Professori ministeriöön kohdistuvasta selvityksestä: "Kiinnitän huomiota aika vakaviin kysymyksiin"

Oikeuskansleria on pyydetty selvittämään opetus- ja kulttuuriministeriön toimet liikunta- ja urheilujärjestöjen avustusten jaossa. Asiasta kanteli viime marraskuussa ministeriön entinen virkamies, liikunta-asiain neuvos Timo Haukilahti. Vastineessaan oikeuskanslerille ministeriö kertoo jo tarkastaneensa käytäntöjään ja tehostaneensa avustusten käytön valvontaa.

urheilu
Leikkirahaa
Yle

Kantelussa väitetään, että muun muassa Suomen Olympiakomitea saa opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehiltä erityiskohtelua. Asia on erikoinen, sillä vain vajaa kuukausi sitten kerrottiin, että ministeriö vaatii Olympiakomiteaa palauttamaan kahden vuoden takaisia valtionavustuksia noin 400 000 euroa.

- Kiinnitän huomiota aika vakaviin kysymyksiin, koska voidaan lähteä siitä, että ministeriö viranomaisena huolehtii päätöksistä hyvän hallinnon ja eettisten periaatteiden mukaan. Tässä on joko verovaroista tai niin sanotuista julkisista varoista kyse. Kun niitä jaetaan, pitää olla tarkat ja huolelliset periaatteet, korkea moraali ja etiikka. Sama koskee erityisesti myös järjestöä, joka vuodesta toiseen saa merkittäviä avustuksia omaan toimintaansa, tähdentää Vaasan yliopiston hallintotieteiden professori Ari Salminen, joka Ylen pyynnöstä tutustui asiaan.

Ministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen ei halunnut kommentoida keskeneräistä kantelua Ylelle, mutta hän lupaa, että ministeriö aikoo selkeyttää perusteita, joilla avustuksia myönnetään tai ollaan myöntämättä.

- Kaikilla tasoilla entistä tarkemmin seurataan euron kulkua, että kulkeutuuko se sinne, minne se on alun perin tarkoitettukin, sanoo Tolonen.

Oikeuskanslerin ratkaisua odotetaan elo-syyskuussa.

Salminen: Ongelmasta päästävä eroon

Myös eduskunnan alaisuudessa työskentelevä valtion liikuntaneuvosto on huomauttanut ministeriön rahanjaosta. Jouko Kokkosen ja Jari Stenvallin asiantuntijalausunnon mukaan epävirallinen, henkilösuhteisiin perustuva ohjaus on ollut merkittävässä asemassa viime vuosina.

Salminen näkee asiassa ongelman, josta on hänen mukaansa päästävä eroon.

- Näihin asiakirjoihin tutustuen vaikuttaa eettisesti hieman arveluttavalta. Varojen jako ei voi perustua julkisessa hallinnossa pelkästään henkilöstösuhteisiin, koska tästä seuraa välittömästi se, että siinä voi syntyä pienet piirit, jotka jakavat ikään kuin muiden rahoja keskenään. Pitää olla objektiiviset kriteerit, joilla varoja jaetaan. Tällainen toimintatapa ei noudata hyvän hallinnon toimintaperiaatteita.

- Kun tehdään nopeasti päätöksiä ja sama joukkue päättää yhä uudestaan ministeriön ja järjestön puolelta, voi syntyä epäterveitä verkostoja ilman, että kukaan huomaa mitään. Niitä katsotaan jälkikäteen ulkopuolelta, jolloin on mahdollista kritisoida.

Myös seurakentässä ministeriön rahanjako puhuttaa.

- Toivottavasti siellä ei ole mitään hyvä veli -verkostoja tai muuta kaverille kans -ratkaisuja. Oikeastaan pohja lähtee kaikelta tällaiselta toiminnalta ja tukiverkostoilta ja muilta, että jollain henkilökohtaisella syyllä tai verukkeella joku toinen menee jonon päällimmäiseksi, kun kaikki pitäisi olla samalla viivalla, sanoo Vaasan Tovereiden nuorisovalmentaja Anneli Lehto.

Yleisesti ottaen normaalin yhteistyön raja ylittyy, jos hyvä veli -verkosto ajaa kohtuuttomia keskinäisiä etuja tai toiminta muuttuu salaiseksi. Salmisen mukaan näitä verkostoja voidaan torjua kahdella tapaa.

- Paras lääke on avoimuus ja läpinäkyvyys, jos on olemassa verkosto. Toinen hyvä asia on se, että tällaisissa tilanteissa toimivat henkilöt arvioivat etukäteen, onko se eettisesti kestävää ja kestääkö se julkisuuden myöhemmin, sanoo Salminen.

- En koe kyllä olevani osa hyvä veli verkostoa, vakuuttaa Tolonen.

Salminen: Lahjan yläraja selkeäksi

Viime aikoina on ollut paljon puhetta myös Olympiakomitean mahdollisesta rahojen väärinkäytöstä. Julkisuudessa on uutisoitu opetus- ja kulttuuriministeriön tekemästä tarkastuksesta, jonka mukaan muun muassa huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski sai yli 2 000 euron polkupyörän syntymäpäivälahjaksi. Kojonkoski on sanonut, että hänen ei olisi pitänyt ottaa lahjaa vastaan.

Salminen pitää tällaista lahjaa ”varsin kohtuuttomana”.

- Olisi hyvä, että yhteiskunnan varoja käyttävät urheilujärjestöt kirjoittaisivat selkeästi eettisiin säädöksiinsä lahjan ylärajan, joka voisi olla noin 50 euron kieppeillä, Salminen sanoo.

Hän myös odottaa tuloksia ministeriön tarkastuksista, onko väärinkäytöksiä oikeasti olemassa.

- Yleensä epäeettisessä tilanteessa ajatellaan, että on henkilöitä tai muutama henkilö, jotka ovat syyllistyneet tai vahingossa ajautuneet tällaisiin tilanteisiin. Jos siellä on isompi määrä ihmisiä, se olisi tavallaan maan tapa ja sitä pahempi.

Olympiakomitea on eri mieltä tarkastusraportin sisällöstä ministeriön kanssa. Se on valmistellut tarkastusraporttiin oikaisuvaatimusta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat