1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Kimurantit lohkot ja lohkokolmoset: näistä asetelmista EM-lohkovaiheen päätöskierrokselle!

Vain muutama EM-maa on jatkopaikkansa lunastanut. Lohkovaiheen viimeinen kierros tulee olemaan tunteiden vuoristorataa, kun maajoukkueet taistelevat varmoista jatkosijoista – sekä takaportin kuudentoista parhaan joukkoon avaavista neljän parhaan lohkokolmosen paikoista!

Hallitseva Euroopan mestari Espanja on jo lunastanut paikkansa EM-turnauksen neljännesvälierissä. Kuva: AOP

Yle Urheilun jalkapallon EM-kisojen Kisaoppaasta löydät kaikki kisauutiset, turnausohjelman, lähetystiedot, suorat nettilähetykset ja kuumimmat videot.

Jalkapallon Ranskan EM-turnaus on edennyt lohkovaiheen viimeiselle kierrokselle, ja jokaisessa lohkossa on vielä tilanne auki. Yksikään lohkovoitto ei ole varmistunut, ja eritoten pakkaa sekoittaa lohkokolmosten tilanne: neljä parasta kuudesta etenee jatkopeleihin.

Tarkan selvityksen EM-kisojen lohkokolmosjärjestelmästä voit lukea artikkelistamme täältä. Ennen viimeistä kierrosta lohkokolmosten taulukko näyttää seuraavalta (tasapisteissä ensin verrataan maalieroa, sitten tehtyjä maaleja):

**Lohko-**kolmonenvoitottasap.tappiottehd. maalitpääst. maalitmaalieropisteet
**C: **Pohjois-Irlanti10121+13
**B: **Slovakia1013303
F: Portugali0201102
**D: **Tshekki01123-11
--------       
**A: **Romania01123-11
E: Ruotsi01112-11

Tällä hetkellä Ruotsi ei olisi vertailun huonoimpana lohkokolmosena menossa jatkopeleihin. Tshekki ja Romania ovat tasoissa niin pisteissä kuin tehdyissä maaleissa ja maalierossa. Toisaalta voitoilla lohkokolmosiksi putoaisi useita aivan muita joukkueita – ja jokin nykyinen viivan yläpuolella oleva kolmonen saattaa taas pudota alle ja ulos neljännesvälieristä!

Kimurantiksi siis menee – käykäämme läpi mahdolliset jatkokuviot jokaisen lohkon osalta. Tämän hetken lohkotilanteet voi käydä tarkistamassa kisaoppaasta täältä!

**A-lohko, sunnuntai 19.6.
**Romania - Albania
Sveitsi - Ranska

Lohkon kärkikamppailussa kohtaavat sunnuntai-iltana Ranska ja Sveitsi. Voitto tarkoittaa lohkovoittoa, Ranskalle riittää tähän myös tasapeli. Sveitsille tasapeli tarkoittaisi lohkon kakkossijaa, mutta tappio tekisi tilanteesta monimutkaisemman.

Albanian jatkomahdollisuudet ovat voitollakin vain teoreettiset, mutta Romanialla on vielä kelpo tilaisuus yrittää kuudentoista parhaan joukkoon. Jos Romania voittaa ja Sveitsi häviää Ranskalle, ovat molemmat neljässä pisteessä. Koska joukkueiden keskinäinen ottelu päättyi tasan, ratkaisee maaliero.

**B-lohko, maanantai 20.6.
**Slovakia - Englanti
Venäjä - Wales

Englanti, Wales ja Slovakia voivat jokainen voittaa vielä B-lohkon – Englannille riittää muiden suhmuroidessa tasapelikin. Venäjä taistelee kakkos- ja kolmossijoista. Tasaisessa lohkossa kolmantena oleva Slovakia on ennen viimeistä kierrosta lohkokolmosten keskinäisessä vertailussa toisena tasapisteissä C-lohkon Pohjois-Irlannin kanssa.

**C-lohko, tiistai 21.6.
**Pohjois-Irlanti - Saksa
Ukraina - Puola

Ukraina on nollakerholaisena pelinsä pelannut: Vaikka maa voittaisi Puolan ja Pohjois-Iralnti häviäisi Saksalle, nousisi se irkkujen kanssa tasapisteisiin ja keskinäisen ottelun perusteella P-Irlanti olisi lohkokolmonen.

Muut joukkueet taistelevat tasaisessa lohkossa voitosta, Saksa ja Puola ovat tasapisteissä, joskin Saksa maalieron turvin vielä edellä. Vaikka molemmat häviäisivät omat pelinsä, on melko varmaa, että neljän pisteen lohkokolmosena pääsee vielä jatkoon.

**D-lohko, tiistai 21.6.
**Kroatia - Espanja
Tshekki - Turkki

Espanja on tiensä jatkoon jo varmistanut, mutta Kroatia haastaa hallitsevan Euroopan mestarin lohkovoitosta. Toisaalta jos Kroatia häviää, ja Tshekki voittaa Turkin, saattaavat ruutupaidat pudota lohkokolmoseksi. Neljällä pisteellä jatkopaikka on kuitenkin suhteellisen tukevasti plakkarissa.

Turkki voi voitolla Tshekistä nousta myös kolmospallille. Tässä vaiheessa vertailu muiden lohkokolmosten kanssa on kuitenkin tiukkaa – voitto nostaisi Tshekin yhdestä neljään pisteeseen.

**E-lohko, keskiviikko 22.6.
**Italia - Irlanti
Ruotsi - Belgia

Italia porskuttaa kuudella pisteellä kärjessä ja on varma lohkoykkönen. Belgia voi nousta tasoihin voittamalla Ruotsin, mutta jää kakkoseksi keskinäisen ottelun hävinneenä. Ruotsi nousee voitolla Belgian ohi, samoin Irlanti – joskin Irlanti joutuu tappiotonta Italiaa vastaan. Tasapeleillä Ruotsi ja Irlanti jäänevät lohkokolmosvertailussa ulos jatkopeleistä.

**F-lohko, keskiviikko 22.6.
**Islanti - Itävalta
Unkari - Portugali

Unkari porskuttaa uskomattomasti lohkokärjessä ennen viimeistä kierrosta. Tappio Portugalille, ja Itävallan voitto pitäisi sen silti lohkokakkosena. Ainoastaan Islanti voi keikauttaa kieliheimolaisemme kolmostontille, ja silloinkin pisteet riittänevät jatkoon.

Portugali tarvitsee pisteitä. Jos Islanti häviää, on Portugalin voitettava, sillä muutoin Itävalta nousee ohi. Tasapeleillä Portugali ja Islanti jäävät kolmeen pisteeseen, ja se riittää lohkokolmosten vertailussa vain ehkä.

klo 18:14 korjattu Albanian teoreettinen jatkomahdollisuus