Suora

  • Urheiluruutu
  • DreamHack Open Fall 2020
  • "Täällä voin olla oma itseni" - Malou löysi turvapaikkansa roller derbystä
  • Urheiluruutu

Reuters: "Superbakteeri" on valloittanut Rion olympialaisten kisapaikat – voi jopa tappaa?

Uutistoimisto Reutersin mukaan uudet tutkimukset paljastavat laajat ongelmat Rion olympialaisten kisapaikoilla.

urheilu
Copacabanan ranta Rio de Janeirossa.
Copacabanan ranta Rio de Janeirossa.EPA / Marcelo Sayao

Uutistoimisto Reuters on saanut haltuunsa kaksi julkaisematonta tutkimusta kesän olympiaisännän Rio de Janeiron kisapaikoista. Tutkijat ovat löytäneet Rion olympiarannoilta "superbakteeria", joka on vastustuskykyinen lääkkeille ja antibiooteille.

Kyseisillä rannoilla ja olympialaguunilla on tarkoitus pitää olympialaisten uinti-, melonta-, soutu- ja purjehduskilpailut.

Raporteissa käsitellään myös Rion tunnetuimpien turistipaikkojen bakteeriongelmia. Uusimmissa tutkimuksissa mainitaan, että superbakteeri leviää myös maailmankuululla rannalla Copacabanalla. Copacabanalla järjestetään olympialaisissa avovesiuintikilpailu ja triathlonin uintiosuus.

Päätutkija Renata Picao pitää laajojen ongelmien syynä Rio de Janeiron puutteellista jätehuoltoa.

– Näitä bakteereja ei pitäisi löytyä näiltä vesiltä ja meriltä, Picao lataa.

Ensimmäisen kerran superbakteerista kertoi vuonna 2014 Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus (CDC). Nyt kaksi tuoretta tutkimusta ovat paljastaneet laajemmat ongelmat viidellä Rion rannalla sekä laguunissa. Laguunissa käydään Rion melonta- ja soutukilpailut.

Pahimmat ongelmat ovat Botafogon rannalla, joissa kaikissa näytteissä näkyi jälkiä superbakteerista. Toiseksi pahin tilanne on Flamengon rannalla, jossa 90 prosentista näytteistä löytyi superbakteeria. Flamengon rannan läheisyydessä järjestetään purjehduksen olympiakilpailut Riossa. Copacabanan rannalla 10 prosentissa näytteistä näkyi superbakteeria.

Muilla suosituilla turistirannoilla Ipanemalla ja Leblonilla 50-60 prosenttia näytteistä oli positiivisia. Toisessa julkaisemattomassa tutkimuksessa selvisi, että superbakteeri leviäisi olympialaguunista muualle kaupunkiin.

Reutersin haastattelemien viiden asiantuntijan mukaan superbakteeri on välitön riski ihmiselle. CDC:n mukaan superbakteeri voi aiheuttaa vaikeasti hoidettavia virtsa-, ruuansulatus-, keuhko- ja verenkierto-ongelmia. CDC:n tutkimusten mukaan bakteeri on osallinen kuolemaan puolilla tartunnan saaneista.

*Muokattu klo 19.12. *Otsikkoa muokattu.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat