Jukolan viestin tähti, 11-vuotias Mikael, selätti vaikeat sydänvaikeudet

Tamperelainen Mikael Salmi, 11, on Jukolan viestin hyväntekeväisyysjoukkueen kummilapsi. Synnynnäisestä sydänviastaan huolimatta hän harrastaa monipuolisesti urheilua.

Minna Mäkinen ja Mikael Salmi. Kuva: Tomi Hänninen

**LAPPEENRANTA. **Mikael Salmi on yksi tämän vuoden suunnistuksen Jukolan viestin suurimmista tähdistä, ellei suurin. Hänellä on synnynnäinen sydänvika, muttei se sammuta hänen urheilunälkäänsä.

Kaikki alkoi helmikuussa 2005, kun hän syntyi periaatteessa terveenä lapsena Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Mikael oli perheen toinen lapsi, sillä häntä ennen oli syntynyt kolme ja puoli vuotta vanhempi Ellamaria.

Äiti Minna Mäkisen mukaan sydänviasta ei tiedetty etukäteen. Poika kuitenkin alkoi pian muuttua siniseksi, jolloin hänellä todettiin vaikea synnynnäinen sydänvika TGA eli suurten suonten transpositio, jossa verenkierto ei toimi normaalisti: sydämessä keuhkovaltimon ja aortan lähtökohdat ovat vaihtaneet paikkaa.

- Kun Mikael syntyi kolmelta yöllä, hän oli jo seitsemältä hengityskoneessa.

Pian tämän jälkeen hänet vietiin lääkärin saattamana ambulanssilla Tampereelta Helsinkiin lastensairaalaan.

- Se oli järkyttävä tilanne, kun lapsi oli juuri syntynyt ja hänet vietiin tehohoitoon. Muutamaan tuntiin ei tiedetty, mikä on tilanne ja selviääkö lapseni.

Ensimmäinen sydänleikkaus tehtiin, kun Mikael oli kahdeksan päivän ikäinen.

- Itse olin niin shokissa, että toimin ajattelematta ja yritin mennä päivä kerrallaan eteenpäin. Se tuntui epätodelliselta, äiti muistelee.

Hänen mukaansa Mikaelin sydänvian aiheutti sattuma. Äiti kertoo, että saman kohtalon kokee parikymmentä lasta joka vuosi.

Ensimmäinen vuosi oli raskas

Mikaelin ensimmäinen vuosi oli raskas, ja hän sai paljon rytmihäiriöitä. Lisäksi keuhkovaltimoon tuli pullistuma, mikä jouduttiin korjaamaan.

- Jatkuvasti kuljimme lääkärissä ja sairaalassa. Toinen leikkaus tehtiinkin, kun Mikael oli seitsemän kuukautta vanha.

Tämän jälkeen poika on käynyt kontrolleissa puolen vuoden välein, mutta enää hänellä ei ole lääkityksiä.

- Korjattu sydän on korjattu sydän, mutta Mikaelin pitäisi porskutella hyvin eteenpäin.

Äidin mukaan Mikael pystyykin elämään normaalia elämää.

- Hän saa mennä niin kuin muutkin. Hän kuitenkin lepää usein, koska häntä väsyttää muita enemmän.

Mikaelin mukaan väsymys menee ohi nopeasti, minuutissa tai kahdessa.

Suunnistuksesta hyviä kokemuksia

Mikael opiskelee Tampereen yliopiston normaalikoulussa. Hän harrastaa muun muassa lentopalloa, laskettelua ja kalastusta sekä ajaa myös mönkijällä.

- Se on minulle rakkain harrastus, kun pääsen kaahaamaan, Mikael sanoo innostuneena.

- Olen myös saanut ämpärillisen pikkukaloja, hän jatkaa.

Myös suunnistus kiehtoo häntä, ja Mikael onkin Jukolan viestin hyväntekeväisyysjoukkueen kummilapsi. Se kerää Apulannan Simo ”Sipe” Santapukin johdolla varoja Sydänlapset ja -aikuiset ry:lle.

Äiti ja Mikael ovat iloisia, että heidät on kutsuttu hyvään tapahtumaan mukaan. Ehkä Mikaelkin suunnistaa vielä joskus Jukolan viestissä.

- Olen suunnistanut koulussa ja minulla meni hyvin, sillä joukkueeni tuli toiseksi pienessä metsässä liikuntatunnilla. Löysin helposti rastit ja voi olla, että suunnistuskärpänen puraisee minua kunnolla, kun olen täällä Jukolan viestissä.