Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Esa Utriainen hioo qatarilaista keihästimanttia : "Dohan 2019 kotikisoissa olisi jakkarapaikka varattuna"

Gatarilainen keihäsmies saattaa monen korvaan kuulostaa lähinnä eksoottiselta joukon jatkeelta, silti valmentaja Esa Utriaisen lähivuosien tavoitteena on jalostaa lähivuosina qatarilainen keihään arvokisamitalisti.

urheilu
Esa Utriainen
Kalle Pallonen / Yle

Keihään Suomen mestari vuosimallia -79, Esa Utriainen, on valmennusurallaan ehtinyt aiemmin valmentaa Etelä-Korean ja Iso-Britannian maajoukkueita. Kun sopivia valmennustehtäviä ei taannoin ollut Suomessa tarjolla, päätyi Utriainen puolitoista vuotta sitten qatarilaisheittäjien valmentajaksi.

– Siellä oli mielenkiintoinen nimi, nuori kaveri oli heittänyt alle 18-vuotiaiden sarjassa 77 metriä keihästä. Se oli oikeastaan se mikä sai kiinnostumaan vielä enemmän, kertoo Esa Utriainen.

16-vuotiaana heitti jo melkein 65 metriä miesten keihästä, niin kai sitä voi jo jonkunlaiseksi lahjakkuudeksi sanoa

Esa Utriainen

Se mielenkiintoinen nuori kaveri on Ahmed Beder Magour, painakaapa nimi mieleen. Toukokuussa Saksassa heitetty ennätys on 80,90 metriä, ennen juhannusta Lapinlahden vesisateessakin lensi yli 80 metriä, samoin kuin Turun Paavo Nurmi Gameseissa.

–16-vuotiaana heitti jo melkein 65 metriä miesten keihästä, niin kai sitä voi jo jonkunlaiseksi lahjakkuudeksi sanoa, myhäilee Utriainen.

Qatarilaisheittäjät ovat kesän aikana tulleet tutuiksi myös suomalaiselle yleisurheiluyleisölle.

– Yleisurheilu on erittäin pieni laji siellä, mutta olosuhteet on siellä harjoitteluun erittäin hyvät. Kesäaikana pitää vaan lähteä pois kun ei viitsi 50 asteen lämpötilassa treenata, kertoo Utriainen.

– Kyllä me tänne tultiin pikkaisen Rion kisaraja mielessä, mutta eihän sitä voi sanoa, että tullaan ja tehdään.

Tähtäin Dohan 2019 kisoissa

Magouria vaatimattomampia kaaria kiskova Mohamed Kaida on sitten se toinen qatarilainen keppimies. Ja siihenpä se lista qatarilaisheittäjistä loppuukin.

Qatarilainen nuori kaarti on sitä luokkaa, että Suomesta löytyy noista ikäluokista satoja saman tasoisia heittäjiä

Esa Utriainen

– Kyllä ne melkein tässä on. Qatarilainen nuori kaarti on sitä luokkaa, että Suomesta löytyy noista ikäluokista satoja saman tasoisia heittäjiä, toteaa Utriainen.

Ennen Utriaista keihäsoppia Qatariin ovat vieneet muutkin ulkomaalaisvalmentajat, muun muassa saksalainen keihäsjätti Uwe Hohn. Keihäsmaailma tuntee jo trinidad & tobagolaisen olympiavoittajan ja kenialaisen maailmanmestarin. Utriaisen tavoitteena hioa qatarilainen keihään arvokisamitalisti.

– Kyllä meillä sellainen tavoite on, tai sanotaan, että Qatarin urheiluliitolla on sellainen tavoite, että Dohan 2019 kotikisoissa olisi jakkarapaikka varattuna, kertoo Utriainen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat