Suora

  • Urheiluruutu

Uinti Rion olympialaisissa: näin suomalaiset kilpailevat

Suomalaisuimareista Riossa ovat mukana Ari-Pekka Liukkonen, Matti Mattsson, Matias Koski, Jenna Laukkanen ja Tanja Kylliäinen. Uimarit kilpailevat olympia-altaassa 6.-12. elokuuta.

urheilu
Matias Koski kuvassa
AOP

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Ari-Pekka Liukkonen

Ari-Pekka Liukkonen kilpailee Riossa olympia-altaassa toista kertaa. Lontoossa sijoitus 50 metrin vapaauinnissa oli 25:s.

Peräti 208-senttinen Liukkonen on ehtinyt asettaa tähtäintään olympialaisiin jo pitkään, sillä A-karsintaraja alittui jo maaliskuussa 2015. Liukkonen on pronssimitalisti vuoden 2014 EM-kisoista Berliinistä, missä syntyi myös tuolloinen SE-aika 21,93. Toukokuun EM-altaassa Lontoossa Liukkonen paransi SE:tä aikaan 21,92.

SM- ja MM-kisoissa Liukkonen on edustanut Suomea säännöllisesti vuodesta 2009 alkaen. Vuonna 2012 Liukkonen oli osa pronssijoukkuetta lyhyen radan EM-kisojen 4x50 metrin vapaauinnin sekaviestissä.

Rion olympiavuonna 27-vuotias on jo rikkonut ennätyksiä. Helsingin SM-kilpailuissa syntyi 4x100 metrin sekauintiviestin ennätyksen lisäksi uusi 100 metrin vapaauinnin SE, joka oli ollut 21 vuotta Jani Sievisen nimissä. Liukkonen voitti kisoissa kaikkiaan neljä SM-kultaa.

Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanski: Aiemmin vaivanneet ongelmat sydämen rytmihäiriön kanssa ovat nyt takana. Liukkonen on kilpaillut kauden aikana runsaasti ja SM-kisoissa vauhti oli jo todella hyvää. A-P:tä voidaan odottaa jopa kahdeksan joukkoon, jos Riossa kaikki asiat loksahtavat kohdalleen.

Yle on seurannut Liukkosen uraa tiiviisti ja koostimme vuodesta 2009 lähtien miehen urheiluhistorian merkittävimpiä hetkiä yhteen videoon. Miten Liukkosen vierailu Urheiluviikonloppu-ohjelmassa vuonna 2014 mullisti suomalaista huippu-urheilua?

Matti Mattsson

Matti Mattsson debytoi olympia-altaassa Lontoossa. Tuolloin sijoitus 200 metrin rintauinnissa oli 17:s, ja välieräpaikka oli piinaavan lähellä. Uuden Suomen ennätyksen tehnyt Mattsson oli Lontoossa Suomen paras uimari.

Lontoon jälkeen Mattsson on parantanut ennätystulostaan lähes kolmella sekunnilla. Ennätys on tällä hetkellä 2.08,95. Aika on myös Pohjoismaiden ennätys. Matkan varrella kokemusta on karttunut muun muassa kaksista MM-kisoista, joista paras tulos oli päälajin pronssi vuonna 2013. Mattsson myös valittiin Porin Vuoden urheilijaksi 2013.

Olympiakisojen A-karsintarajan Mattsson rikkoi MM-kisoissa vuonna 2015. 22-vuotiasta valmentaa Tomi Pystynen.

Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanski: Mattssonin kunto on kevään mittaan ollut vähän piilossa, mutta harjoittelu on tähdännyt siihen, että todellinen huippu tulee vasta Rion olympia-altaassa. Lontoon EM-kisat ovat pelkkä välipala. Hänen systeeminsa perustuu pitkään harjoittelukauteen. Matin kunto on vielä piilossa, mutta harjoittelun määrät ja voluumi antavat osviittaa, että Riosta tulee menestystä. Finaalipaikka on realistinen ja korkeammallekin on mahdollisuudet, jos kaikki onnistuu.

Mistä Mattsson oppi apinan selkäänsä Lontoon olympialaisten jälkeen? Entä millaista on rento raivo? Koostimme Mattssonin uran sykähdyttävimmät hetket Ylen arkistomateriaalista Areenaan!

Jenna Laukkanen

Jenna Laukkasen päämatkat ovat 100 metrin ja 200 metrin rintauinti. Samoilla matkoilla Laukkanen edusti Suomea jo Lontoon olympiakisoissa sijoittuen satasella 34:nneksi ja 200 metrillä 32:nneksi.

Kuhmossa syntynyt Laukkanen esiintyi vahvasti vuoden 2015 MM-altaassa Kazanissa alittamalla molempien matkojen A-karsintarajat SE-tuloksilla. Laukkanen on kilpaillut aikuisten EM- ja MM-kisoissa vuodesta 2011 alkaen voitettuaan sitä ennen neljä nuorten EM-mitalia. Loppuvuodesta 2015 Laukkanen kauhoi kultaa lyhyen radan EM-kisoista 50 ja 100 metrin rintauinnissa. Vuonna 2016 voitti EM-kisojen 50 metrin rintauinnin pronssia.

21-vuotias Laukkanen palkittiin Vuoden kainuulaisena 2015. Häntä valmentaa Toni Piirainen.

Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanski: Jennan tilanne näyttää hyvältä. Kehitys viime kesästä on ollut niin voimakasta, etten hetkeäkään epäile menestyksen jatkumista myös olympialaisissa. Tietysti olympialaisissa tulevat vastaan myös esimerkiksi yhdysvaltalaiset, australialaiset, japanilaiset ja kiinalaiset, joten kilpailu näihin lyhyen radan EM-kisoihin nähden kovenee huomattavasti. Onnistuessaan Jennalla on varmasti mahdollisuus finaaliin.

Minkä vuoksi 17-vuotias Laukkanen hakkasi päätään seinään vuonna 2012 ja miksi hänen piti turvautua urheilupsykologiin? Koostimme Laukkasen uran ylä- ja alamäet Ylen arkistovideoista Areenaan!

Matias Koski

Hämeenlinnassa syntynyt Matias Koski on asunut lähes koko elämänsä Yhdysvalloissa. Georgian yliopistossa opiskeleva Koski täyttää Rion olympiavuonna vasta 22 vuotta, mutta osallistuu silti jo toisiin olympiakisoihinsa.

Lontoossa Koski kilpaili 200 metrin, 400 metrin ja 1500 metrin vapaauinnissa. Paras sijoitus oli 400 metrin 22. sija. 200 metrillä syntyi oma ennätys. Tällä hetkellä Kosken hallussa ovat 200 metrin, 800 metrin ja 1500 metrin vapaauinnin Suomen ennätykset. Koski on edustanut Suomea myös MM- ja EM-tasolla. MM-kisoissa on on sijoittunut parhaimmillaan yhdeksänneksi 800 metrillä, EM-uinneissa hän on ollut neljäs 200 metrillä.

Koski on lisäksi muun muassa voittanut Yhdysvaltojen yliopistomestaruuden 1650 jaardin vapaauinnissa. Alkuvuodesta 2016 hän sijoittui toiseksi yliopistosarjan finaaleissa Atlantassa 200 jaardin vapaauinnissa. Suomen olympiajoukkueeseen Koski valittiin maaliskuussa.

Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanski: Kosken kohdalla viime vuosien murheenkryyni on ollut, että hän on harjoitellut Yhdysvalloissa sikäläisten oppien mukaan ja hänellä on ollut ongelmia siirtymisessä Eurooppaan. Tätä siirtymää kotivalmennuksesta maajoukkuevalmennukseen valmennus joutuu kyllä miettimään. Semifinaalipaikkoja Matias varmaan lähtee Riosta hakemaan. Yhdysvalloissa vauhti on kuitenkin ollut jo sitä luokkaa, että hän on pystynyt voittamaan maan parhaimpia. Se antaa osviittaa hyvään menestykseen.

Mitä Kaj Kunnas sai selville mystisestä Koskesta vuonna 2012? Entä miten paljon Koski treenaa viikossa? Katso kooste Kosken urasta ja historiasta täältä!

Tanja Kylliäinen

Tanja Kylliäinen tekee Riossa debyyttinsä olympia-altaassa. Kylliäisen äiti on yhdysvaltalainen ja 23-vuotias on opiskellut Louisvillen yliopistossa. Kylliäinen debytoi Suomen uintimaajoukkueessa vuonna 2011 ja on sittemmin edustanut Suomea useilla matkoilla niin EM- kuin MM-tasollakin.

Henkilökohtaisissa kilpailuissa Kylliäinen on sijoittunut parhaimmillaan kahdeksanneksi 400 metrin sekauinnissa. Loppuvuodesta 2015 Kylliäinen ui 200 metrin sekauinnin uuden Suomen ennätyksen ja alitti samalla Rion olympiakisojen A-rajan.

Vain 155-senttisellä Kylliäisellä on myös Yhdysvaltojen kansalaisuus ja hän on asunut rapakon takana käytännössä koko ikänsä.

Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanski: Tanja kävi SM-kisoissa uimassa, eikä ehkä ihan ollut tuoreimmillaan. Näytti siltä, että harjoittelu oli sen verran kovaa että kunto oli vielä piilossa. Kysymysmerkki on paluu Yhdysvalloista maajoukkueen mukaan ja harjoittelun yhdistäminen. Tanjalla on tiukka paikka päästä semifinaaliin, mutta onnistuessaan hänellä on siihenkin mahdollisuus.

Miten Kylliäiseltä sujui suomen opiskelu vuonna 2011? Entä miksi uimari ei mahdollisuudesta huolimatta aio vaihtaa Suomea Yhdysvaltain maajoukkueeseen? Koosteen Kylliäisen urasta ja haastatteluista vuodesta 2011 lähtien näet Areenasta!

Mimosa Jallow

Mimosa Jallow on edustanut Suomea lukuisissa arvokisoissa, mutta Riossa hän tekee debyyttinsä olympia-altaissa. Jallow on ottanut Suomen parhaan naisselkäuimarin valtikan viimeksi kuluneen olympiadin aikana.

Hänen nousunsa on kohottanut myös Suomen osakkeita sekauintiviestissä, jossa selkäuintiosuus oli aiemmin akilleen kantapää. Toukokuussa 2016 Jallow ui sekaviestin avausosuudella ennätyksensä 1.00,42 siivittäen Suomen pronssimitaliin Lontoon EM-altaassa.

Samoissa Lontoon kisoissa hän otti myös toistaiseksi parhaan henkilökohtaisen sijoituksensa uimalla kuudenneksi 50 metrin selkäuinnin finaalissa. Jallowilla on Riossa osallistumisoikeus henkilökohtaiseen kilpailuun Kansainvälisen uimaliiton kutsun perusteella.

Miten 13-vuotias uimarilupaus kuvaili ensimmäisiä SM-kisojaan vuonna 2007? Entä mitkä olivat Jallowin fiilikset vuoden 2014 EM-kisoissa? Katso kooste uimarin urasta Areenassa!

Emilia Pikkarainen

Emilia Pikkarainen on Suomen uintijoukkueen arvokisakonkareita Hanna-Maria Seppälän känssa, sillä hän lähtee jo kolmansiin olympiakisoihinsa; ensimmäisissä kisoissaan Pekingissä hän oli vasta 15-vuotias.

Pikkarainen joutui pitämään yli vuoden kilpailutauon sairastuttuaan mykoplasmaan vuonna 2013. Toukokuussa 2016 hän ui perhososuuden Suomen pronssia voittaneessa sekaviestijoukkueessa Lontoon pitkän radan EM-kilpailuissa. Lyhyellä radalla Pikkarainen on ollut mukana voittamassa EM-hopeaa ja -pronssia vapaauintiviestijoukkueessa.

Millä odotuksilla 15-vuotias uimari lähti Pekingin olympialaisiin? Miltä näytti Pikkaraisen ja tämän kihlatun, formulakuljettaja Valtteri Bottaksen ensikohtaaminen Arto Nybergissä vuonna 2010? Koostimme Pikkaraisen uran sykähdyttävimpiä kohtia Areenaan!

Hanna-Maria Seppälä

Hanna-Maria Seppälä tekee Rio de Janeirossa olympiahistoriaa: hänestä tulee ensimmäinen suomalaisuimari, joka on kilpaillut viisissä olympiakisoissa. Ensimmäisissä kisoissaan Sydneyssä 2000 Seppälä oli vasta 15-vuotias ja tuolloin kaikkien aikojen nuorin suomalainen kesäolympiaurheilija.

Seppälä on osallistunut miltei kaikkiin olympia-, MM- ja EM-kisoihin viimeisten 17 vuoden aikana. Uran huippusaavutuksia ovat 100 metrin MM-kulta Barcelonasta 2003 sekä saman matkan neljäs sija Pekingin olympiakisoissa 2008.

Toukokuussa 2016 Seppälä ui vapaauintiosuuden Suomen EM-pronssia voittaneessa sekaviestijoukkueessa. Hänelle kyseessä oli uran 17. arvokisamitali. Riossa Seppälä ui ainoastaan 4 x 100 metrin sekauintiviestissä.

Miten sujui Seppälän SM-uinti vuonna 1999 ja ensimmäinen olympiaveto vuonna 2000? Millaiset olivat huippu-uimarin fiilikset MM-voiton jälkeen 2003? Koostimme elävän legendan uran huippukohdatAreenaan!

Suomalaisuimarit Riossa

Miehet 400 m vapaauinti (Koski)

Alkuerät lauantaina 6.8. klo 19.48-20.24
Finaali sunnuntaina 7.8. klo 04.30-04.40

*Naiset 400 m sekauinti (Kylliäinen)
*

Alkuerät lauantaina 6.8. klo 20.32-20.56
Finaali sunnuntaina 7.8. klo 04.49-04.54

Miehet 100 m rintauinti (Mattsson)

Alkuerät lauantaina 6.8. klo 21.04-21.19
Semifinaalit sunnuntaina 7.8. klo 05.08-05.16
Finaali maanantaina 8.8. klo 04.53-04.58

Naiset 100 m selkäuinti (Jallow)

Alkuerät sunnuntaina 7.8. klo 19.00–19.20
Semifinaalit maanantaina 8.8. klo klo 05.35–05.45
Finaali tiistaina 9.8. klo 04.30–04.35

Miehet 200 m vapaauinti (Koski)

Alkuerät sunnuntaina 7.8. klo 19.20-20.00
Semifinaalit maanantaina 8.8. klo 04.10-04.30
Finaali tiistaina 9.8. klo 04.20-04.30

Naiset 100 m rintauinti (Laukkanen)

Alkuerät sunnuntaina 7.8. klo 20.00-20.20
Semifinaalit maanantaina 8.8. klo 04.25-04.40
Finaali tiistaina 9.8. klo 04.50-05.00

Naiset 200 m sekauinti (Kylliäinen)

Alkuerät maanantaina 8.8. klo 19.50-20.25
Semifinaalit tiistaina 9.8. klo 05.35-05.50
Finaali keskiviikkona 10.8. klo 05.25-05.35

Miehet 100 m vapaauinti (Liukkonen)

Alkuerät tiistaina 9.8. klo 19.02-19.23
Semifinaalit keskiviikkona 10.8. klo 04.03-04.11
Finaali torstaina 11.8. klo 05.03-05.08

Miehet 200 m rintauinti (Mattsson)

Alkuerät tiistaina 9.8. klo 19.50-20.20
Semifinaalit keskiviikkona 10.8. klo 05.00-05.20
Finaali torstaina 11.8. klo 04.00-04.10

Naiset 200 m rintauinti (Laukkanen)

Alkuerät keskiviikkona 10.8. klo 19.55-20.15
Semifinaalit torstaina 11.8. klo 05.10-05.30
Finaali perjantaina 12.8. klo 04.15-04.25

Miehet 50 m vapaauinti (Liukkonen)

Alkuerät torstaina 11.8. klo 19.00-19.20 (Suomen aikaa)
Semifinaalit perjantaina 12.8. klo 04.00-04.15
Finaali lauantaina 13.8. klo 04.40-04.50

Naiset 4x100 m sekauinti (Jallow, Pikkarainen, Laukkanen, Seppälä)

Alkuerät perjantaina 12.8. klo 20.55–21.10
Finaali sunnuntaina 14.8. klo 04.50–05.00

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat