Suomalaisjuoksijan käsittämätön tilasto: 2000 maratonia "omaksi iloksi ja toisten kiusaksi"

Raisiolainen Kalevi Saukkonen, 73, juoksi nimensä historian kirjoihin, kun hän taivalsi maratonilla maaliin 2000. kerran.

Kuva: EPA

Raisiolainen Kalevi Saukkonen on juossut maratoneja yhteensä 84 000 kilometriä eli kaksi kertaa maapallon ympäri. Lauantaina Helsingin Paloheinässä 73-vuotias maratonharrastaja taivalsi maratonin 2 000. kerran.

Saukkonen on Suomen määrätilaston suvereeni valtias. Toisena oleva Hans Mannsten on juossut 700 maratonia vähemmän. Koko maailmassa vain kaksi saksalaista on juossut useamman maratonin kuin Saukkonen.  

- Ei 2 000 maratonia tunnu erikoisen mahtavalta. Enemmänkin muut ovat haaveilleet, että saavuttaisin rajapyykin, Saukkonen kertoi.

Saukkonen juoksi Paloheinässä maratonin kymmenien muiden maratonien keräilijöiden kanssa. He kiersivät reilun viiden kilometrin lenkin kahdeksan kertaa. Saukkonen lähti matkaan aamulla kello 4.30 ja saapui maaliin kuusi tuntia ja 56 minuuttia myöhemmin.

Saukkosta voi rakastaa tai ihmetellä. Hän ei pidä itseään urheilijana, vaan juoksee maratoneja sekä omaksi ilokseen että toisten kiusaksi.

- Monet odottivat, että olisin lopettanut, kun olin juossut 1600 maratonia. Silloin tuli täyteen vihko, jossa oli 1600 riviä. Olen meinannut lopettaa vain silloin, kun sain täyteen 50 maratonia.

"Lopettaminen olisi kyllä järkevää"

Saukkonen juoksi ensimmäisen maratoninsa vuonna 1973. Aikaa kului silloin 4.15, kun nykyään menee kuusi tai seitsemän tuntia. Saukkosen ennätys on 2.59.

- 1970-luvulla maratonien kerääminen oli hankalampaa kuin nykyisin, koska niitä järjestettiin vain parikymmentä vuodessa.

Nykyään Saukkonen juoksee kaksi maratonia viikossa, yleensä peräkkäin lauantaina ja sunnuntaina. Toissavuonna hän lappoi uskomattomat 163 maratonia.

- Olen juossut maratonin Honolulussa, Bangkokissa ja Marrakeshissa. Kaikkein hienoimman ja hitaimman maratonin olen juossut Kolilla (Vaarojen maraton). Koko ajan jouduin varomaan, etten kaadu. Aikaa kului 18 tuntia, Saukkonen muistelee.

Saukkonen ei juokse maratoneja enää ainakaan uusien maisemien takia. Hän on nähnyt aitiopaikalta lähestulkoon kaikki kotimaan maratonit Utsjokea lukuun ottamatta.

- Useimmiten taaperran kilpailuissa yksinäni. Napsautan kelloon väliaikoja kilometrin välein ja huomaan heti, jos kilometritolpat ovat väärässä paikassa. Välillä ajattelen, miten maailmaa voisi parantaa. Jos saan seuraa, kyselemme tietokilpailukysymyksiä. Jotkut bongaavat lintuja juostessaan, mutta minä en paljon maisemia katsele.

- Olen sanonut joskus, että juoksen hautaan saakka, mutta nyt sanon, että jatkan toistaiseksi. Lopettaminen olisi kyllä järkevää, Saukkonen tunnustaa.

Saukkonen juoksee maratonin jälleen sunnuntaina, Salossa on vuorossa urakka numero 2001.