Rikosprofessori Kuuban lentopalloilijoiden rikosepäilyistä: ”Varmasti toista vastaavaa ei ole ollut Suomessa”

– Näillä epäillyillä on varmasti täysin selvää, mikä on sallittua ja kiellettyä, sanoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Kuva: EPA

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen on hämmästynyt Kuuban maajoukkuelentopalloilijoiden pidätyksistä. Poliisi epäilee jo kahdeksaa mieslentopalloilijaa törkeästä raiskauksesta Tampereella ennen lauantaina Suomea vastaan pelattua maailmanliigan ottelua.

– En tunne vastaavaa tapausta, että näin olisi ollut. Täytyy sanoa, että tämä on ilman muuta hyvin poikkeuksellinen tapaus. Tämä tuli minulle yllätyksenä.

– Onhan meillä suomalainen urheilujoukkue ollut epäiltynä joskus, mutta sekin on kuivunut kasaan, ja mestaruussarjan pesäpallojoukkueen jäsenten syytteet on hylätty.

Tolvanen viittaa Kiteen miesten pesäpallojoukkueeseen liitettyä joukkoraiskausväitettä vuonna 2000, mistä Suomen Kuvalehti uutisoi seuraavana vuonna. Poliisi tutki väitettyä raiskausta, mutta epäilyjä ei saatu kohdennettua keneenkään. Juttu ei mennytkään syyteharkintaan.

– Mutta ulkomaalaisista en muista, että tämän tason (maajoukkue) kavereita olisi ollut edes epäiltynä näin laajamittaisesti, Tolvanen sanoo.

Hän ihmettelee suuresti Tampereen tapahtumia, koska Kuuban joukkue pelaa Rion olympialaisissa ensi kuussa.

– Se tekee siitä vielä erikoislaatuisemman, ja jos epäilyt pitävät paikkansa, se on erittäin hämmästyttävää. Varmasti toista vastaavaa ei ole ollut Suomessa. Kyllä sen uskaltaa sanoa. En muista, että muuallakaan maailmassa olisi näin tapahtunut.  Nämä ovat varmasti niin harvinaisia tilanteita, että tämän tason kavereita on useita.

Tolvanen muistuttaa, että yksittäisiä urheilijoita on syyllistynyt rikoksiin.

– Mutta ei tule ainakaan mieleen yhtään tapausta, että tällaisen maajoukkueen jäseniä olisi useita. Nyt on kuitenkin kyse vasta rikosepäilyistä.

Tolvanen sanoo, että pidätyksiin on oltava hyvät perusteet.

– Mielenkiintoista on katsoa, johtavatko ne eteenpäin.

Poliisin on tehtävä vangitsemispäätös tiistaihin kello 12 mennessä.

”Näillä epäillyillä on varmasti täysin selvää, mikä on sallittua ja kiellettyä”

Tolvanen sanoo, että vastuu on jokaisella itsellään, jos syyllistyy tällaisiin tekoihin eli raiskauksiin.

– Nyt voin vain sanoa kaikille Suomeen tuleville, että heidän pitää tietää, mitkä ovat Suomen lait. Tässä tapauksessa ei varmasti ole kyse tietämättömyydestä. Näillä epäillyillä on varmasti täysin selvää, mikä on sallittua ja kiellettyä. Ainakin olettaisin, että tämän tason kaverit jo tietävät, Tolvanen sanoo.

Hän sanoo Kuuba-tapauksen osoittavan, että Suomessa kohdellaan tasavertaisesti rikoksesta epäiltyjä riippumatta siitä, minkä tason henkilöistä on kyse.

– Nämä ovat sen tyyppisiä rikoksia, että niihin varmasti puututaan melkein missä tahansa.

Päivitys 3.7.2016 klo 18.39: Lisätty epäiltyjen määrä neljästä kahdeksaan.