Suora

  • Urheiluruutu
  • EIF sydämessä - Peter Haglund ystävyydestä, kritiikistä ja hukatusta perhe-elämästä
  • Urheiluruutu

Olympiavoittaja kärysi suositusta piristeestä – käytetään laihdutuslääkkeenäkin

Jamaikalainen Nesta Carter kärysi Reutersin mukaan metyyliheksaaniamiinista, joka on dopingtestaajille kovin tuttu.

urheilu
Koeputkia
EPA

Jamaikalainen olympiavoittaja Nesta Carter on jäänyt uutistoimisto Reutersin mukaan kiinni metyyliheksaaniamiini-nimisestä piristeestä. Metyyliheksamiinia löytyy usein ravintolisistä.

Se voi Suomen antidopingtoimikunnan mukaan lisätä henkistä ja ruumiillista suorituskykyä. Sitä käytetään myös apuna laihdutukseen.

Kansainvälinen antidopingtoimisto kielsi metyyliheksaaniamiinin vuonna 2004.

Viiden viime vuoden aikana se on aiheuttanut dopingtesteissä maailmanlaajuisesti eniten piristepositiivisia löydöksiä. Edellisen kerran se nousi suuresti otsikoihin Sotshin talviolympialaisissa vuonna 2014. Siitä jäi Sotshissa kiinni kolme urheilijaa.

Metyyliheksaaniamiinin myynti on kielletty Suomessa terveyshaittojen takia. Se on vaikuttanut haitallisesti muun muassa sydämen ja aivojen toimintaan ja on aiheuttanut myös kuolemia.

Carter juoksi Pekingin olympialaisissa 2008 Jamaikan pikaviestijoukkueessa, joka voitti olympiakultaa. Jos Carterin B-näyte on positiivinen, saattaa Jamaika ja Carter menettää kultamitalin. Pikaviestijoukkueessa juoksi myös Usain Bolt. Hän voitti Pekingissä peräti kolme kultaa, joista hän voi siis nyt menettää yhden.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat