Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Arkistojen kätköistä: 12-vuotias Cedercreutz purjehtii ja 13-vuotias Ruskola valmistautuu bändikilpailuun

Camilla Cedercreutz ja Noora Ruskola nostavat veneensä purjeet 49er FX -luokassa Rion olympialaisissa. Alle 23-vuotiaiden MM-kultaa vuonna 2013 voittaneesta kaksikosta löytyy Ylen arkistoista hellyttävääkin videomateriaalia.

urheilu
Rion olympialaiset: Arkistoista: 12-vuotias Cedercreutz purjehtii ja 13-vuotias Ruskola valmistautuu bändikilpailuun
Rion olympialaiset: Arkistoista: 12-vuotias Cedercreutz purjehtii ja 13-vuotias Ruskola valmistautuu bändikilpailuun

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Paikkansa Rioon maaliskuisella olympiakarsintapurjehduksellaan varmistanut kaksikko Camilla Cedercreutz ja Noora Ruskola ovat purjehtineet yhdessä vuodesta 2011 lähtien. Alle 23-vuotiaiden MM-kultaa voittanut parivaljakko otti olympialaiset tavoitteekseen, kun naisten 49er FX -luokka lisättiin kisaohjelmaan vuonna 2013.

Ylen arkistoista löytyy videomateriaalia tuolloin 12-vuotiaasta Cedercreutzista, joka kertoo purjehtijan varusteista Idrottsbiten-ohjelmassa vuonna 2005.

– Nyt vedessä on aika kylmää, joten on hyvä pitää kuivapukua. Voi käyttää myös märkäpukua, mutta se on sitten aika kylmä, 12-vuotias purjehtijanalku kertoo.

13-vuotiaana Noora Ruskola puolestaan esiintyi Park-nimisessä nuortenohjelmassa aivan eri lajin parissa. Vuonna 2007 Ruskola osallistui Junnuvwimma-kilpailuun yhtyeensä Purplen kanssa. Ruskola oli yhtyeensä kosketinsoittaja.

Vuonna 2013 harkinnassa täyspäiväinen treenaaminen

Vuonna 2013 purjehtijakaksikko näki tulevaisuutensa valoisana ja asetti tähtäimen Rion olympialaisiin. Veneen trimmauksen kanssa kuitenkin piti vielä tehdä töitä.

– Tämä on vielä niin uusi veneluokka, että menee vähän aikaa, ennen kuin trimmaukset saa kuntoon. Uskon, että löydämme oman nopeutemme, tekniikka meillä onkin jo kunnossa, kippari Ruskola kertoo Yle Nyheterille.

Tuolloin kaksikon piti päättää panostavatko he purjehtimiseen sataprosenttisesti.

– Jos haluamme olympialaisiin, meidän pitää panostaa täyspäiväisesti purjehtimiseen. Tietysti se pelottaa, mutta samalla on jännittävää nähdä mitä luokallemme tapahtuu niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, gasti Cedercreutz huomauttaa.

Kun olympiapaikka tuntui jo realistiselta

Vuonna 2014 purjehduksen EM-kisoissa Helsingissä kaksikon sijoitus oli 24., eikä maapaikka olympialaisiin vielä irronnut. Kokemusta ja treeniä kisoista kuitenkin tuli.

– Olympiapaikka on melkein realistinen. Nyt tiedämme mitä vaatii olla kymmenen parhaan joukossa. Tiedämme mitä kärki on ja mitä pitää tehdä sinne päästäkseen, kaksikko korostaa.

Kuluvan vuoden toukokuussa olympiapaikka varmistui, kun kaksikko jätti** Silja Kanervan** ja Sinem Kurtbayn taakseen suomalaisparien sisäisessä olympiakarsinnassa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat