Hyppää sisältöön

Arkistojen kätköistä: Paralympiavoitto oli jousiampuja Jere Forsbergin lemmikkikissan ansiota

Vuonna 1994 syntynyt Jere Forsberg voitti ensimmäisen paralympiakultansa vasta 18-vuotiaana Lontoossa 2012. Vuotta aiemmin jousiampuja oli jo lopettamassa uraansa, kunnes lemmikkikissa puuttui peliin.

Urheilujuttuja: Arkistoista: Paralympiavoitto oli jousiampuja Jere Forsbergin lemmikkikissan ansiota
Urheilujuttuja: Arkistoista: Paralympiavoitto oli jousiampuja Jere Forsbergin lemmikkikissan ansiota

Auto-onnettomuudessa 3-vuotiaana vammautunut Jere Forsberg piti kisapaikkaansa Lontoon paralympialaisiin pienenä ihmeenä.

– Olin jo lopettamassa koko lajia viime vuonna. Minulle tuli niin sanottu jousiampujan ammattitauti, keltakammo. En yksinkertaisesti pystynyt tähtäämään keltaiselle, Forsberg avautuu ennen Lontoon kisoja 2012 Kaakkois-Suomen Uutisille.

Jeren isä kertoi poikansa olleen aina erittäin kilpailunhaluinen.

– Hän on aina ollut kova kilpailemaan. Siitä askel askeleelta ylöspäin ja nyt Jere on lähdössä Lontooseen, Sami Forsberg hehkuttaa.

Forsberg piti tavoitteenaan tuoda Lontoosta kotiin mitali. Mitali olikin se kaikkein kirkkain, kun 18-vuotias lahjakkuusvoitti kultaa taljajousen avoimessa luokassa.

Forsbergin päätöksestä jatkaa ja keltakammon parantumisesta voidaan kiittää tämän lemmikkikissaa.

– Olin ruokkimassa kissaa, kun tölväisin peukaloni kissanruokapurkin kanteen neljän tikin arvoisesti. Silloinen laukaisulaitteeni toimi peukalolla, jota en enää voinut käyttää. Sain seurakaverilta lainaksi toisenlaisen laitteen, mikä pyyhkäisi kaikki ongelmat mennessään, Forsberg kertoo Urheiluruudussa vuonna 2013.

Yleisurheilu vaihtui vikkelästi ampumiseen

Paralympiavuonna lukiota käyvän Forsbergin elämässä riitti pyöritystä, hän kävi Linnan juhlissa ja hänet valittiin Vuoden läpimurroksi Urheilugaalassa. Normaalia arkea voitto ei juuri muuttanut.

– Käyn normaalisti koulussa ja harjoittelen. Kaupungilla minut saatetaan tunnistaa ja tullaan juttelemaan, Forsberg kertoo.

Kun minulle selvisi, ettei alle 13-vuotiaita saa laittaa paremmuusjärjestykseen ja kisoista saa vain osallistujamitaleja, lopetin sen saman tien.

Jere Forsberg lapsuutensa yleisurheiluharrastuksesta.

Forsberg kertoo kokeilleensa jousiammuntaa ensimmäisen kerran 5–6-vuotiaana, mutta aloitteli myös  yleisurheilua.

– Pärjäsin siinä hyvin. Mutta kun minulle selvisi, ettei alle 13-vuotiaita saa laittaa paremmuusjärjestykseen ja kisoista saa vain osallistujamitaleja, lopetin sen saman tien. Jotain piti keksiä ja siitä lähtien olen ampunut, Forsberg hymyilee.