Hyppää sisältöön

Olympiakomitean tarkastuksesta sekä risuja että ruusuja – "Seison ihan täysin raportin takana"

Viivi Lajunen on kuullut sekä myönteistä että kielteistä palautetta Olympiakomitean rahankäytöstä tehdystä tarkastuksesta. Opetus- ja kulttuuriministeriön tarkastuspäällikkö seisoo vankasti päätöksensä takana.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tarkastuspäällikkö Viivi Lajunen on joutunut kovaan pyöritykseen, kun hän raportoi Suomen Olympiakomitean valtionavustusten mahdollisista väärinkäytöistä. Tästä huolimatta hän pysyy tarkastuskannassaan.

- Perintäpäätös on ja pysyy, ellei oikaisuvaatimuksen perusteella tapahdu jotain muuta. Osaltani olen toiminut perintäpäätöksen esittelijänä, ja se on laadittu tarkastusraportin pohjalta, Lajunen sanoo

- Koko tarkastusprosessin ajan sain Olympiakomitealta dokumentaatiota. Raportti on tehty niiden tietojen valossa, mitä on saatu, hän jatkaa.

Työ on tehty parhaimmalla mahdollisella tavalla saatujen dokumenttien valossa. Taloustarkastuksen tehtävänä on puhtaasti katsoa kulujen hyväksyttävyyttä ja taloudenpitoa.

OKM:n tarkastuspäällikkö Viivi Lajunen

Lajusen mukaan mahdolliset jatkoprosessit eivät enää kuulu hänelle.

- Jos tulee oikaisuvaatimus, se menee ministeriön liikuntaosastolle, ja sen käsittelee liikuntaosaston juristi. Toki olen varmasti yhteistyössä mukana, mutta tarkastuksen osalta homma on tehty. Vielä on auki, tekeekö Olympiakomitea oikaisuvaatimuksen vai ei.

Positiivistakin palautetta on tullut

Olet ollut kovassa pyörityksessä viime aikoina. Millaista palautetta olet saanut Olympiakomitealta, muilta järjestöiltä ja ministeriön sisältä?

- Palaute on vaihtelevaa kaikkien näiden tahojen osalta. Olen kuullut positiivista palautetta, mutta myös jonkin verran korviini on kantautunut negatiivista palautetta, Lajunen vastaa.

Hän toteaa, että Ylen maanantain pitkä reportaasi osoittaa sen, että Olympiakomitea on eri mieltä joistain esitetyistä asioista.

- Mutta katson, että työ on tehty parhaimmalla mahdollisella tavalla saatujen dokumenttien valossa. Taloustarkastuksen tehtävänä on puhtaasti katsoa kulujen hyväksyttävyyttä ja taloudenpitoa. Tarkastus on ollut objektiivinen, ja seison ihan täysin raportin takana. Seison sen työn takana, mitä olen tehnyt ammattitaitoni puitteissa ja uskon, että olen tehnyt siinä laadukkaan työn.

Millaista negatiivinen palaute on ollut pahimmillaan?

- En uskalla siihen kommentoida ja muutenkin pyrin jättämään ne omaan arvoonsa. Pyrin vain keskittymään siihen, että teen työni mahdollisimman huolellisesti. Keskityn uusiin tarkastusprojekteihin ja oman mielenrauhan takia haluan nostaa katseen jo eteenpäin. Oma työni on käytännössä tehty tämän osalta, enkä enää kanna tästä huolta.

Olympiakomitea-tapaus opettaa järjestöjä

Kohu syntyi, kun ministeriön tarkastusyksikkö totesi, että Olympiakomitealta pitäisi periä avustuksia takaisin peräti 1,3 miljoonaa euroa. Ministeriö kuitenkin kohtuullisti summaa noin 400 000 euroon.

Osa perittävästä summasta kuitataan Olympiakomitealle maksamatta olevasta avustuksesta, joka on myönnetty tälle vuodelle.

- Olympiakomitealle on vielä maksamatta vuoden 2016 yleisavustuksesta rahaa, mistä kuitataan 200 000 euroa. Loppusuorituksen osalta Olympiakomitean pitää ratkaista, miten se hoidetaan tämän vuoden loppuun mennessä. Jos maksusuoritusta ei tehdä, perintäpäätöksen mukaisesti viivästyskorot alkavat juosta, Lajunen muistuttaa.

- Odotamme kuitenkin ensiksi, tekeekö Olympiakomitea oikaisuvaatimusta.

Laajan tarkastusraportin mukaan Suomen Olympiakomitea olisi käyttänyt valtionavustuksia muun muassa alkoholiin, makeisiin ja sateenvarjoihin.

Olympiakomitea olisi myös raportoinut ministeriölle eri avustusten käyttöön liittyviä kuluja rutkasti enemmän kuin mitä järjestön kirjanpidon tileillä on yhteensä kuluja. Raportissa kerrotaan, että Olympiakomitea olisi raportoinut samoja kuluja useampiin eri avustuksiin.

Lajunen uskoo, että Olympiakomitea-tapaus tulee opettamaan monia järjestöjä valtionavustusten käytössä.

- Meidän tavoite on, että raportointi on hyvää ja avustuksia käytetään oikein ja toiminnassa tapahtuu muutos oikeaan suuntaan.

.
.