1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kommentti: Suomalaisessa urheilukentässä uskotaan satuihin

Kotimaisessa huippu-urheilussa suljetaan jälleen yksi tarina kansiin, kun loimaalainen Bisons ei saanut Korisliigan lisenssiä tulevalle kaudelle. Kun kaasujalkaa ei osata höllätä ajoissa, saattaa urheiluseuran mukana upota jotain paljon tärkeämpää, kirjoittaa Yle Urheilun Suvi Hakkarainen.

Kuva: Tomi Hänninen

Korisliigakartalta putosi alkuviikosta jälleen yksi joukkue, kun loimaalainen Bisons jäi ilman liigalisenssiä. Keväällä 2011 Korisliigaan nousseen joukkueen tarina tuli päätökseen vain viisi vuotta myöhemmin, ja muutamia vuosia sitten maalaillut uhkakuvat kävivät toteen.

Bisons operoi suomalaisessa palloilukentässä poikkeuksellisen rohkealla otteella ja voitti Suomen mestaruuden heti tulokaskaudellaan. Viiden kauden aikana tuloksena oli neljä SM-mitalia, yksi kausi Euroopan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Eurocupissa sekä kaksi kautta Itä-Euroopan VTB-liigassa. Maajoukkuemiesten tähdittämä joukkue, otteluita suurilla areenoilla ja palkinto vuoden markkinointiteosta. Saldo on hurja, mutta takaisinmaksun aika tuli nopeasti. Ja hinta, se on kova.

Bisonsin hallituksen puheenjohtajan Marko Toivolan mukaan on mahdollista (siirryt toiseen palveluun), että osakeyhtiönä toimiva Bisons tullaan hakemaan konkurssiin ja tällä hetkellä näyttää siltä, että Loimaalla ei ole tulevalla kaudella lainkaan aikuisten edustusjoukkuetta. Hanskat lyödään totaalisesti tiskiin.

Bisons tiedotti maanantaina pyytäneensä Koripalloliitolta muutamaa lisäpäivää lisenssivaatimusten täyttämiseksi ja kun niitä ei luvattu, varapuheenjohtaja Ari Hannula totesi, että suomalainen koripalloilu ei ilmeisesti tarvitse Bisonsia. Siinä Hannula on valitettavan oikeassa. Suomalainen koripalloilu tarvitsee satumaisia tarinoita ja lippulaivoja kansainvälisillä kentillä, mutta hinnalla millä hyvänsä niitä ei tule haalia.

Suomessa urheilun ympärillä toimivat markkinat ovat pienet ja toimijoita on vähän. Urheiluseurat elävät kädestä suuhun kaikkein korkeimmillakin sarjatasoilla, eikä pelastavia miljonäärejä ole. Kun seura ajetaan karille ja uppoamisvaiheessa huudetaan apua, huuto kaikuu tyhjyyteen.

Nokkelimmat keksivät tämän jo jäävuoren pilkistäessä pinnalla, toiset ajavat täysillä päin ja toivovat parasta. Satumaiset tarinat ovat urheilun suola, mutta kentän epävarmuus vaatii johtajilta myös kykyä perääntyä ajoissa ja ennakoida tulevat riskit, jopa ne pinnan alla vaanivat vaarat. Pitkäjänteisen toiminnan avainasioita ovat jopa tylsäksi heittäytyvä realismi sekä kaasujalan höllääminen silloin, kun suunta näyttää väärältä.

Rehellinen askel taaksepäin mahdollistaa usein myöhemmin kaksi askelta eteenpäin. Silloin on mahdollista pelastaa paitsi urheiluseura, myös sen eteen työskentelevät henkilöt. Kun vähät taustatoimijat sitovat seuraan kiinni paitsi aikansa, myös omaisuutensa, saattaa laivan mukana upota jotain paljon isompaa. Sitä eivät mitalit ja muutamat loiston vuodet voi pelastaa.