Hyppää sisältöön

Huikea unelma: Seitsemän veljestä seikkailee Jukolan yössä – tavoitteena saada myös kuusi siskoa Venlojen viestiin

- Kun meillä seitsemällä veljeksellä on kuusi siskoa, olemme yrittäneet houkutella heitä Venlojen viestiin. Silloin saisimme sekä sisar- että veljesjoukkueen. Vielä he eivät ole lähteneet, mutta yritämme houkutella heitä ensi vuonna mukaan, Nenosen veljekset haaveilevat.

Nenosen veljekset suunnistavat Lappeenrannan Jukolan viestissä perhejoukkueella. Kuva: Tomi Hänninen

LAPPEENRANTA. Ilta hämärtyy yöksi Lappeenrannassa Etelä-Karjalassa. Taivas itkee. Sataa. Myrskyää.

Suunnistuksen Jukolan viesti alkoi lauantai-iltana kello 23. Liikkeellä on parhaillaan yli 1 400 joukkuetta, jotka etsivät rasteja hurjassa säässä.

Niistä ainakin yksi on positiivisessa mielessä erikoinen, sillä Lappeenrannan metsissä seikkailee tänä yönä seitsemän veljestä kuin Aleksis Kiven kirjoittamassa romaanissa. Timoa lukuun ottamatta miesten nimet ovat kuitenkin erilaisia kuin Kiven kirjassa.

Sauli aloitti, Esa lopettaa

Avausosuudelle hämärtyvään metsään ryntäsi Nenosen veljeksistä ensimmäinen, Sauli, 27.

Hänen jälkeensä veljeksistä suunnistavat Sami, 39, Juho, 26, Timo, 42, Ville, 30, Ari, 24 ja ankkurina Esa, 35.

Miehet kertovat, että suunnistuskärpänen puraisi heitä tosissaan pari vuotta sitten, kun Jukolan viesti oli kotikulmilla Kuopiossa.

- Olimme puhuneet pitkään veljien kesken, että osallistumme vielä joskus veljesjoukkueella Jukolan viestiin, kun olimme kuunnelleet sitä radiosta monta vuotta. Kun se tuli kotikulmille, päätimme osallistua, Sami sanoo.

Viime vuonna urheilullisista veljeksistä Sami, Sauli ja Esa osallistuivat Paimion Jukolaan siilinjärveläisen Siilin Rastin kolmosjoukkueessa, mutta Lappeenrantaan oli jälleen aika koota oma perhejoukkue.

- Emme saaneet viime vuonna veljesporukkaa, kun polveni olivat huonossa kunnossa. Se oli välivuosi, kun mies laitettiin kuntoon, Timo sanoo.

- Nyt pyrimme saamaan hyvän lähtönumeron ensi vuodelle, että pystymme silloin tekemään kovan tuloksen, Sami kertoo veljesten tavoitteesta.

- Yritämme saada hyväksyttävän suorituksen ja päästä tuhannen sakkiin, kun viimeksi jäimme vähän yli tuhannen. Sijoituksemme taisi olla Kuopiossa 1 065, Timo lisää.

Ensi vuonna Jukolan viesti käydään Enossa, joka on lähellä Esan asuinpaikkaa Kontiolahtea.

- Kun meillä seitsemällä veljeksellä on kuusi siskoa, olemme yrittäneet houkutella heitä Venlojen viestiin. Silloin saisimme sekä sisar- että veljesjoukkueen. Vielä he eivät ole lähteneet, mutta yritämme houkutella heitä ensi vuonna mukaan, veljekset haaveilevat.

Suunnistusopit koulusta

Veljekset ovat tsempanneet toisiaan iltarasteilla, ja pientä tervettä kilpailuakin on syntynyt.

Suunnistusoppinsa he saivat jo koulussa Leppävirralla, jossa alkeita opetti Puponmäen ala-asteen opettaja, joka oli innokas suunnistaja.

- Häneltä me kaikki saimme perusopit, Sami toteaa.

Nykyään veljekset pitävät kuntoaan yllä harrastamalla suunnistuksen lisäksi muun muassa triathlonia, hiihtoa, juoksua ja lentopalloa.

- Kaikki myös metsästävät, Juho lisää.