1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilutapahtumat

Mitkä ihmeen parhaat lohkokolmoset? Näin jalkapallon EM-kisoissa pelataan

Laajennetuissa jalkapallon EM-kisoissa voi jatkoon ensimmäistä kertaa edetä myös alkulohkon kolmannelta sijalta. Jatkopelikaavion spekulointi ei ole enää niin yksinkertaista kuin 16 joukkueen kisoissa. Lue perusteellinen selvitys uudesta EM-formaatista!

EM-turnauksen pudotuspelikaavio. Kuva: Stina Tuominen / Yle

Yle Urheilun jalkapallon EM-kisojen Kisaoppaasta löydät kaikki kisauutiset, turnausohjelman, lähetystiedot, suorat nettilähetykset ja kuumimmat videot.

Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut pelataan ensimmäistä kertaa 24 joukkueen laajuisina. Kuudesta alkulohkosta jatkoon etenee yhteensä 16 joukkuetta, eli lohkojen kahden parhaan lisäksi myös neljä parasta lohkokolmosta.

Tämä vaikeuttaa jatkokaavion spekulointia, sillä jatkoon menevät lohkokolmoset sijoittuvat pudotuspelikaavioon sen perusteella, mistä lohkoista ne tulevat.

Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella neljä kuudesta lohkovoittajasta (lohkoista A, B, C ja D) asetetaan kohtaamaan nämä neljä parasta lohkokolmosta.

A-, B-, C- ja D-lohkojen voittajien vastustajat 1. pudotuspelikierroksella:

Parhaat lohkokolmoset näistä lohkoistaA1 vs.B1 vs.C1 vs.D1 vs.
A, B, C, DC3D3A3B3
A, B, C, EC3A3B3E3
A, B, C, FC3A3B3F3
A, B, D, ED3A3B3E3
A, B, D, FD3A3B3F3
A, B, E, FE3A3B3F3
A, C, D, EC3D3A3E3
A, C, D, FC3D3A3F3
A, C, E, FC3A3F3E3
A, D, E, FD3A3F3E3
B, C, D, EC3D3B3E3
B, C, D, FC3D3B3F3
B, C, E, FE3C3B3F3
B, D, E, FE3D3B3F3
C, D, E, FC3D3F3E3

Koko pudotuspelikaavio löytyy jutun pääkuvasta, ja parhaat lohkokolmoset sijoittuvat siihen taulukon mukaisesti.

EM-kisojen pelisysteemi pähkinänkuoressa

24 maata jaetaan kuuteen neljän joukkueen alkulohkoon. Pudotuspeleihin, jotka koostuvat neljännesvälieristä, puolivälieristä, välieristä ja loppuottelusta, pääsevät jokaisen lohkon ensimmäiseksi ja toiseksi sijoittuneet joukkueet sekä neljä parasta lohkokolmosta.

Jos kaksi (tai useampi) joukkuetta on tasapisteissä lohkovaiheen päätteeksi, ratkaistaan sijoitukset seuraavalla kaavalla:

Keskinäisten ottelujen pisteet
Keskinäisten ottelujen maaliero
Keskinäisissä otteluissa tehdyt maalit
Koko alkulohkon maaliero
Koko alkulohkossa tehdyt maalit
Jos vain kaksi joukkuetta on tasoissa em. kriteerien jälkeen ja nämä joukkueet kohtaavat alkulohkon päätösottelussa, ratkaistaan niiden paremmuus rangaistuspotkukilpailulla
Fair Play -systeemi (vähiten kerättyjä pisteitä keltaisista ja punaisista korteista)
Sijoitus Euroopan jalkapalloliitto Uefan rankinglistalla

Neljä parasta lohkokolmosta etenee siis pudotuspeleihin, ja kolmoset laitetaan järjestykseen seuraavalla kaavalla: 1. Pisteet 2. Maaliero 3. Tehdyt maalit 4. Fair Play 5. Uefan ranking.

Pudotuspelit pelataan aina ratkaisuun saakka. Ottelun ollessa tasan varsinaisen peliajan päättyessä, pelataan 2 × 15 minuutin jatkoaika, joka pelataan kokonaan riippumatta syntyykö maaleja vai ei. Kultainen maali -sääntö ei ole käytössä. Mikäli peli on tasan jatkoajan jälkeen, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.