Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Antti Ruuskasen vinkeillä voitat kaveriporukan kesäolympialaiset - näin se keppi lentää!

Keihäänheiton voi huoletta sanoa olevan yksi Suomen kansallislajeista, mutta kuinka moni on oikeasti heittänyt keihästä?

urheilu
Antti Ruuskanen
Antti RuuskanenTomi Hänninen

Keihäänheittoon kohdistuvat suuret odotukset alkaneena kesänä ja olympialaisten alla on jokaisen korkea aika kokeilla tätä kansallislajia. Mökkikarkeloissa tulee heiteltyä keihästä ja toisinaan kaveriporukan kesken syntyy leikkimielisen totinen kesäolympiaturnaus.

Jos Amsterdamin EM-kisojen ja Rion olympialaisten alla heittokärpänen puree oikein kunnolla, löytyy useimmilta urheilukentiltä välinevarasto, josta keihäitä saa lainata. Antti Ruuskasen keihäsopit on kuitenkin hyvä käydä läpi, olipa itse sitten nurmikolla heittämässä tai penkkiurheilijana sohvan pohjalla jännittämässä.

1. Keihäsmiehen lämmittely

- Juhannuksena, keskellä Suomen kesää auringon paistetta riittää ja ihmisen keho on mieltä myöten lämmin. Jos jostain syystä juhannuskisojen aikana on kuitenkin hieman viileämpää, kannattaa lämmittely tehdä ennen heittämistä. Keppijumppa sopii toki vaikka istumatyöläisen välijumpaksi.

Antti Ruuskanen
Ruuskasen keihäskoulu, osa 1

2. Ote

- Yleisin virhe keihäänheitossa on juuri ote. Jos juhannuskisoissa metrejä haluaa lisää, kannattaa otteen kanssa olla tarkkana. Pelkästään oikea ote tuo heittoon ainakin viisi metriä lisää. Vaihtoehtoja on kaksi.

Naiskeihäänheittäjä
Ruuskasen keihäskoulu, osa 2

3. Heitto paikaltaan

- Jos ennen virallista, kavereiden keskistä juhannuskisaa haluaa hieman harjoitella, on lähdettävä liikkeelle paikallaan heittämisestä. Seuraavasta klipistä löytyy heittämisen oikea asento ja liikerata. Tärkeää on, että kyynärpää pysyy ylhäällä ja käsi liikkuu keihään suuntaisesti. Mutta oletko tiennyt, että käsi on myös vahvassa sisäkierrossa keihästä heitettäessä.

Antti Ruuskanen kuvassa
Ruuskasen keihäskoulu, osa 3

4. Vauhti ja vauhdin kanssa heittäminen

- Vauhti tuo heittoon lopulliset metrit. Ristiaskeleita ei amatööriheittäjä tarvitse ihan niin montaa kuin ammattilainen, mutta metrien kannalta ne ovat tärkeitä. Nyt kannattaa olla olkapään kanssa tarkkana, sillä osa-alueita täytyy yhdistää jo useampi.

Antti Ruuskanen kuvassa
Ruuskasen keihäskoulu, osa 4

5. Ei näin!

- Ja loppuun on tietenkin vielä hyvä laittaa parhaat palat. Tällaisella suorituksella ei naapuria juhannuskisassa voiteta.

Keihäänheittäjä
Ruuskasen keihäskoulu, osa 5
Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat