Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Atalanta - Lazio
  • Urheiluruutu

Lähes 170 000 euroa rästissä – Väheksyykö Jääkiekkoliiton päätöksenteon perinne pelaajien saatavia?

Jääkiekkoliitto käytti Espoon eläkemaksuista päätettäessä vanhaa Hokijoki Oy:n vuoden 2014 tilannetta ennakkotapauksena.

urheilu
Jääkiekko yleiskuva kuvitus
Tomi Hänninen

Vanha sanonta kuuluu, että sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Espoon eläkemaksuista puhuttaessa on jouduttu palaamaan vanhoihin asioihin, sillä SJL:n puheenjohtaja Harri Nummelakin mainitsee Hokijoki Oy:n ennakkotapauksena, jossa liittohallitus on tulkinnut omia kilpailusääntöjään.

Kesällä 2014 Hokijoki Oy menetti Mestis-paikkansa talousvaikeuksien vuoksi. Tuolloiselta Mestis-seuralta Jokipojilta jäi hoitamatta paitsi eläkemaksuja myös pelaajien palkkoja. Jääkiekkoliitto käytti tuolloin mahdollisuutta poiketa omista kilpailusäännöistään, tärkeintä oli saada alueen kiekkoperintö jatkumaan:

Kuultiin Mehtimäki Oy:n anomus Suomi-sarjapaikasta. Keskusteltiin asian yhteiskunnallisesta vaikutuksesta, liiton säännöistä sekä merkityksestä lajin kasvuun. Päätettiin ettei perustetun yhtiön tarvitse vastata HokiJoki Oy:n maksamatta jääneistä pelaaja- ja valmentajien palkkioista, mutta avoimet erotuomari- ja toimitsijamaksut tulee hoitaa. Päätettiin hyväksyä anomus sääntöpykälän 1.3* nojalla, perusteena jääkiekon maantieteellisesti kattavan toimintakentän säilyttäminen, seuran ja alueen pitkäaikaiset jääkiekkoperinteet sekä paikkakunnan merkittävä juniorityö. Päätettiin selvittää mahdolliset sääntömuutostarpeet vastaavien tilanteiden varalle. (SJL:n liittohallituksen päätöstekstistä 2014).

Pelaajayhdistys sai tiedon liiton päätöksestä vasta kesän 2014 lopulla, jolloin Mehtimäen Suomi-sarjapaikkaan ei voitu enää Jarmo Saarelan mukaan vaikuttaa. Saarela suomii parin vuoden takaista hyväuskoisuuttaan. Pelaajat luopuivat vaateistaan, koska palkkoja pystyi hakemaan palkkaturvan kautta ja eläkemaksujen osuus oli Mestis-mittakaavassa pieni.

Jääkiekkoliitosta vakuutettiin tuolloin Pelaajayhdistykselle, että vastaavaa ei pääsisi enää koskaan tapahtumaan. Nyt vain kaksi vuotta myöhemmin ei puhuta enää pelaajien muutamien tuhansien saatavista vaan yli 20-kertaisista hoitamattomista velvoitteista, kun rästejä on lähes 170 000 euroa.

- Olin niin sinisilmäinen, että luotin liiton sanaan, Saarela manaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat