1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Historiallinen varaustilaisuus - suomalaistrio napattiin TOP5:ssä

Patrik Laine toisena, Jesse Puljujärvi neljäntenä ja Olli Juolevi viidentenä, NHL:n varaustilaisuus kesällä 2016 on suomalaisittain historiallinen.

Nuorten maailmanmestarit Jesse Puljujärvi, Patrik Laine ja Olli Juolevi. Kuva: Tomi Hänninen

Vancouver Canucks valitsi jääkiekon NHL:n varaustilaisuudessa viidentenä Olli Juolevin, joka täydensi historiallisen kovan suomalaisikäluokan valinnat. Patrik Laine varattiin toisena Winnipeg Jetsiin ja Jesse Puljujärvi neljäntenä Edmonton Oilersiin. Avauskierroksen lopussa Florida Panthers varasi vielä Henrik Borgströmin.

Tamperelaislähtöinen Laine pelasi päättyneellä kaudella Tapparassa, missä hän voitti SM-kultaa pudotuspelien parhaimpana pelaajana. Laine juhli myös nuorten MM-kultaa vuoden vaihteessa ja aikuisten MM-hopeaa toukokuussa. Laine valittiin myös MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Laine on vasta suomalaishistorian kolmas toisena varattu pelaaja. Aiemmin samalla numerolla on huudettu Kari Lehtonen (2002) ja Aleksander Barkov (2013).

Torniosta kotoisin oleva Puljujärvi pelasi päättyneellä kaudella Kärpissä, missä hän voitti SM-pronssia. Lisäksi hän voitti nuorten MM-kultaa turnauksen arvokkaimpana pelaajana vuodenvaihteessa Helsingissä sekä alle 18-vuotiaiden MM-kultaa muutamaa kuukautta myöhemmin.

Suomalaisista kolmantena on varattu Aki-Petteri Berg (1995) ja Olli Jokinen (1997).

Helsinkiläinen Juolevi pelasi päättyneellä kaudella OHL-seura London Knightsissa Kanadassa. Hän voitti OHL:n mestaruuden sekä juniorisarjojen yhteisen mestaruuden Memorial Cupin. Jokereista maailmalle ponnistanut Juolevi oli avainpelaaja myös Suomen nuorten MM-kultajoukkueessa vuodenvaihteessa Helsingissä.

Yli-ikäinen Borgström ei kelvannut viime kaudella millekään joukkueelle, mutta huippukausi A-nuorissa toi nyt ykköskierroksen varauksen. 191-senttinen sentteri teki 40 nuorten SM-liigan ottelussa tehot 29+26=55.

Koskaan aiemmin kolmea suomalaista ei ollut varattu kymmenen ensimmäisen joukossa. Kesällä 2002 Kari Lehtonen varattiin toisena ja Joni Pitkänen neljäntenä. Vain vuonna 2002 on myös nähty tätä kesää enemmän suomalaisia avauskierroksella, kun härmäläisiä varattiin viisi.

Kärkiviisikko vuonna 2016

  1. Toronto - Auston Matthews, USA
  2. Winnipeg - Patrik Laine, FIN
  3. Columbus - Pierre-Luc Dubois, CAN
  4. Edmonton - Jesse Puljujärvi, FIN
  5. Vancouver - Olli Juolevi, FIN

  1. Florida - Henrik Borgström, FIN