1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Sveitsille tahmea voitto, Albania taisteli vajaalla

Sveitsi onnistui hakemaan arvokkaan 1-0-voiton EM-avauksessaan. Albania taisteli lähes tunnin verran vajaalla, kun kapteeni Lorik Cana ajettiin ulos jo avauspuolikkaalla.

Kuva: EPA / Guillaume Horcajuelo

Yle Urheilun jalkapallon EM-kisojen Kisaoppaasta löydät kaikki kisauutiset, turnausohjelman, lähetystiedot, suorat nettilähetykset ja kuumimmat videot.

EM-turnauksen A-lohkon ottelu Albanian ja Sveitsin välillä oli monelta osin mielenkiintoinen. Sveitsin maajoukkueessa pelaa albaanilähtöisiä, ja molemmissa joukkueissa myös muun muassa hiljattain Fifan edustusoikeuden saaneen Kosovon alueelta lähtöisin olevia pelaajia. Eritoten eripuolilla pelaavan veljeskaksikon Taulant & Granit Xhakan kohtaaminen kentällä loi jännitettä.

Itse ottelu sai salama-alun, kun Sveitsi siirtyi johtoon vain muutaman minuutin pelin jälkeen. Puolustaja Fabian Schär nousi Sveitsin kulmapotkutilanteessa korkeimmalle ja puski pallon maaliin. Albanian maalivahti Etrit Berisha yritti nyrkkeillä, mutta epäonnistui pahasti eikä osunut palloon ollenkaan.

Avauspuolikkaalla Albania prässäsi paikoin korkealta, muttei onnistunut pallon saadessaan rakentaa hyökkäyksiä. Parhaat ja ainoat tilanteet olivat Taulant Xhakan ja Armando Sadikun yritykset 26 ja 30 minuutin kohdalla.

Turnauksen ensimmäinen punainen

Albanian ilta synkistyi entisestään ottelun 36:lla minuutilla, kun kapteeni Lorik Cana "joutui" puolustuksessa luutiessaan pelaamaan palloa kädellään. Espanjalaisatuomari Carlos Velasco Carballo nosti Canalle tämän ottelun toisen keltaisen kortin ja näin kippari ajettiin ulos jo avauspuolikkaalla. Seuranneesta vapaapotkusta Blerim Dzemaili pommitti voimalla tolppaan, ja tauolle mentiin täpärässä 0-1-tilanteessa – Sveitsin lisämaali leijui kuitenkin ilmassa.

Toisella puoliajalla ei kuitenkaan tapahtunut. Sveitsi ei onnistunut hyödyntämääm ylivoimaansa, ja paikoin pirteästi taistellut Albania näytti pelaavan kuin täysmiehisenä. Puoliajan kuluessa Sveitsi alkoi suojella johtoaan ja pelata passiivisemmin. Toisaalta myös kentän liukkaus söi tehoja, kun molempien joukkueiden pelaajat liukastelivat sateen kastelemalla nurmella.

Albania pääsikin melkein kuittaamaan Sveitsin haluttomuuden 86 minuutin kohdalla, kun vaihdosta tullut Shkelzen Gashi pääsi kuin varkain nokikkain Sveitsi-vahti Yann Sommerin kanssa. Gashin veto suuntautui kuitenkin päin maalivahtia, ja näin loistopaikka tasoitukseen jäi lunastamatta. Enempää paikkoja ei kummallekaan joukkueelle siunaantunut, ja näin A-lohkon kamppailu päättyi tulokseen 0-1 Sveitsille.

Katso ottelun maalikooste täältä!