1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Taistelu Lord Stanleysta jatkuu – sarjaa numeroina

Stanley Cupin loppuottelusarja San Josen ja Pittsburghin välillä saa jatkoa varhain sunnuntaiaamuna Sharksin kotijäällä. Pittsburgh on ennen kolmatta kamppailua kahden voiton päässä mestaruudesta.

Kuva: AOP

SAN JOSE. Stanley Cupin finaalisarja jatkuu sunnuntaina San Josessa. Pittsburgh voitti aiemmin viikolla molemmat kotiottelunsa, joten nyt kaikki paineet ovat Sharks-leirissä. Yle Urheilu purki meneillään olevaa loppuottelusarjan numeroiksi.

6-1 – San Josen kotirekordi seitsemän edellisen ottelun jaksolta. Sharks ei todellakaan kuulunut runkosarjassa liigan parhaisiin kotijoukkueisiin, mutta nyt pelin on kuljettava oman yleisön edessä. Nashville ei voittanut Kaliforniassa kertaakaan ja St. Louiskin ainoastaan kerran. 0-2-tappioasemassa sarjassa tarkoittaa pitkälti sitä, että Sharksin on voitettava kotonaan sekä sunnuntaina että tiistaina.

0 – San Josen 0-2-tappioasemasta voittamat pudotuspelisarjat NHL-historiassa. San Josen rekordi 0-2-tappioasemasta on tyly 0-10. Kolmen ottelun tappioasemasta se on yrittänyt kammeta historiassaan voittoon kolmesti, mutta niistäkin ilman tulosta. Sharksin rekordi 1-2-tappioasemasta (3-9) ei sekään ole kovin mairitteleva.

73 – Pittsburgh-hyökkääjien voittamien aloitusten määrä sarjassa toistaiseksi. San Josen lukema on 62. Huippunopeaa Pittsburghia on vaikea kaataa, mikäli joutuu jatkuvasti jahtaamaan kiekkoa takaisin. San Jose on hävinnyt 54 prosenttia oman pään aloituksistaan sarjassa, mikä on tarjonnut Penguinsin karvauspelille avaimet käteen-tyyppisen ratkaisun. Penguins itse raapi toisessa ottelussa 62 prosenttia oman pään aloituksistaan. Tärkeä peli pelin sisällä.

65 – Sidney Crosbyn voittamien aloitusten prosentuaalinen osuus kahdessa ensimmäisessä ottelussa kertoo vain pieneltä osin Penguins-kapteenin totaalidominanssista kaukalossa. Tuskin koskaan on NHL:ssä nähty yhtä keskittynyttä Crosbya kuin kahdessa ensimmäisessä loppuottelussa. Omassa päässä Crosbyn aloitusprosentti on 80%.

6 – Kerrat, kun San Josen Joonas Donskoi on ollut jäällä maalin syntyessä. Loppuottelusarjassa on tehty toistaiseksi kahdeksan maalia, joten Donskoi on ollut jatkuvasti tapahtumien ytimessä. Toisessa ottelussa raahelainen oli kaikkien kolmen maalin aikana jäällä.

0 – Pittsburghin ylivoimapelin onnistumiset kahdessa ottelussa viidellä yrittämällä. Vaikka Penguins johtaa sarjaa 2-0, ylivoimapeli on yksi sen huolenaiheista. Tuloksen puutetta enemmän harmaita hiuksia valmennuksella aiheuttaa ajatuksen puute. Penguinsin ylivoimassa on liian monta kokkia ja liian monta reseptiä.

35 – San Jose- puolustaja Marc-Edouard Vlasic on pelannut 35 prosenttia kaikista vaihdoistaan Pittsburghin ykköstähteä Sidney Crosbya vastaan. Vlasic ja Justin Braun ovat olleet läpi kevään Sharksin paras puolustava pakkipari, joten tämä prosentti lähtee sunnuntaina viimeisten vaihtoedun myötä nousuun. Vlasic itse totesi lauantaina haluavansa pelata 90-95 prosenttia vaihdoistaan Crosbya vastaan.

1.47 – Pittsburgh-vahti Matt Murrayn päästettyjen maalien keskiarvo loppuottelusarjassa. San Josen pudotuspelihistoriassa (vähintään viisi kohtaamista) ainoastaan Domink Hasek (1.45) on pelannut paremmin Sharksia vastaan. Murrayn otanta on toki vielä pieni, mutta 93.8 torjuntaprosenttiin San Josea vastaan on pudotuspeleissä yltänyt ainoastaan Hasek, Marty Turco sekä Jonas HIller.

63 – Pittsburghin laukaukset viisi-viisi- pelissä kahdessa ensimmäisessä ottelussa kertovat oleellisen kahdesta ensimmäisestä ottelusta. Kun rinnalle otetaan San Josen 44 laukausta, on helppo ymmärtää, kenen lavassa kiekko on toistaiseksi ollut. Penguins laukoi jo runkosarjassa yli 30 keskiarvolla, ja mikäli sama tahti jatkuu läpi finaalien, Pittsburgh on erittäin vahvoilla.

10 – Nick Boninon johtaman HBK-ketjun tehot hyökkäyspäässä ovat olleet kevään kuuma puheenaihe. Mutta Bonino tekee paljon muutakin. Jenkkisentteri on blokannut kahdessa ottelussa jo kymmenen laukausta, ylivoimaisesti eniten kaikista pelaajista. Myös Boninon neljä kiekonriistoa on finaalisarjan paras noteeraus.

5 – Ottelun alkamisaika muuttuu länsirannikolla radikaalisti. Pittsburghissa ottelut alkoivat kahdeksalta, joten molemmat joukkueet joutuvat muokkaamaan pelipäivän rutiinejaan. Olli Määttä totesi lauantaina mieluummin aloittavansa kaikki ottelut samaan aikaan. On kuitenkin epätodennäköistä, että toinen hyötyisi tai kärsisi muutoksesta toista enemmän.

3 – Joe Pavelskin laukaukset yhteensä kahdessa ensimmäisessä loppuottelussa. Kolmella ensimmäisellä kierroksella Pavelski summasi 3.39 laukausta per ottelu! Pavelski johtaa edelleen 13 maalillaan pudotuspelien maalipörssiä. Finaalisarjassa amerikkalaislaiturin panos on kuitenkin rajoittunut yhdeksään taklaukseen.

9 – San Josen ykkösketjun toisen laiturin pelinumero sunnuntaina. Toisin sanoen: Danius Zubrus ottaa loukkaantuneen Tomas Hertlin paikan Sharksin kärkiketjusta. Hertl on ollut Sharksin näkyvimpiä pelaajia kahdessa ensimmäisessä ottelussa, joten menetys on joukkueelle merkittävä.