Hyppää sisältöön

Romar palaa kisarinteisiin uuden valmentajan opein - tavoitteena olympiamitali

Pahasta polvivammasta toipuva Andreas Romar treenaa jatkossa ruotsalaisopein. Paluukauden jälkeen tavoitteena olympia- ja MM-mitalit.

Andreas Romar Kuva: AOP

Suomen alppimaajoukkueen vauhtitiimin ainoa laskija Andreas Romar tekee paluuta kisarinteisiin uuden valmentajan johdolla. Yhdeksän vuoden yhteistyö slovenialaisen Mitja Zupan kanssa vaihtuu ruotsalaisoppeihin, kun Romarin valmentajana aloittaa Thomas Ericson. Ericson on työskennellyt aiemmin muun muassa Ruotsin miesten Team 2019-joukkueen valmentajana.

- Tiedän Thomaksen aiemmilta vuosilta. Ei olla hirveästi tehty yhteistyötä aiemmin, mutta olen kuullut paljon hyvää. Mukavaa on se, että pystyy kommunikoimaan omalla äidinkielellä ja pystyy tekemään asioita ehkä hieman eri tavalla kuin aiemmin. Olen ollut yhdeksän vuotta slovenialaisessa valmennuksessa ja se tarkoitti aika äkkipikaista toimintaa. Tällainen ruotsalainen, rauhallisempi vaihtoehto voi olla hyvä, varsinkin loukkaantumisen jälkeen. Saadaan taas hommat toimimaan, Romar kertoo uusista kuvioistaan.

- Åressa on 2019 MM-kisat ja niitä ajatellen luulen, ettei Thomas Ericson ole huono vaihtoehto. Hänellä on hyvät suhteet Åreen. Olisi iso etu, jos päästäisiin sinne enemmän treenaamaan. Oma ura on lähtenyt käyntiin Åren MM-kisoista 2007. Tulevat kisat olisi hieno paikka pärjätä, silloin alkaa olla ura parhaimmillaan. Uskon, että siellä saan tehtyä kovia tuloksia, Romar paljastaa.

”Olympialaisiin mitalinkiilto silmissä”

Kokonaan valmennuskuvioita ei panna uusiksi, sillä Romar jatkaa yhteistyötä Saksan maajoukkueen kanssa. Aivan heti Romar ei kuitenkaan rinteeseen pääse, sillä toipuminen helmikuisesta loukkaantumisesta on vielä kesken. Hän onkin asettanut tavoitteitaan hieman ensi kautta kauemmas.

- Ensi kausi on enemmänkin sellainen paluukausi. Tavoitteena on saada maailmancupista vähän pisteitä ja itseluottamusta. Päätavoite ensi vuodelle on, että MM-kisoissa olisi jonkinlaisessa kunnossa. Pystyisi siellä kamppailemaan, ei välttämättä mitaleista, mutta top 10-sijoituksista ainakin. Se seuraava kausi on paljon tärkeämpi.  Olympialaisiin lähdetään mitalinkiilto silmissä.

Romar pääsi jo viime talvena tutustumaan tulevaan olympiarinteeseen, kun miehet laskivat Etelä-Koreassa maailmancupin syöksyn ja supersuurpujottelun. Syöksyssä suomalainen ei yltänyt pisteille, mutta super-g:ssä hän oli sijalla 28.

- Keli on tosi vaikea siellä. Se on tosi tuulinen paikka. Toivottavasti olympialaisten aikana olisi hyvät kelit. Koska se on tasainen rinne, niin vastatuulenpuuska voi jollekin olla aika kohtalokas ja toiselle pieni myötätuuli auttaa paljon. Itse tykkäsin rinteestä tosi paljon ja tiedän, että pystyn olemaan siellä nopea. Se on positiivista.

Motivaatiota ei ole tarvinnut etsiä

Andreas Romar loukkasi polvensa helmikuussa syöksyharjoituksissa ja kausi jäi kesken. Toipuminen uutta kautta kohti on sujunut hyvin ja laskija tuntee olevansa paremmassa kunnossa kuin vuotta aiemmin, jolloin oli myös toipilaana.

- Vielä on pitkä, pitkä tie ensinnäkin sinne, että ollaan laskukunnossa ja varsinkin siihen, että päästään kisaamaan, Romar kuitenkin myöntää.

Motivaatio kuntoutukseen on ollut helppo löytää. Vaikka loukkaantumisia on Romarin uralle mahtunut, ei uran lopetus ole käynyt mielessä.

- Motivaatio löytyy, kun tietää, että pystyy siihen. Viimekin vuonna sain pari hyvää kisaa alle ja usko omaan tekemiseen on korkealla. Lajissa, jossa on parhaimmillaan +30-vuotiaana, niin 26-vuotiaana olisi vähän tylsä laittaa sukset naulaan.