Suora

  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Tshekki - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Elävä arkisto esittää

Hiihtoliitto purkaa Kari-Pekka Kyrön elinikäisen toimintakiellon

Suomen Hiihtoliiton johtokunta käsitteli illalla kokouksessaan Kari-Pekka Kyrön anomuksen ja päätti vapauttaa hänet yksimielisesti elinikäisestä toimintakiellosta. Päätös vaatii vielä Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin, eli entisen ADT:n valvontalautakunnan lausunnon ja kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n vahvistuksen.

Kari-Pekka Kyrö
Kari-Pekka Kyrö ja Hiihtoliiton entinen toiminnanjohtaja Juha Viertola.
Kari-Pekka Kyrö ja Hiihtoliiton entinen toiminnanjohtaja Juha Viertola.AOP

FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis totesi muutama vuosi sitten Jarmo Riskin toimintakiellon purkamisprosessissa, että kansainvälinen liitto ainoastaan vahvistaa kansallisen liiton päätöksen. Kari-Pekka Kyrön toimenpidekielto on kestänyt yli 15 vuotta.

Entinen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö sai vuonna 2001 Lahden dopingskandaalin jälkeen elinikäisen toimintakiellon, kun kuusi suomalaista hiihtäjää kärähti hemohesin käytöstä. Vuonna 2008 hän kertoi Yle Urheilulle, että hemohes-aineella peiteltiin epo-hormonin käyttöä. Kari-Pekka Kyrö antoi 2000-luvun alussa Suomessa kasvot dopingille. Hän sai sakkotuomion vuonna 2004 dopingaineiden salakuljetuksesta ja petoksen yrityksestä.

Vuonna 2011-2012 tilanne muuttui, kun selvisi, että dopinginaineiden käyttö oli Suomessa laajaa jo ennen Kari-Pekka Kyrön päävalmentajan tehtävää. Hiihdon dopingoikeudenkäynnissä ex-hiihtäjä Jari Räsänen ja ex-valmentaja ja hiihtovaikuttaja Pekka Vähäsöyrinki saivat ehdolliset vankeustuomiot. Oikeuden mukaan kaksikko ei puhunut totta 90-luvun lopulla käydyssä STT:n dopingoikeudenkäynnissä. Kyrö oli oikeudenkäynnissä syyttäjän nimeämä kuultava.

Kari-Pekka Kyrö on ottanut aktiivisesti kantaa dopingiin ja urheilijoiden oikeusturvaan toimenpidekiellon aikana.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat