Suora

  • Uinnin EM finaalit
  • Urheiluruutu

Paini Rion olympialaisissa: näin suomalaiset kilpailevat

Suomalaisia painijoita Riossa edustavat Petra Olli, Tero Välimäki sekä Rami Hietaniemi. Painijat urakoivat olympialaisissa 15.-17. elokuuta.

urheilu
Petra Olli ja Oksana Herhel kuvassa
AOP

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Naiset vapaapaini 58kg: Petra Olli

Petra Ollin nousu tähteyteen Suomen urheilutaivaalla on ollut rakettimainen. Vuonna 1994 syntynyt painija on Suomen suurimpia mitalitoivoja Rion kisoissa.

Viimeksi Ollin huimat otteet olivat otsikoissa maaliskuussa, kun suomalainen paini ylivoimaiseen tyyliin naisten 60 kilon sarjan Euroopan mestariksi. Finaalissa kaatui sarjan hallitseva maailmanmestari. Suomen ykköspainija kiinnostaa ympäri maailman, mistä osoituksena harjoittelumahdollisuus Venäjän maajoukkueen kanssa, Japanissa sekä kaukana Mongoliassa.

Olli painii Riossa 58 kilon painoluokassa, jossa lappajärveläinen on saavuttanut MM-hopeaa vuonna 2015 ja EM-pronssia 2014. Nuorten arvokisoissa Olli on voittanut muun muassa alle 20-vuotiaiden EM-kultaa ja MM-pronssia 59-kiloisten sarjassa vuonna 2013 sekä pronssia 46 kilon sarjassa nuorten olympiakisoissa vuonna 2010.

Paikan Rion kisoihin Olli varmisti vuoden 2015 MM-kisoissa Las Vegasissa. Komea saavutus poiki kutsun myös Linnan juhliin.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Ala-Huikku: Kaikki tietävät Petran mahdollisuudet. Tänä vuonna tuli Euroopan-mestaruus ja se kertoo, että hän on taas mennyt eteenpäin. Sieltäkin on vielä puoli vuotta aikaa olympialaisiin. Koko kansa odottaa Petralta mitalia, ja tiedän, että hän ei itsekään ole tyytyväinen muuhun. Sen ottamiseen on kaikki mahdollisuudet. Naispainissa on elinehto lähteä sinne, mistä saa kovia matseja ja Petra on tehnyt sitä jo monta vuotta. He luottavat siihen systeemiin ja se on koko ajan tuonut nousujohteisia tuloksia. Siinä on hienoa se, että mennään koko ajan uusiin paikkoihin ja nimenomaan sinne, missä naispaini on kaikkein kovinta, eli Japanin, Mongolian ja Venäjän suuntaan. Petran mentaliteetti on kehittyä harjoittelemalla parempien seurassa, ja niin urheilua pitäisikin ajatella tuossa kehitysvaiheessa.

Miten sujui paini 16-vuotiaalta Ollilta nuorten olympialaisissa? Katso kooste Ollin huikeasta urasta Areenasta!

Miehet kreikkalais-roomalainen 66kg: Tero Välimäki

Tero Välimäen pitkä painiura saa täyttymyksen olympiamatolla Rio de Janeirossa. Hän valloitti kisalipun kakkossijalla huhtikuun maailmankarsintaturnauksessa Mongolian pääkaupungissa Ulan-Batorissa.

Tero on yhdessä nuoremman veljensä Henrin kanssa kuulunut edustuspainijoihin jo vuosien ajan. Hänen tähän mennessä paras saavutuksensa on kahdeksas sija Vantaan EM-kisoissa 2014. Välimäen valmentajana toimii kaksinkertainen olympiamitalisti Marko Yli-Hannuksela.

Olympiaedustus on Välimäelle, 34, uran ensimmäinen. Viime vuonna hän sijoittui MM-kisoissa sijalle 23 ja Euroopan kisoissa hän oli 18:s.

Miten suorasanainen painija on vuosien varrella kommentoinut suorituksiaan? Katso kooste Välimäen pitkän uran ylä- ja alamäistä Areenasta!

Miehet kreikkalais-roomalainen 85kg: Rami Hietaniemi

Rami Hietaniemi edusti Suomea Lontoon olympiakisoissa neljä vuotta sitten sijoittuen 84 kilon sarjassa 15:nneksi. Nurmon Jymyä edustava Hietaniemi on paljastanut jopa lopettamisen käyneen hetkellisesti mielessä Lontoon jälkeen, mutta ura on jatkunut ja Riossa Hietaniemi nähdään jälleen molskilla.

33-vuotias Hietaniemi on MM-pronssimitalisti vuodelta 2011 ja EM-hopeamitalisti vuoden 2014 kotikisoista. MM-molskilta on tullut myös kaksi viidettä sijaa. Suomen-mestaruuksia palkintokaapissa on peräti 12. Loukkaantumispainajaisen jälkeen Hietaniemi paini Suomelle olympiapaikan Las Vegasin MM-kisoissa syksyllä 2015 edetessään pronssiotteluun asti.

Hietaniemeä valmentaa Välimäen tapaan Marko Yli-Hannuksela.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Ala-Huikku: Olympiapaikan nappaaminen Las Vegasissa oli taas yksi paikka, missä Rami näytti sitkeytensä. Hän pystyi painimaan omalla tasollaan silloin kun piti, ja voitti kolme kovaa matsia sekä olympiapaikan. Kevät on näyttänyt hänen kohdallaan taas paljon paremmalta. Viime syksyn turnaukset olivat Hietaniemelle vaikeita, mutta sitten kun kaikki syyt saatiin selvitettyä, päästiin loppuvuodesta leikkaamaan Vegasissa huomaamatta murtunut nenä. Olen itse nähnyt hänenharjoitteluaan säännöllisesti ja täytyy sanoa, että nyt näyttää todella hyvältä. Hietaniemi on kuitenkin jo sen ikäinen, että olympialaisia kohti pitää tehdä järkeviä ja laadukkaita harjoituksia.

Miksi lääkärit julistivat Hietaniemen painiuran päättyneeksi vuonna 2013 ja millaista on yhdistää perhe-elämä, päivätyö ja huippu-urheilijan ura? Koostimme Hietaniemen historian sykähdyttävimmät hetket Areenaan!

Suomalaispainijat Riossa

Naiset

Aamupainit 58kg keskiviikkona 17.8. klo 16.00-19.00 (Suomen aikaa)
Mitaliottelut 58kg keskiviikkona 17.8. klo 22.00-00.30

Miehet

Aamupainit 66kg tiistaina 16.8. klo 16.00-19.00
Mitaliottelut 66kg tiistaina 16.8. klo 22.00-00.00

Aamupainit 85kg maanantaina 15.8. klo 16.00-19.00
Mitaliottelut 85kg maanantaina 15.8. klo 22.00-00.00

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat