Suomen lentopalloliitto informoi Kansainvälistä lentopalloliittoa Tampereen raiskausepäilystä – ”Nyt on paikallaan käydä meidän omatkin toiminnot läpi”

Suomen lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi sanoo, että Kuuban Rion olympiapaikka miesten lentopallossa on vaarassa, jos ikävä raiskausepäily pitää paikkansa. Sydänlammin mukaan Suomen lentopalloliitto keskustelee tällä viikolla omista linjauksistaan kaiken varalta, että Kuuba-episodi ei lähde "lumipallona laajenemaan joka suuntaan".

Kuva: EPA

Suomen lentopalloliitto ottaa yhteyttä Kansainväliseen lentopalloliittoon Tampereen maailmanliigan viime viikonlopun tapahtumista. Poliisi on ottanut kiinni kahdeksan Kuuban maajoukkuepelaajaa, mutta heistä on nyt vapautettu kaksi, joita ei enää epäillä. Poliisi tulee esittämään kuutta yhä pidätettynä olevaa pelaajaa vangittavaksi, ja asian pakkokeinokäsittely Pirkanmaan käräjäoikeudessa järjestetään huomenna tiistaina. Asiaa tutkitaan edelleen nimikkeellä törkeä raiskaus.

- Kun raportoimme ja käymme dialogia maailmanliigan peleistä, myös tämä asia nostetaan esille. Tuomme esille faktat. Nyt epäillään vakavasta rikoksesta yksittäisiä Kuuban pelaajia, ja poliisitutkinta on käynnissä. Tällä hetkellä pallo on Suomen poliisilla, ja sen aikataulujen mukaan asia menee eteenpäin, Suomen lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi sanoo.

Sydänlammi korostaa, että Suomen lentopalloliitto tai kukaan suomalainen lentopallon parissa oleva ihminen ei liity tapaukseen mitenkään.

- Se on täysin Kuuban muutaman pelaajan henkilökohtainen juttu, Sydänlammi tähdentää.

Hän sanoo, että Kuuban Rion olympiapaikka on vaarassa monesta syystä, jos epäilyt pitävät paikkansa.

- On mahdollista, että Kansainvälinen lentopalloliitto tavalla tai toisella estää Kuuban osallistumisen olympialaisiin tällaisen episodin jälkeen siinä skenaariossa, että nämä henkilöt todetaan syyllisiksi siihen rikokseen, mistä heitä epäillään. Myös olympialiike voi estää heidän pääsynsä kisoihin. Mielestäni ehkä todennäköisin vaihtoehto saattaa olla se, että Kuuban joukkue vetäytyy Kuuban lentopalloliiton päätöksellä.

- Jos pahin skenaario toteutuu, heiltä puuttuu kahdeksan avainpelaajaa, mikä on jo urheilun näkökulmasta haastava tilanne. Jos saadaan kiistaton näyttö, että noin monta on osallistunut rikokseen, jo pelkästään se saattaa laukaista, että he eivät halua osallistua.

Suomen lentopalloilijat eivät saa olla baarissa ja juoda alkoholia

Lentopalloliitolla ja Suomen maajoukkueella on tarkat ohjeet, miten maaotteluissa ja harjoitusleireillä käyttäydytään.

- Meidän maajoukkueella ja edustustehtävissä olevilla ihmisillä on tiukka sisäinen ohjeistus, kuinka toimitaan. Suomen pelaajia ei yökerhoissa näy peliviikonloppuina tai leiritysten aikana. Sitä kautta ilmeisesti tämäkin tapahtuma lähti kumuloitumaan.  Kuubalaiset olivat iltamyöhään kaupungilla liikkeellä.

Suomalaisilta on kielletty myös alkoholin käyttö, koska ihmisen keho ei palaudu, jos sitä läträtään.

- Maajoukkuetehtävissä ykkösprioriteettinä on maksimoida urheilullinen menestys, Sydänlammi sanoo.

Hän toteaa, että Suomen maajoukkueen kanssa ei ole ollut edes pieniä ongelmia tällä saralla.

- Minun aikana mitään varoituksia ei ole tarvinnut antaa.

- Suomen maajoukkue on pelannut huikean hienosti uudistumisen ja nuorennusleikkauksen jälkeen. Myös urheilullisesti maailmanliiga oli hieno tapahtuma.

”Nyt on paikallaan käydä meidän omatkin toiminnot läpi”

Sydänlammen mukaan Kuuban ikävä ja surullinen tapahtuma on myös oppimisen paikka.

- Se terästää omaakin näkemystä. Kun pitkään on mennyt hyvin, siihen ehkä saattaa hivenen turtua. Nyt on paikallaan käydä meidän omatkin toiminnot läpi myös tästä näkökulmasta, Sydänlammi kertoo.

Hän sanoo, että Lentopalloliiton johdossa tilanne käydään läpi.

- Mietimme, onko asioita tehtävissä jatkossa paremmin ja onko mahdollista tehdä linjauksia, jotka varmistavat sen, että ollaan aina oikealla tiellä, Sydänlammi tarkentaa.

Hän ei kuitenkaan osaa nopealla aikataululla vielä ottaa kantaa, millaisia linjaukset tulevat mahdollisesti olemaan. Päätarkoituksena on, että Suomessa ei tulisi koskaan eteen Kuuba-tilannetta.

- On syytä vielä korostaa, että tällaista ei ole ollut. Se oli valitettava episodi, johon kahdeksan ihmisen epäillään osallistuneen.

Linjaukset ovat kuitenkin tarpeellisia Suomessakin.

- Ettei se lähde lumipallona laajenemaan joka suuntaan.

Lentopalloliitto on keskustellut asiasta jo koko viikonlopun ja viimeksi eilen illalla Sydänlammi puhui siitä Lentopalloliiton toimitusjohtajan Keijo Säilynojan kanssa.

- Ennen kaikkea Keijon kanssa keskustelut jatkuvat tällä viikolla, jolloin tehdään mahdolliset tarvittavat linjaukset.

Päivitys 4.7.2016 klo 13.30: Pävitetty, että kahdeksasta pidätetystä kaksi on vapautettu, ja muita esitetään vangittavaksi huomenna tiistaina.