Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Jääkiekkokierros
  • Jonatan Johansson jalostaa jalkapalloaivojaan uudessa roolissa Skotlannissa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Italialla tuttu kivijalka – Conten johdolla tuskin kontataan

Menestysvalmentaja Antonio Conte yrittää auttaa Italian yli edellisten EM-kisojen finaalitraumasta. Nelinkertaisen maailmanmestarin peli rakentuu jälleen vahvan puolustuspelin varaan.

Englannin Valioliiga
Graziano Pelle kahden skotlantilaispelaajan välissä.
Graziano Pelle tekee Italialle maaleja.AOP

E-lohko: Belgia, Italia, Irlanti ja Ruotsi.

Viime EM-kisojen finaalissa Espanjalle rumasti 0-4 hävinnyt Italia on arvokisoissa aina varteenotettava menestyjäkandidaatti. Kestomenestyjän 2000-luvun rekordi on kuitenkin kaksijakoinen. Seitsemässä arvoturnauksessa Italia on selvinnyt yhtä monta kertaa finaaliin kuin jäänyt alkulohkoon. Kolmesta finaalista yksi on päättynyt voittoon: Fabio Cannavaro nosti kapteenina MM-pystiä vuonna 2006.

Kolme perättäistä Serie A:n mestaruutta Juventuksen luotsina vuosina 2011–2014 voittanut Antonio Conte on tehnyt hyvää jälkeä Italian peräsimessä. 46-vuotias Conte nosti Juventuksen takaisin Euroopan huipulle ja EM-kisat huipentavat Conten kahden vuoden projektin maajoukkueessa. Arvoturnauksen jälkeen huippuluotsin matka jatkuu Chelseaan, mutta sitä ennen Conte yrittää voittaa Italian ensimmäisen Euroopan mestaruuden sitten vuoden 1968.

Italia eteni karsintalohkosta EM-kisoihin kivikovalla suorituksella. Se ei hävinnyt yhtään kymmenestä karsintapelistään; samaan kykenivät karsinnoissa vain Englanti ja Itävalta. Ranskassa vastus kovenee karsinnoista. Kisojen yhdessä kiinnostavimmista alkulohkoista vastustajat ovat huippuluokkaa.

Kivikova puolustus rakentuu vahvasti Antonio Conten Juventuksen menestysvuosien luottomiehien varaan. Tolppien välissä on yhä 38-vuotiaana maailmanluokan maalivahteihin lukeutuva Juventus-ikoni Gianluigi Buffon. Toppariosaston Leonardo Bonucci ja Giorgio Chiellini ovat samaten Conten kavereita Torinosta. Keskikenttä on italiamaisen kova ja hyökkäystä tähdittää Southamptonin Graziano Pellè, joka tosin tarvitsee apuja myös muilta.

Italiaa ei voi koskaan jättää pois mestaruuskaavailuista.

Yle Urheilun asiantuntija Petri Pasasen arvio

- Italian pelin kulmakivi on puolustuspeli. Ei pelkästään puolustuslinja vaan se, miten ylemmätkin pelaajat puolustusta toteuttavat. Päävalmentaja Antonio Conte tietää, miten joukkueen puolustus laitetaan kuntoon. Maalinteosta voi muodostua onglema. Italia on kuitenkin iso futismaa ja tietää mitä pitää tehdä. Italia on yksi kisojen suosikkeja, ei sillä saralla mitään uutta ole.

Italian joukkue EM-kisoihin

*Maalivahdit
*
Gianluigi Buffon (Juventus), Federico Marchetti (Lazio), Salvatore Sirigu (Paris Saint-Germain)

*Puolustajat
*
Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Angelo Ogbonna (West Ham)

*Keskikenttäpelaajat
*
Federico Bernardeschi (Fiorentina), Antonio Candreva (Lazio), Matteo Darmian (Manchester United), Daniele De Rossi (Roma), Mattia De Sciglio (AC Milan), Stephan El Shaarawy (Roma), Alessandro Florenzi (Roma), Emanuele Giaccherini (Bologna), Thiago Motta (Paris Saint-Germain), Marco Parolo (Lazio), Stefano Sturaro (Juventus)

*Hyökkääjät
*
Eder (Inter), Ciro Immobile (Torino), Lorenzo Insigne (Napoli), Graziano Pelle (Southampton), Simone Zaza (Juventus)

Lue lisää Italian maajoukkueen historiasta!

Yle Urheilun jalkapallon EM-kisojen Kisaoppaasta löydät kaikki kisauutiset, turnausohjelman, lähetystiedot, suorat nettilähetykset ja kuumimmat videot.

Suosittelemme

Tuoreimmat