1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paralympialaiset

Suomalaisen paralympiatoivon kisa päättyi rajuun kolariin – taju lähti ja leuka murtui

Rion paralympialaisiin tähtäävä Liisa Lilja kaatui rajusti Vantaan triathlonissa, kun pyörään tuli kesken kilpailun teknisiä ongelmia.

Liisa Lilja Vantaan triathlonissa 2016. Kuva: Jani Mattsson

Rio de Janeiron paralympialaisiin valmistautuva triathlonisti Liisa Lilja koki kovia Vantaalla järjestetyssä kilpailussa, kun Liljan pyörään tuli tekninen ongelma kesken pyöräilyosuuden. Lilja menetti pyöränsä hallinnan ensimmäisellä kierroksella ja törmäsi pyöräilijöiden kaistan erottaneeseen jakajaan.

- Laitettiin pari päivää sitten sähkövaihteet pyörään ja kisassa oli tarkoitus testata, että ne varmasti toimivat. Niihin tuli sitten joku error ja se oli siinä, Lilja kertasi.

- Nyt alkaa hieman muistaa, mitä on tapahtunut, mutta on siinä ainakin pari tuntia, että ei ole mitään tietoa, Lilja kertoi.

Kovan rytäkän seurauksena Lilja menetti tajuntansa ja mursi leukansa. Kasvoissa on myös lukuisia tikkejä, mutta ensimmäisten tietojen mukaan kesän kilpailukausi ja Rion paralympialaiset eivät ole vaarassa.

- Naama on aika mukavassa kunnossa, tikattiin kulmaa, huulta ja nenää. Onneksi vältyttiin siltä, että luita olisi mennyt poikki, enemmän tällaista kosmeettista haittaa, Lilja kuvaili.

"Lajiin kuuluvat muuttujat, joita ei pysty hallitsemaan"

Uintiharjoitukset jäävät seuraavien päivien aikana varmuudella väliin, eikä takapakki harjoittelussa olisi ollut juuri nyt tarpeen. Seuraava maailmancupin kilpailu käydään muutaman viikon kuluttua ja siellä on jaossa viimeiset pisteet Rioon. Paralympialaiset alkavat Riossa olympialaisten jälkeen syyskuun alussa.

- Olin aika pitkään siinä tajuttomana, eikä vielä voi sanoa varmasti että kaikki on kunnossa. Ensin kuunnellaan se ja sen jälkeen tehdään valmentajan kanssa päätöksiä, että mitä tehdään, Lilja valotti kisakauden jatkumista.

Kaatuminen kuulostaa hurjalta, mutta Lilja ei usko tapahtuman jättävä sen suurempia pelkoja pyöräilyosuutta kohtaan.

- Ehkä siitä pieni muistijälki jää, kun seuraavan kerran menee pyörän selkään. Lajin riskit kuitenkin tiedostaa ja tähän kuuluu se, että on muuttujia, joita ei pysty hallitsemaan. En usko, että tämä kauheasti vaikuttaa, Lilja vakuutti.