1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Murtaako Saksa Italian rautaisen puolustusmuurin? – "Paremmaksi futiksen herkkupala ei mene"

Lauantaina nähdään eurooppalaisen jalkapallon huippuottelu, kun hallitseva maailmanmestari Saksa ja vakuuttavasti EM-kisoissa edennyt Italia kohtaavat turnauksen puolivälierässä. Aki Riihilahden mielestä parivaljakko voi esittää yleisölle klassikko-ottelun.

Julian Draxlerin ja Thomas Müllerin Saksa on juhlinut tähän mennessä EM-kisoissa. Kuva: AOP

Yle Urheilun jalkapallon EM-kisojen Kisaoppaasta löydät kaikki kisauutiset, turnausohjelman, lähetystiedot, suorat nettilähetykset ja kuumimmat videot.

Saksa otti neljännesvälierissä rutiinivoiton Slovakiasta sunnuntaina lukemin 3-0, Italia selätti puolestaan hallitsevan Euroopan mestarin Espanjan 2-0 maanantaina.

HJK:n toimitusjohtaja, Ylen studiolähetyksissäkin kisojen aikana asiantuntijan tehtävässä nähty Aki Riihilahti ei osaa nimetä otteluun selkeää suosikkia. Ottelupari on ennakkoon huipputasainen, kun kaksi jalkapallon suurmaata kohtaa.

- Maanantaina pelattiin Espanja-Italia ja nyt Italia-Saksa – tällaista ottelukaaviota en muista, että olisi ollut näin mielenkiintoisia pelejä. Italia yllätti minut täysin. Yleensä arvaukseni ovat osuneet aika hyvin, mutta Italia pelasi taktisesti huippusuorituksen ja riisui Espanjan aseista. He ansaitsivat täysin voittonsa, Italian porskutuksesta hämmästynyt Riihilahti hehkuttaa.

Ennen kisoja Riihilahti oli sitä mieltä, että Saksa on kaksikosta parempi joukkue, vaikka sen puolustuslinjassa onkin ollut isoja kysymysmerkkejä. Nyt mielikuva on vaihtunut.

- Italia on osannut kontrolloida taktisesti niin hyvin pelejä, että vaikea sanoa kumpi sen vie. Kummalla tahansa on hyvä mahdollisuus. Jos joskus haluaa katsoa taktisesti jotain erityistä, niin tässä on nyt se peli mihin kannattaa keskittyä.

- Erittäin mielenkiintoinen peli taktisesti, jossa kumpi tahansa joukkueista voi lopulta voittaa. Paremmaksi futiksen herkkupala ei mene kuin tämä, hän linjaa.

Yleensä kahden huippumaan tai -seuran kohtaamiset voivat olla varovaisia ja temmoltaan vaisuja. "Ägä" ei usko niin käyvän lauantaina.

- Luulin, että Italia olisi ollut varovainen Espanjaa vastaan, mutta pyh! He puolustivat eteenpäin ja hyökkäsivät hyvin suunnitelmallisesti, jopa nopeasti. Saksa ei ole vain jauhava joukkue. Sillä on monia erilaisia hyökkäysmalleja. Ennakkoajatus on, että tulee varovainen, vähämaalinen peli, mutta siinä on kaikki ainekset klassikkopeliin, Riihilahti sanoo.

Saksa ja Italia ovat kohdanneet edellisen kerran juuri EM-kisoissa 2012. Silloin Italia otti niukan 2-1-voiton EM-välierässä Mario Balotellin kahdella osumalla.

Saksa-Italia Yle TV2:lla ja Yle Areenassa lauantaina 2. heinäkuuta klo 21.15 alkaen. Ottelu alkaa klo 22 ja sen selostaa Tero Karhu. Yle Puheen taajuudella ottelu kuullaan klo 21.45 alkaen.