1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Käykö jenkkien päävalmentaja Jürgen Klinsmannille paatelaiset?

Saksalaisvalmentaja Jürgen Klinsmann on saanut lokaa niskaansa yhdysvaltalaismediassa. Maajoukkueen menestys ei ole ollut toivottua.

Jürgen Klinsmann. Kuva: EPA

Heinäkuusta 2011 Yhdysvaltain miesten jalkapallomaajoukkuetta valmentanut Jürgen Klinsmann sai balsamia haavoilleen Costa Rica-voitosta. Etelä-Amerikan mestaruusturnaus oli alkanut Klinsmannin näkökulmasta painajaismaisesti, sillä joukkue hävisi heti avausottelussaan Kolumbialle.

- Meidän pitää saada kolme pistettä, olemme pakkovoiton edessä, myönsi saksalainen medialle ennen Costa Rica-ottelua.

Klinsmannin sopimusta jatkettiin vuonna 2013 peräti neljällä vuodella. Saksalaisvalmentajan joukkue on kuitenkin ollut suurissa vaikeuksissa vuoden 2014 Brasiliassa käytyjen MM-kisojen jälkeen.

Pettymyksiä pettymysten jälkeen

Pohjois- ja Keski-Amerikan sekä Karibian alueen jalkapalloliiton edustamien maiden yhteisessä mestaruusturnauksessa CONCACAF Gold Cupissa Yhdysvallat jäi viime vuonna neljänneksi. Tulos oli maalle pettymys, sillä vuodesta 1991 jenkeillä oli tilillään viisi mestaruutta ja kuusi himmeämpää mitalia. Viimeisin mestaruus tuli vuonna 2013.

Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn järjestämässä Confederations Cup- turnauksessa jenkit hävisivät puolestaan Meksikolle tippuen turnauksesta ennen aikojaan.

- Tulokset ovat mitä ovat, jokainen ymmärtää sen. Viimeisen 18 kuukauden ne eivät ole olleet sitä mitä toivoimme. Saimme viime keväänä joitain hyviä tuloksia ystävyysotteluista ja voittoja odotettiin täältäkin. Viralliset kisat kuitenkin ratkaisevat ja emme ole siellä missä haluaisimme olla. Katsomme näitä kaikkia tämän turnauksen jälkeen, kertoi Yhdysvaltain jalkapalloliiton puheenjohtaja Sunil Gulati.

Etelä-Amerikan mestaruusturnauksessa Copa Americassa toiveet olivat korkealla, sillä Klingsmannin johtama maajoukkue voitti kaikki kolme turnauksen alla käytyä harjoitusmaaottelua.

- Yhden ottelun perusteella ei voi tehdä liian suuria johtopäätöksiä, koska vastassa oli Kolumbian tasoinen joukkue. Odotamme ja katsomme kuinka seuraavat pelit menevät tässä turnauksessa ja tämän jälkeen. Tottakai arvioimme (Klinsmannin) tilannetta jokaisen pelin jälkeen, Gulati lisäsi.

Gulatin mukaan maailmanmestaruuttakin pelaajaurallaan juhlinut saksalainen on tehnyt myös hyvääkin työtä.

- Hän on tehnyt paljon hyvää teknisenä johtajana, mutta me tarvitsemme voittoja ja hyvää pelaamista. Ensimmäisinä vuosina teimme sitä, mutta erityisesti viime kesä näin ei ollut.  Tietyillä osa-alueilla olisin toivonut enemmän kehitystä ja joitakin osa-alueita on tehty hyvin. Meidän täytyy voittaa muutama peli, sillä kenenkään työ ei ole varmaa.

Kritiikkiä ex-maajoukkuepelaajilta

Mediassa on puolestaan kritisoitu jo pitkään sitä, kuinka Klinsmannin joukkue ei ole viiden vuoden jälkeenkään löytänyt omaa pelitapaansa ja -identiteettiään. Kritiikkiä on tullut myös entisiltä maajoukkuepelaajilta.

- On ollut paljon puhetta niin sanotusta menetetystä sukupolvesta liittyen nykyisiin pelaajiimme, ja siitä kuinka heidän pitäisi olla aiempaa parempia, mutta he eivät ole. Vaikka siinä olisikin vähän totta, niin minun mielestäni se on silti pelkkä työssään alisuorituvan valmentajan selitys, kommentoi Jimmy Conrad.

- Klinsmann antaa sekavia viestejä, peluuttaa pelaajia väärillä pelipaikoilla, heittää pelaajat median eteen pelin jälkeen, ei käytä koskaan kahta kertaa samaa aloitusta pelissä eikä koskaan pidä itseään vastuussa tuloksista, Conrad jatkoi.

- Juttelen paljon pelaajien kanssa. Minulla on sellainen ymmärrys, ettei heillä ole itseluottamusta, koska tasapaino ja pysyvyys puuttuu, kommentoi entinen maajoukkuepelaaja Landon Donovan Foxille.

Costa Rica voitto ei ole ainakaan vielä hiljentänyt kriitikoita ja Klinsmannin onnistumista arvioidaan maan jalkapalloliitossa jatkuvasti.

- Olemme risteyskohdassa turnauksen jälkeen ja ennen tärkeitä MM-karsintaotteluita. Tässä ratkaisee Gold Cup, Copa America ja CONCACAF Cup, Sulati päättää.