Bayern München), Arkadiusz Milik (Ajax), Mariusz Stepinski (Ruch Chorzow)

Lue lisää Puolan maajoukkueen historiasta täältä!

Yle Urheilun jalkapallon EM-kisojen Kisaoppaasta löydät kaikki kisauutiset, turnausohjelman, lähetystiedot, suorat nettilähetykset ja kuumimmat videot.

Suosittelemme

Tuoreimmat