Suora

  • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
  • Urheiluruutu

Yle Teeman dokumentti: Muhammad Ali, suurin ja kaunein

Muhammad Alin (1942–2016) muistolle: William Kleinin dokumenttielokuva Muhammad Ali, suurin ja kaunein esitetään Teemalla maanantaina 13.6.2016 kello 21. Ennen elokuvaa Peter von Bagh esittelee sen vuonna 2010 tehdyssä taltioinnissa. Elokuva on katsottavissa Areenassa seitsemän päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

urheilu
Muhammad Ali - suurin ja kaunein
Muhammad Ali - suurin ja kaunein

Muhammad Ali, suurin ja kaunein (Muhammad Ali The Greatest, Ranska 1974) on maailmankuulun valokuvaajan ja elokuvantekijän William Kleinin ohjaama monisärmäinen muotokuva huimasta nyrkkeilijästä, kansalaisoikeustaistelijasta ja showmiehestä Muhammad Alista (1942–2016).

Muhammad Ali oli maailman valokuvauksellisimpia ihmisiä; tässä elokuvassa häntä on kuvannut yksi maailman parhaista valokuvaajista, ja se näkyy. Kuvissa on aivan poikkeuksellista ilmaisuvoimaa, oli kohteena sitten Ali itse tai hurja säpinä hänen ympärillään.

Dokumenttielokuva on kuvattu nopealiikkeisen nyrkkeilijän uran kahdessa tärkeässä vaiheessa. Siihen on saatu taltioitua sekä nuoren Cassius Clayn nousu maailman huipulle ja rääväsuiseksi superjulkkikseksi että ottelukieltoon joutuneen, tittelinsä menettäneen kansalaisoikeustaistelijan Muhammad Alin paluu huipulle kymmenen vuotta myöhemmin.

Elokuvan kaari ulottuu 1960-luvun alun Louisvillesta ja mustaa nyrkkelijälupausta rahoittavista valkoisista liikemiehistä Beatlesin ja Malcom X:n kohtaamisten kautta Black Powerin nousuun sekä Zairessa vuonna 1974 järjestettyyn "Rumble in the Jungle" -otteluun, jossa Muhammad Ali voitti raskaansarjan maailmanmestaruuden Georges Foremanin tyrmäyksellä takaisin itselleen.

Muhammad Ali, suurin ja kaunein sai ensiesityksensä Teemalla kesällä 2010 laajassa elokuvasarjassa Dokumenttielokuvan klassikot. Elokuvat valitsi Peter von Bagh, joka myös esitteli kaikki sarjan 19 elokuvaa sekä tv-ruudussa että nettisivuilla. Kaikki mukaan valitut dokumenttielokuvat olivat Peter von Baghin suuria henkilökohtaisia suosikkeja.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat