1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Mike Tyson

Nyrkkeilyn "paha poika" tänään 50 vuotta – muistatko vielä nämä hetket?

Mike Tyson ei ole jättänyt ketään kylmäksi - ei kehässä eikä sen ulkopuolella. Mies juhlii tänään 50-vuotispäiväänsä.

Mike Tyson Kuva: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI

Tyson syntyi kesällä 1966 New Yorkin pahamaineiseen Brooklynin lähiöön. Kotitaloa Amboy Streetillä asutti nuoren Miken lisäksi äiti ja kaksi hänen sisarustaan. Kotona nuori Tyson ei juurikaan viihtynyt. Yhdeksänvuotiaana Tyson oli pidätetty jo yli 50 kertaa pikkurikoksista.

Poikakoulu ja ex-nyrkkeilijä Bobby Stewartin opit saivat kuitenkin Tysonin kaidalle polulle. Nyrkkeily pelasti nuorukaisen pahan teolta, ja pian valmennusapua alkoi antaa myös Cus D´Amato.

Tyrmäysvoitolla mestariksi

Lyhyehkön amatööriuran jälkeen Tyson alkoi iskeä kehissä rahasta. Tahti oli kova, kun lajin uutta supertähteä koulitiin ammatilaisnyrkkeilyn saloihin.

Pelkästään debyyttivuotensa aikana Tyson otteli peräti 15 kertaa. Ottelu MM-vyöstä tapahtui marraskuussa 1986. Vastustajana oli Trevor Berbick, jonka Tyson tyrmäsi jo toisessa erässä uransa 28.ottelussa.

Tyson puolusti vöitään mestarillisesti yhdeksän kertaa, kunnes ylimielisyys kostautui. Tokiossa järjestetty ottelu James Douglasia vastaan päättyi täysin yllättäen Tysonin tultua tyrmätyksi.

Uutta mestaruusottelua ei kuulunut, mutta sen sijaan vankila kutsui nuorta Tysonia, kun amerikkalainen Desiree Washingtonin ilmoitti Tysonin raiskanneen hänet. Kolme vuotta vankilassa tarkoitti sitä, että Tyson vapautui vasta kesällä 1995.

Vankila-aikanaan Tyson oli kääntynyt islaminuskoon. MM-haastajaksi Tyson kohosi jo seuraavana vuonna, ja voitti mestaruuden uudelleen itselleen - 10 vuotta ensimmäisen tittelinsä jälkeen. Frank Bruno mureni kolmannessa erässä miesten uusintaottelussa.

Tyson oli mestari jälleen, mutta ongelmat eivät jättäneet miestä. Meno kehässä alkoi olla epäpuhdasta, ja kaikki huipentui kesään 1997 ja Evander Holyfieldin kohtaamiseen.

Holyfieldin päällä puskemisesta raivostunut Tyson sylkäisi hammassuojat suustaan ottelun kolmannessa erässä ja puri vastustajansa korvasta palan. Kun sama toistui, ei kehätuomari Mills Lane voinut muuta kuin hylätä Tysonin.

Pahoille teille

Viimeisen ison ottelunsa Tyson löi Lennox Lewisia vastaan. Miesten kohtaamista oli odotettu jo pitkään, mutta Tysonin aika huipulla oli jo ohitse. Mikään ei auttanut, vaan Lewis murjoi Tysonin kanveesiin kahdeksannessa erässä.

Ammattilaiskehät mies jätti vuonna 2005 kahteen tappioon. Kiertue oli Tysonin tuhoon tuomittu yritys kohentaa epävakaata taloustilannettaan.

Tyson oli ajautunut vaikeuksiin verottajan kanssa. Uran aikana tienatut 400 miljoonaa dollaria olivat haihtuneet makeaan elämään.

Elämäkertakirjassaan Undisputed Truth Tyson paljastaa myös olleensa koukussa ilotyttöihin ja kokaiiniin uransa jälkeen.

Vieroitushoidot tepsivät, ja nykyisellään Tyson on jälleen hyvässä fyysisessä kunnossa tehdessään erilaisia PR-esiintymisiä ympäri Yhdysvaltoja.