Näkökulma: Malkinin jänne katkeamispisteessä

Moni supertähti etsii edelleen parasta iskuaan meneillään olevissa Stanley Cupin loppuotteluissa. Turhautuminen paistaa kuitenkin läpi selkeimmin Pittsburghin Jevgeni Malkinista, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Kuva: AOP

Pittsburghin venäläistähti Jevgeni Malkin ei vain pysty piilottamaan sitä. Sitä tunnetta, mikä niin monen tähtipelaajan sisällä velloo tälläkin hetkellä. Se, kun johtava pelaaja haluaa auttaa omaa joukkuetta, mutta ei kykene siihen tehojen kautta, aiheuttaa väistämättä turhautumista.

Moni supertähti on toistaiseksi hakenut tehojaan Stanley Cupin finaaleissa. Joet Thornton sekä Pavelski, Brent Burns ja Sidney Crosby pystyvät vielä nähtyäkin parempaan, ja ovat ehdottomasti niitä pelaajia, joiden odotetaan lopulta kääntävän sarjan.

Thornton pääsi lauantaina vihdoin tehoille (0+2), mutta Pavelski ja Burns surffailivat edelleen ties missä. Varmaa on, että nämä kolme pelaajaa käyvät päidensä sisällä tälläkin hetkellä kovaa painia. Halu on kova, panokset ja odotukset katossa, mutta tulosta ei tule.

Tällaisessa tilanteessa tähtipelaaja laitetaan kovaan testiin.

Vaikka tehoja ei tule, täytyisi jaksaa pelata yksinkertaisesti joukkueelle ja tehdä ”oikeita asioita”. Tämän tason pelaajat pääsevät peruspelaamisen kautta väistämättäkin laatupaikoille yhden pudotuspelisarjan edetessä, mutta oikominen tai tuskastuminen saattaa viedä homman sivuraiteille.

En ole koskaan nähnyt Sidney Crosbya yhtä keskittyneenä kuin tämän kevään pudotuspeleissä. Crosbyn focus on sataprosenttisesti olennaisessa. Crosby on sulkenut suunsa tuomarien suuntaan ja maalien edustoilla keskushyökkääjä kääntää toista poskea. Thornton yritti sarjan alussa kuumentaa Crosbya, mutta turhaan.

Crosby tietää olevansa tällä hetkellä parempi kuin kukaan vastustajista. Crosby myös tietää panosten suuruuden. Penguins-kapteenin mielessä on kirkkaana kuuden edelliskevään pettymykset. Crosby ymmärtää kaikkien vuosien jälkeen, miten vaikeaa finaaleihin on päästä.

Kanadalaistähti on yksinkertaisesti liian älykäs lähtemään nokkapokkiin tai mihinkään, mikä veisi fokuksen pois pelaamisesta.

Mutta.

Lauantaina Crosbynkin elekielestä saattoi aistia orastavia piirteitä vanhasta. Sharks-pakit antoivat kanadalaistähdelle armotonta kohtelua joka välissä, ja kun pilli ei soinut, tutut anovat katseet tuomareiden suuntaan palasivat. Sanaista arkkuaan Crosby ei kuitenkaan vielä aukaissut.

Pelaajat ovat Stanley Cup- mankelissa huimassa testissä myös henkisesti. Fokusta ei saa kadottaa.

Tapaus Malkin

Mutta sitten on tämä venäläistähti.

Kaksi maalia seitsemääntoista edelliseen otteluun raapinut Jevgeni Malkin on harjoituksissa naama kirjaimellisesti väärinpäin ja jatkuvasti jänteensä kanssa katkeamispisteessä. Olemus on hermostunut ja levoton. Yksikin epäonnistuminen ylivoimaharjoituksessa saa pään pyörimään ja suun käymään. Välillä mailalla pitää kopauttaa pleksiin tai kiekko paiskata toiseen päätyyn.

Venäläistähden turhautuminen on poikkeuksellisella tavalla käsin kosketeltavaa. Tilannetta ei ole helpottanut Pittsburghin umpisurkea ylivoimapeli, mikä voisi parhaimmillaan olla juuri se henkireikä onnistumiseen, mitä Malkin kaipaa. Pittsburghin ylivoima ei kuitenkaan pyöri edes harjoituksissa.

Sunnuntaina Malkin tuli harjoituksista ja täräytti medialle ylivoiman olevan pehmeää. Viesti tuntui olevan, että antakaa minä otan ohjat.Huvittavinta Malkinin tilanteessa on, ettei venäläinen ole pelannut missään tapauksessa huonosti. Kesän 2009 Conn Smythe-voittaja on alati vaarallinen kiekolla ja oli jo Tampa-sarjan lopulla toistuvasti joukkueensa parhaimmistoa. Tuska tulee kuitenkin pelaamiseen ja venäläinen pakottaa asioita.

Malkin pelaa turhautumisestaan huolimatta kaikella maltilla ja nöyryydellä joukkueelle. Eikä mikään muu päävalmentaja Mike Sullivanille riitäkään. Malkinia laadukas viisikkopelaaminen ilman tehoja ei kuitenkaan lämmitä pätkääkään. Ja siksi ”Genon” jänne on katkeamassa.

Syystä supertähtiä

Ei silti pidä hosua. Ei edes Malkinin kanssa. Stanley Cupin finaaleissa on nähty kovempiakin pelaajia tehottomuusputkissaan. Ei tarvitse mennä kuin vuosi taakse päin nähdäkseen, miten supertähdet toimivat. Chicagon Patrick Kanen tehottomuus oli puheenaihe läpi finaalisarjan alun.

Vasta neljännessä pelissä Kane sai vihdoin yhden syöttöpisteen tililleen. Viitospelissä jenkkitähti kaarteli jälleen kiikareilla, mutta kun mestaruuspytty piti lopulta kaapata tuuliseen kaupunkiin, kuka nousikaan esiin? Sehän oli Patrick Kane, joka alusti Chicagon 1-0-osuman ja viimeisteli itse loppuluvut 2-0:aan ratkaisevassa finaalissa.

Supertähdet ovat supertähtiä syystä. Nämä pelaajat haluavat ratkaista ja tietävät pystyvänsä ratkaisemaan, minkä tahansa ottelun milloin tahansa. Joskus, kun onni ei ole myötä tai peli ei kulje, nämä pelaajat myös turhautuvat helpommin. Mutta se, mikä tekee näistä veljistä tähtiä, on henkinen lujuus. Niinä vaikeinakin hetkinä.

Älkää siis yllättykö, mikäli Jevgeni Malkin tai Joe Pavelski iskee myöhemmin tällä tai ensi viikolla mestaruuden ratkaisevan osuman.